Cihuatán, rum s posláním velvyslance El Salvadoru slaví 20. výročí

Cihuatán, rum s posláním velvyslance El Salvadoru slaví 20. výročí

Redakce Redakce foto: se svolením Ultra Premium Brands

„Každý den se rum v sudu zvětšuje a zase smršťuje jako srdce. Až dokud není v perfektní kondici pro rumové znalce,“ popisuje staření destilátu Gabriela Ayala, master blender unikátního brandu. Rum mayských bohů Cihuatán je doslova zjevením a limitovanou edici Nantli, vyrobenou ke 20. výročí vzniku značky, už budete jenom těžko shánět.

Pocta Mayům

Rumy Cihuatán jsou inspirovány údolím v El Salvadoru, kde stálo kdysi stejnojmenné město Cihuatán. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, tvořili ji matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. Slovo Cihuatán v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, znamená ,,zem za spící ženou“.

Legenda vypráví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, která tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě tyto dva elementy dnes tvoří klíčové ingredience rumů Cihuatán. Místní věří, že do dnešních dnů tato bohyně dohlíží na jejich cukrovou třtinu a zrání rumů. Také proto obyvatelé El Salvadoru říkají, že do výroby rumu dávají vše – rozum i duši, každý jeden sud rumu jim připomíná jejich úsilí, plány a sny. Každá lahev má jinak krásně zdobenou etiketu dle mayských motivů, každá nese jinak vznešené jméno. Záměrem je vizuálem i dokonalou tekutinou uvnitř láhve společně vyprávět příběh a pozvednout tak dobré jméno El Salvadoru – země, která se pyšní mayským dědictvím, jehož je právě Cihuatán velvyslancem.

Rum Cihuatán je ale ještě výjimečnější. Pod každou láhev se totiž podepisuje žena, master blenderka Gabriela Ayala, což je ve světě výroby rumu stále celkem ojedinělá záležitost. Ale právě v rumovém světě, ve kterém historicky dominují muži, přináší žena možná jiný pohled na věc. Gabriela tvoří rumy delikátní, prvotřídní, chuťově svěží a ovocité, zrající v sudech po americké whiskey.

Příběh o nedostupném rumu

Psal se rok 2004, skupina vizionářů ze Salvadoru proměnila svůj sen ve skutečnost a začala vyrábět rumy pod značkou Cihuatán. Letos si tedy si tuto událost připomínáme jako 20. výročí od tohoto rumového milníku. A samotní vizionáři si jej připomínají vydáním velmi pozoruhodné editované edice rumu Cihuatán Nantli, což je termín odvozený od nahuatského slova Nantli. Význam ve starém jazyku znamená slovo „matka“ a je poctou legendě o Spící ženě, mayské bohyni a strážkyni údolí Cihuatán, díky které celý rumový příběh vlastně začal. Cihuatán Nantli je velmi speciální limitovaná edice, bylo vyrobeno pouze 3520 lahví tohoto rumu, z nichž každá byla ručně očíslována. Pro Českou republiku připadlo neuvěřitelných 300 lahví této limitky, což samo o sobě naznačuje význam českého rumového trhu.

„Příběh značky Cihuatán není o tom, jak otec učil syna, ani o tom, jak si posledních osm generací předává rodinný recept na dokonalý rum. Právě naopak – je zde krásně vidět, jak je rumový svět neuvěřitelně rozmanitý a stále se vyvíjí. Není to tak, že jsme se před stovkami let jako lidstvo naučili produkovat rum a od té doby to děláme stále stejně. Ne, v El Salvadoru, v zemi, kterou má spousta lidí problém najít na mapě, zároveň má nejvyšší míru kriminality ve Střední Americe a na rozdíl od okolních států, se zde historicky produkce rumu nikdy pořádně nerozvinula, se skupina mladých lidí rozhodla prorazit hlavou zeď, začít z bodu nula a produkovat nekonvenční rum,“ říká master blenderka Gabriela Ayala. „A nyní po dvaceti letech v oboru se ukazuje, že to byla správná cesta, a že když mladí lidé dělají rum pro mladé lidi, tak se uznání a úspěch dostaví,“ dodává.

Unikátní edice Cihuatán Nantli obsahuje směs rumů, které zrály 20 let v nových sudech z amerického dubu. Byly použity nejstarší zásoby rumů Cihuatán, které nebyly zatím nikdy předtím stáčeny. Lahvování proběhlo při síle 40 procent.

Rum do každé rodiny

S jistou mírou nadsázky by se dalo říct, že kde jeden Cihuatán nestačí, nahradí ho další. Ano, portfolio skrývající se pod salvadorskou značkou je široké a co do chuti i aromat krásně barvité. Přitom všechny tyto rumy mají společné minimálně dva důležité prvky – již zmíněný, krásný vizuál každé lahve a nekompromisní kvalitu, kterou ocení znalci a začátečníkům ukáže správnou cestu do světa rumů.

„Fascinuje mě proces zrání sudu. Hraje rozhodující roli z výsledného profilu. Když vysvětluji proces zrání rumovým začátečníkům, ráda přirovnávám sud k reakční nádrži, ve které se alkohol mění na rum. Kromě vlivů prostředí jsou to především vlastnosti sudu, které dávají rumu požadovaný profil, a to včetně druhu dřeva, stupně jeho vypálení, dřívějšího obsahu sudu nebo množství tříslovin,“ prozrazuje část tajemství výroby prémiového rumu Gabriela.

„Například Ron Cihuatán má charakteristický vanilkový a mandlový nádech, kterého dosáhneme při použití středně vypálených sudů po bourbonu. Součástí mého úkolu jako master blendera je i hledání a nákup nových dubových sudů, které odpovídají našim profilům. Každý sud má u nás identifikační číslo, protože každý je jedinečný. A tak se k němu i chováme. Díky tomuto kódu můžeme vysledovat vliv sudů na výsledný destilát,“ pokračuje Gabriela.

Jednotlivým rumům z portfolia Cihuatán, které do Česka dováží distributor Warehouse#1 jsme se podrobněji věnovali v minulém článku, dnes pojďme zmínit jenom některé z nich.

Pro začátek zkuste osmiletý Cihuatán Indigo, lehký rum, který zrál minimálně 8 let systémem solera v sudech z amerického bílého dubu, které předtím obsahovaly bourbon. Chuťový profil se vyznačuje tóny vanilky, tmavé čokolády, lískových ořechů, cappuccina, mléčného karamelu a citronové trávy.
„Je naprosto vhodný pro ty, kteří se již propili ze světa výrazně sladkých rumů, ale vyloženě kořenité chutě rumů z bývalých britských kolonií nebo suché a dřevité tóny rumů zejména z kolonií francouzských jim ještě k srdci nepřirostly,“ popisuje ambassadror značky Kryštof Hordina.

A tak znalce tónů slaného karamelu, sezamového cukroví, kandovaných fíků, espressa, máslových sušenek a skořice zaujme Cihuatán Suerte. Lahvován při síle 44,2 % je pro pokročilé milovníky rumů, kteří vědí, že s tímto rumem míří do prémiových vod.

A pro fajnšmekry je tu například prémiový Cihuatán Xaman. Jedná se o šestnáctiletý rum, přičemž 15 let zrál v sudech z amerického dubu, které předtím uchovávaly bourbon, a dále ještě jeden rok v sudech z mayského stromu Ceiba. Dřevo tohoto mohutného stromu bylo vybráno pro plný a svůdný charakter, který destilátu propůjčuje, a Cihuatán je prvním rumem, který v sudech z tohoto dřeva zraje. Oceníte v něm tóny kůže, hřebíčku, švestek, toustu s balzamikovým octem a grilovaného ananasu.
V případě, že by vás chuť a vůně zmíněných rumů zajímaly ve větším detailu, tak můžete navštívit stránky zmíněného distributora warehouse1.cz a v sekci degustace si najít volný termín a společně s rumovým ambasadorem se vydat na cestu za potomky věhlasných Mayů.

„Každý den se rum v sudu zvětšuje a zase smršťuje jako srdce. Až dokud není v perfektní kondici pro rumové znalce,“ popisuje staření destilátu Gabriela Ayala, master blender unikátního brandu. Rum...
Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se...
Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...