Radek Kašpárek: Chceme zdravotníkům v nemocnici zvednout náladu

Radek Kašpárek: Chceme zdravotníkům v nemocnici zvednout náladu

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: FB profil restaurace Field

Pražský Field, jedna ze dvou restaurací s hvězdou Michelin v republice, má za sebou tři týdny vaření pro zdravotníky v FN Motol. Obědů, které uvařili a do nemocnice zavezli, jsou zhruba tři tisíce. „Rádi bychom s vařením pro nemocnici vydrželi, dokud se neotevřou restaurace,“ říká šéfkuchař Radek Kašpárek.

Na jaře, v první vlně pandemie COVID-19 jste vařili pro zdravotnický personál Nemocnice Na Františku a Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Bartolomějského. Teď vaříte pro FN Motol. Podle čeho jste restaurace vybírali?

Jednoduše nám přišlo fér nemocnice vystřídat, a tentokrát jsme se rozhodli vařit pro velkou nemocnici. Chtěli jsme vařit pro ty, kteří pociťují největší nápor covidových pacientů a jednou z těchto nemocnic je právě FN Motol.

Jaká je vaše kapacita restaurace? Kolik obědů pro zdravotníky dokážete denně uvařit?

V naší kuchyni zvládneme maximálně 160 obědů. Tolik jich tedy vaříme každý den, včetně víkendů. Rádi bychom uvařili i víc, ale dohodli jsme se s vedením FN Motol, že budeme postupně připravovat obědy pro různá oddělení a tak má možnost ochutnat naše jídla všech cca 1 000 zdravotníků, kteří s covidovými pacienty pracují.

Jak celý proces vlastně vypadá a podle čeho volíte, co v daný den uvaříte?

Ráno máme ve Fieldu s kolegy sraz. Musím říct, že jsou skvělí i proto, že pomáhají dobrovolně. Zhruba v jedenáct hodin máme navařeno a jídla balíme. Následně je vezeme do Motola.

Jaká jídla tedy připravujete?

Pro nemocnice vaříme klasická česká jídla. Jednou jsou to španělské ptáčky s rýží, podruhé bratislavská vepřová pečeně s houskovým knedlíkem. Menu píšu na celý týden dopředu a podle toho dělám objednávky. Rádi bychom s vařením vydrželi, dokud se neotevřou restaurace.

Osobně se účastníš závozů jídel do nemocnice. Jaké jsou reakce zdravotníků, případně jaká vládne v nemocnicích nálada, kterou máš možnost vnímat?

Snažíme se vařit tak, aby to zdravotníkům náladu zvedlo. A opravdu mají radost, posílají nám fotky a slova chvály na naši kuchyni. Ale vezli jsme třeba jídlo i na dětský urgentní příjem a bylo těžké poslouchat, že v současné době je tam hodně dětí s psychickými problémy.

Prostřednictvím sociálních sítí žádáte své fanoušky o podporu tohoto projektu. Kdo všechno vás podporuje a kdo už pomohl i jinak, než třeba finančně?

Pomáhají nám například naši dodavatelé. Někdo poskytne slevu na suroviny, jiný zapůjčí dodávku na závoz obědů nebo tavičku na obědové krabičky. Ale pomohl nám třeba i majitel baráku, ve kterém Field sídlí, vstřícnějšími podmínkami.

Jakým způsobem mohou lidé projektu pomoci?

Vybíráme peníze na náklady na suroviny. Činí 100 Kč na jeden oběd, což je polévka a hlavní jídlo. Příspěvky vybíráme prostřednictvím sbírky, kterou provozujeme ve spolupráci s Nadací Via. Každou vybranou stokorunu použijeme pouze na náklady na suroviny. Pokud bychom ale prostřednictvím sbírky vybrali příspěvek na více obědů, než kolik uvaříme, všechny další peníze pošleme přímo nemocnici v Motole. Každý tedy může přispět stokorunou na jeden oběd a to přímo zmíněné Nadaci Via nebo přes webové stránky Fieldu. Odkaz lidé najdou i na našem Facebooku a Instagramu.

Skvělý nápad byl, že na tvém instagramovém profilu @kasparekradek proběhla dobročinná dražba fotbalových dresů Ikera Casillase a Bastiana Schweinsteigra, které jste získali od fotbalových legend Milana Baroše a Jana Laštůvky. Budou i další podobné akce nebo je tato jediná?

Ano, Milan Baroš i Honza Laštůvka věnovali dva dresy. Pomůžou našemu projektu moc. Až akce skončí, peníze z výtěžku opět použijeme na nákup surovin. Přihazovat se dá na mém instagramovém účtu, který jsi zmínil a dražba skončí 30. listopadu 2020. Další akce už asi nebudou, tohle byl spontánní nápad kluků, a já jsem jim za to vděčný.

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...