Zapékaná vejce prince Charlese a jiné pozdravy od královské rodiny

Zapékaná vejce prince Charlese a jiné pozdravy od královské rodiny

Redakce Redakce foto: Archiv společnosti

Někdy se to stane. Královna Alžběta a její All Stars team dají občas vědět plebsu, co jedí a jak se to připravuje. Nahlédněte do královské kuchyně!

Privátní život britské královské rodiny byl, co historie pamatuje, vždy předmětem intrik. Co kdo nosí, kdo koho manipuluje, kde nakupuje a třeba i to, jaké komu chutná jídlo. Když se termín v královnině diáři protne v jeden moment s dobrou náladou, velkorysostí a myšlenkou na poddané, skloní Alžběta bradu trochu níž a podělí se s lidem o některé recepty z královské kuchyně, a to včetně narozeninových košíčků nebo koláčků na garden party.

Třeba zrovna Garden party ovocné košíčky z Buckinghamského paláce. Už od 60. let 19. století se ve zmíněném paláci konají zahradní slavnosti. A víme, že královna Alžběta pořádá za běžných okolností každoročně tři party v zahradách, plus jednu navíc na zámku Holyrood. Dohromady to dá kolem 30 000 hostů ze všech oblastí života. To se Alžběta něco napeče!

Letos se samozřejmě kvůli pandemii žádná party nekoná, dokonce ani svatební mejdan princezny Beatrice. I tak je tu ale stále možnost pokusit se o Garden Party košíčky v obyčejných domácnostech. Stačí vám k tomu půl kila hladké mouky (ne, tohle fakt není recept pro těch 30 tisíc hostů), 28 g pečícího prášku, 94 g másla, 86 g cukru, 2 vejce, 140 ml podmáslí a 100 g rozinek sultánek.

Pak tu máme třeba skotské palačinky královny Alžběty. K těm se váže zajímavá story. Královna tzv. drop scones, tedy skotské palačinky, připravila osobně v roce 1959 pro tehdejšího amerického prezidenta Dwighta Eisenhowera a jeho choť u příležitosti jejich návštěvy skotského panství Balmoral. Neví se, jestli použila přesně 4 hrnky mouky, 4 lžíce krupicového cukru, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 lžičky sody bicarbony, 3 lžičky kypřícího prášku a 2 lžíce rozpuštěného másla, ovšem tak zní oficiální recept. Také není jasné, jestli náhodou tehdy nepoužila místo cukru britský Golden syrup či melasu, ale jsou to jistě skvělé tipy pro hospodyňky, které se do výroby takových palačinek pustí.

Ani nemusíte být velkým znalcem britské královské rodiny, abyste věděli, že princ Charles je vášnivým milovníkem a konzumentem vajec. V povědomí veřejnosti je mimo to i uznávaným odborníkem přes sýry. A je na to patřičně hrdý.

Není to tak dávno, co kancelář prince Charlese, sídlící v londýnském Clarence House, slavnostně vydala recept, respektive jeden z oblíbených receptů jeho královské výsosti. Zapečená vejce se sýrem jsou dle doporučení ideální k snídani nebo jako součást brunche. Pro recept lze prý použít jakýkoli britský sýr, ideálně organický. Takže si připravte 100 g špenátu, 1 cherry rajče nebo sušené rajče, 35 g sýra typu camembert, 1 vejce, 80 ml šlehačky, 15 g tvrdého strouhaného sýra, listy bazalky a pokud chcete, tak i trochu té uzeniny. Není zatím známo, jestli to rád princ Charles s uzeným nebo bez.

A zde něco pro profíky – narozeninové košíčky královny Alžběty. U příležitosti oslav 94. narozenin britské královny připravil královský dvorní cukrář čokoládové košíčky a o recept se podělil s veřejností. Každý si tak mohl doma připravit tuto dobrotu a oslavit královnin svátek.

Pokud máte doma 15 g octa, 300 ml mléka, 50 ml rostlinného oleje, 60 g másla, 2 vejce, 5 ml vanilkové esence, 250 g samokypřící mouky (seženete třeba v M&S), 75 g kakaového prášku, 300 g krupicového cukru, 10 g sody bicarbony a 100 g chipsů bílé čokolády, máte slušný základ, ovšem ne vše! Ještě totiž musíte myslet na polevu z hořké čokolády, másla, moučkového cukru a v případě vašeho zájmu i potravinářských barviv.

Pak už to půjde samo.

Kate Middleton, vévodkyně z Cambridge a všeobecně oblíbená žena prince Williama válí. Tentokrát se chopila dýní, ze kterých vyrábí své speciální chutney. Používá recept po své babičce a traduje se, že právě toto chutney jí pomohlo získat náklonnost královny Alžběty. Dumala prý nad tím, co by jí dala k Vánocům, až vymyslela, že to bude tato delikatesa. Babiččin recept slavil úspěch a královna si její chutney druhý den postavila před sebe na jídelní stůl, což je považováno za velké gesto.

Pokud chcete být jako Kate, tak vám k tomu chybí: 1,8 kg očištěné dýně, 4 středně velké cibule, 3 jablka, 225 g rozinek, 225 g sušených datlí, 600 ml octa, 900 g hnědého cukru, lžička soli, 2 lžíce mletého zázvoru a 2 lžíce koření. Nic víc. Kompletní recept vyšel v roce 2012 v kuchařce nesoucí název Celebrate, kterou vydala sestra vévodkyně Kate, Pippa Middleton.

Co by to bylo za britskou rodinu bez pořádného třesoucího se pudingu? I královna a její rodina takový mají! Připravil jej pro ně Darren McGrady, (dnes už bývalý) šéfkuchař královny Alžběty, princezny Diany a princů Williama a Harryho. Vařil pro ně samozřejmě přímo v Buckinghamském paláci. Puding byl prý hodně oblíbený. Královna si na něm ráda pochutnávala, když byla venku pořádná zima.

McGrady se v této chvíli věnuje vlastní značce Eating Royally a o recept se podělil na svém webu The Royal Chef. Pokud si připravíte 6 uncí (zhruba 28,35 g) odpeckovaných datlí, 1 lžičku jedlé sody, půl pinty (asi 237 ml) převařené vody, 2 unce (cca 56,67 g) másla, 6 uncí cukru, 1 hrnek chipsů belgické čokolády (ideálně Scharffen Berger chocolate chunks), 1 vejce, 8 uncí (asi 226,8 g) mouky, 1 lžičku vanilkové pasty a 1 lžičku prášku na pečení, můžete se do toho směle pustit. K dosažení lepšího výsledku bude potřeba ještě poleva z hnědého cukru, másla, opět belgické čokolády a vysokoprocentní smetany. Ať to má grády a říz.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...