Řemeslné pivo, skvělé jídlo a vůně čerstvě upečeného chleba. Do Kuszmannova bazaru můžete rovnou z tatranské procházky

Řemeslné pivo, skvělé jídlo a vůně čerstvě upečeného chleba. Do Kuszmannova bazaru můžete rovnou z tatranské procházky

Redakce Redakce foto: VisitChef.com
1x
0,75x
1x
1,25x
1,5x
1,75x
2x

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.

Proč? Protože se jedná o zajímavě komplexní podnik. V historické budově najdete pivní bar s moderními pokrmy, které jsou šité k pivům na míru, samostatnou řemeslnou pekárnu a navíc i kompletní cukrářskou výrobu. Vše dotažené chuťově i po profesionální stránce. Vystoupáme nejdříve po několika schodech nahoru a vstupujeme do podniku, který nese jednoduchý název PaB [pub] Kuszmannov bazár.

Moderní pivní bar s designovým interiérem jenom pár minut chůze od vlakové stanice Tatranská Lomnica hosty vítá příjemnou atmosférou a působivým barem. Celkem sedm pivních píp nabízí klasiky ležákového typu i několik druhů pivních speciálů, vše z produkce slovenského pivovaru Pálffy Brauerei, který už za svou krátkou existenci stihl posbírat ocenění i uznání pivních znalců. Nedat si tu třeba Jozefovu desinku na osvieženie by byl doslova hřích. Pro pivní fajnšmekry v PaB navíc nabízí i pivní degustace tří nebo šesti vzorků, což ocení každý, kdo si hodlá rozšířit obzory o kvalitních slovenských pivech.

A k prvotřídnímu pivu samozřejmě patří i dobré jídlo. Ovšem v Kuszmannově bazaru ne ledajaké. Místní kuchyň vede zkušený šéfkuchař Jaroslav Bachleda, který pro tento podnik vystavěl hodně dobré menu. „Jde nám o to, aby si lidé v naší pivnici u dobrého piva mohli pochutnat také na tradičním kvalitním jídle připraveném na moderní způsob,“ říká skromně místní šéfkuchař. Přitom jídla jako například uzený vepřový lalok s křenem, nakládanou zeleninou a preclíkem; hovězí tatarák, žloutky, šalotka a topinky, nebo z hlavních jídel jitrnice s karamelizovaným zelím a k tomu džatky (malé noky z bramborového těsta, pozn. red.), či uzený vepřový jazyk s chlebem, chilli majonézou a nakládanou zeleninou jsou perfektním partnerem ke zmíněnému odborníky oceňovanému pivu. Zkuste i skvělý twist na langoš s jemnými plátky vepřového bůčku a ochutnejte i trhané kachní stehno v lokši s vídeňskou cibulkou a pažitkou. Překvapí vás, jak si s těmito klasickými pokrmy skvěle v kuchyni vyhráli.

Co jsme při naší návštěvě ocenili, je filozofie lokálních surovin, na které se Jaroslav ve své kuchyni zaměřuje. A to včetně ryb. „Jsme na Slovensku, takže v kuchyni používáme pouze sladkovodní ryby, tedy takové, které u nás mají opodstatnění. Nemá smysl zapojit mořské ryby, i když je mám rád,“ vysvětluje místní šéfkuchař a přitom v kuchyni připravuje pstruha lososovitého. Toho následně na talíři doplní o řepno-fenyklové ragú a omáčku z bílého vína, které pochází z vinařství VIAJUR. To patří podobně jako zmíněné pivo do jedné gastronomické rodiny. Ryby ze slovenských řek v kuchyni doplňují masa z okolních farem, zeleninu si dokonce kuchaři sbírají na vlastní farmě, následně se nakládá, sterilizuje či fermentuje. V horním PaBu je vše chuťově velmi dobře dotažené, což se k čepovanému pivu perfektně hodí.

Mluvit o komplexnosti Kuszmannova bazaru a přitom se nepodívat do jeho druhé části, tedy přesně pod PaB, by byla velká škoda. Samostatným vchodem rovnou od silnice se totiž dostanete do moderní, chlebem vonící pekárny, která je tu propojená rovnou i s cukrářskou výrobou. Právě zde se od čtvrté hodiny ráno připravují kváskové chleby, sladké i slané pečivo, koláče nebo třeba dorty a dezerty, které pak dále putují do nedalekého Hotelu Lomnica, ale i do dalších prodejen v okolí, včetně Popradu. Pekárna v Kuszmannově bazaru má samozřejmě také svou vlastní prodejnu, kam si pro kvalitní, dobře upečený chléb zajdou jak místní, tak i náhodní kolemjdoucí. Často se stává, že hosté PaBu v Kuszmannově bazaru si po návštěvě pivního baru při odchodu skočí dolů pro svůj pecen chleba a pár sladkých kváskových koláčů k snídani.

„Všechno to u mě začalo asi před osmi lety,“ vzpomíná pekař Boris Cirjak, který nás pekárnou v brzkých ranních hodinách provází. „A samozřejmě to začalo chlebem, jenže jsem v té době ani nevěděl, co to je kvásek. Měl jsem ale intenzivní pocit, že mi mezi těmi všemi chleby, které se běžně daly koupit, chyběla chuť chleba. Přitom jsem věděl, že ta chuť tady někde musí být,“ vysvětluje pekař a přitom z rozpálených pecí postupně vytahuje úžasně vonící chleby nebo například křehké croissanty.

Vedle v cukrářské části se už míchají základy pro těsta na dortíky, vedle nich sladké krémy, opodál je připravené čerstvé ovoce na zdobení. Hotové dezerty si vychutnají lidé v Tatranské Lomnici, třeba v kavárně Hotelu Lomnica u skvělé kávy a s výhledem na Lomnický štít, ale i v nedalekém Popradě. Vše je také k mání přímo v prodejně Kuszmannova bazaru, ze které nebudete chtít odejít, protože vás jednoduše vůně a pohled na pekařské nebo cukrářské výrobky jen tak lehce nepustí.

„Všechno je to o lidské energii, o řemeslu. Na konci je úplně jiný výrobek, jiný chleba nebo koláč než ten, který by vyrobily pouze stroje,“ zamýšlí se náš pekař a současně průvodce, přitom vyklopí těsto z ošatek a žiletkou jej nařízne. A když už jsme na odchodu, zeptá se s úsměvem: „Dáte si ještě na cestu croissant“?

Když se snoubí dohromady um špičkových českých kuchařů s talentem šéfa londýnské michelinské jednohvězdy a sommeliera, který šéfuje vinné selekci ve slavné restauraci s třemi hvězdami Michelin...
„Každý den se rum v sudu zvětšuje a zase smršťuje jako srdce. Až dokud není v perfektní kondici pro rumové znalce,“ popisuje staření destilátu Gabriela Ayala, master blender unikátního brandu. Rum...
Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se...
Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...