Painkiller – za ten drink zaplať mokrými dolary, jednou bude slavný

Painkiller – za ten drink zaplať mokrými dolary, jednou bude slavný

Redakce Redakce foto: Anna Postníková, Ultra Premium Brands

U tohoto koktejlu s rumovou bází je jistá minimálně jedna věc – tato legendární a desítkami let prověřovaná kombinace v barech po celém světě počítá své fanoušky v milionech. A aby ne! Ananas, čerstvá pomerančová šťáva, rum a kokosová smetana… Dodnes patří Painkiller k těm nejchutnějším drinkům, které si na baru může host přát.

Ta story je notoricky známá – písčité pláže White Bay náležící Britským panenským ostrovům, podnik Soggy Dollar Bar, pojmenovaný podle zvlhlých dolarových bankovek, protože prostě pláže. Z celého okolí se denně sbíhají štamgasti, aby si mohli dát drink, který vymyslela a na tomto místě míchá Daphne Hendersonová, majitelka baru. Receptura je tajná.

V této chvíli na scénu vstupuje Charles Tobias, majitel značky Pusser’s Rum, kterého drink uhranul natolik, že jednoho dne propašoval jednu porci ven z baru a zkoušel se svou vlastní verzí k originálu přiblížit tak dlouho, až se mu to povedlo. Přiblížil se. Nebylo to ale stoprocentní. Následně se Tobias vrátil do Soggy Dollar Baru, před majitelkou namíchal svou verzi a následně ona tu svoji. Originální drink byl ale sušší a méně sladký oproti koktejlu, který se Charlesu Tobiasovi podařil namíchat. Po krátkém popotahování, který z nich je lepší, uzavřeli sázku o 100 dolarů a své drinky nechali posoudit publikum, tedy návštěvníky baru. Ta sladší, Tobiasova verze vyhrála.

Nadšený vítěz degustačního klání uvedl svou recepturu ve dvou Pusser’s barech, které vlastnil na ostrově Tortola, odkud se drink začal šířit díky námořnické a jachtařské komunitě v Karibiku a USA do celého světa. A Tobias byl nadšený podruhé, protože do drinku se používal jeho Pusser´s rum. Dnes je Painkiller také pravděpodobně nejoblíbenějším míchaným rumovým nápojem mezi námořníky v Západní Indii.

Mimochodem, právě Charles Tobias stojí za renesancí rumu pro námořníky. Totiž 31. července 1970, tedy v den známý jako „Black Tot Day“, britské námořnictvo přestalo dostávat přes 300 let oblíbený denní příděl „tot“ rumu. A právě Tobiasovi se povedlo tuto licenci obnovit, navázat na tradici a tím pádem získat práva i výrobní informace od námořnictva, aby mohl svůj Pusser´s rum s velkým příběhem uvést na trh. Jeho Pusser‘s rum je tak jediným rumem, který se vyrábí přesně podle původních specifikací. Painkiller drink můžeme bez problémů chápat třeba i jako skvělou alternativu Piña colady. Máme ale i další sezonní důvody, proč sáhnout právě po této značce.

„Painkiller lze bezvadně použít i v teplé verzi pro zimní sezonu. Není potřeba myslet pouze na svařák nebo grog,“ říká Kryštof Hordina, který s Pusser´s rumem jako ambassador pracuje ve společnosti Ultra Premium Brands. „Koktejl si velmi jednoduše namíchá i začátečník. Navíc máme k dispozici i premix Pusser´s Painkiller Mix, ve kterém už je připravené vše a stačí jej smíchat s rumem, zahřát a máte hotový drink,“ dodává Hordina.

Vzhledem k tomu, že koktejl byl od počátku spojen se značkou Pusser’s Rum, rozhodl se Charles Tobias pro registraci ochranné známky na název Painkiller. Netušil však, že již v New Yorku existuje stejnojmenný bar, který jeho nárok na název Painkiller bude rezolutně rozporovat. Tobias se proto uchýlil alespoň k ojedinělému kroku, jímž je patentování koktejlu. To ovšem nic nemění na tom, že dodnes patří Painkiller k jedněm z nejvyhlášenějších námořnických koktejlů v Karibiku.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...