Bezmasá mise. Stane se Burger King prvním velkým fastfoodovým řetězcem, který se úplně vzdá masa?

Bezmasá mise. Stane se Burger King prvním velkým fastfoodovým řetězcem, který se úplně vzdá masa?

Redakce Redakce foto: se svolením Burger King

Od zcela veganské pobočky v Londýně až po nabídku všech položek na menu v bezmasé alternativě v Německu. Co vlastně v budoucnu plánuje Burger King?

Zdá se, že se skoro každý týden dozvíme o další pobočce fastfoodového řetězce Burger King, která v rámci časově omezené akce nebo díky rozšiřování bezmasého menu přejde na bezmasou stranu. V některých částech světa dokonce řetězec otevřel kompletně veganské provozovny. Naznačuje snad Burger King, že brzy zcela nahradí živočišné maso?

V posledních letech dává řetězec stále více najevo, že se pro něj rostlinné maso rychle stává novou normou. A tuto vizi sdílí i tak, že nám postupně ukazuje, jak by v budoucnu mohlo vypadat bezmasé menu. K dnešnímu dni Burger King představil rostlinné burgery v 70 zemích s tím, že chce nabízet rostlinné varianty ve svých pobočkách po celém světě.

Ve Velké Británii se fastfoodový řetězec v rámci svého úsilí o snížení emisí uhlíku také zavázal, že do roku 2030 bude nabízet menu, které má být alespoň z 50 % založené na rostlinné stravě. Tento přechod má omezit závislost na hovězím i kuřecím mase, a naopak obrátit pozornost k rostlinným alternativám.

Sabrina Ferrettiová, Head of International Marketing společnosti Burger King, řekla, že řetězec aktivně pracuje na tom, aby se stal lídrem v oblasti fastfoodů na rostlinné bázi. „Burger King rozšiřuje své rostlinné menu v různých zemích, aby nabídl chutné alternativy pro všechny, kteří by chtěli náhradu za živočišné maso, aniž by se vzdali nepřekonatelné chuti BK," říká Ferrettiová. „Naším cílem je, aby se společnost Burger King stala lídrem v oblasti rychlého občerstvení a nabídla nejchutnější rostlinná jídla ze všech."

Bezmasá mise Burger King

S bezmasým menu začal Burger King v roce 2019. V tom roce fastfood poprvé představil Impossible Whopper ve vybraných provozovnách ve Spojených státech. Whopper je v této nabídce vlastně rostlinná placka od společnosti Impossible Foods, obložená všemi klasickými přílohami Whopperu, včetně plátků rajčat, salátu, majonézy, kečupu, nakládané zeleniny a plátků cibule. A může to být kompletně veganská varianta, pokud požádáte, aby vám tam nedávali majonézu. Impossible Whopper se stal okamžitě hitem a netrvalo dlouho a bezmasá varianta se rozšířila do více než 7 000 provozoven po celých Spojených státech.

Ironií osudu či manažerů se stalo, že se uvedení Impossible Whopper uskutečnilo 1. dubna, na apríla. „Můžete to brát jako meta-aprílový žert v tom smyslu, že lidé dostanou hamburger, o kterém budou skutečně přesvědčeni, že je vyroben ze zvířat, a bude jim řečeno, že je vyroben z rostlin," řekl zakladatel společnosti Impossible Foods Patrick Brown v roce 2019 pro CNET. „Budou si myslet, že jde o aprílový žert, a přitom to tak opravdu není."

V loňském roce společnost Burger King rozšířila své partnerství se společností Impossible Foods a zařadila veganské kuřecí nugety této značky do jídelního lístku na třech testovacích trzích, čímž se opět stala prvním velkým řetězcem, který nabízel v té době nugety jinak. Osm kusů nuget s možností výběru omáčky k namáčení jste si mohli tehdy dát v pobočkách Burger King v Des Moines ve státě New York, v Bostonu ve státě New York a v Miami na Floridě. Mimochodem, minulý měsíc se v pobočkách v Cincinnati v Ohiu na časově omezenou dobu objevila na jídelním lístku rostlinná verze fanoušky oblíbeného sendviče Original Chicken Sandwich, vyrobená z nových kuřecích plátků Impossible Foods, tedy komplet na rostlinné bázi.

Dalším pionýrským krokem Burger King bylo nedávné rozšíření nabídky Impossible o další dvě položky – Impossible King a Southwest Bacon Impossible Whopper. Opět na americkém trhu. Obě položky sice obsahují rostlinnou placičku Impossible Foods, ale zároveň mají i živočišné produkty v podobě mléčného sýra u Impossible King a slaniny plus sýr u Whopper, čímž se řetězec snaží cílit na zákazníky, kteří váhají, zda se vrhnout na plně rostlinný burger, a snaží se pouze omezit spotřebu masa.

Burgery bez masa po celém světě

Kromě USA zavedl Burger King bezmasou nabídku v různých podobách vlastně po celém světě. Stalo se to především díky partnerství se společností The Vegetarian Butcher. Ta je vlastněná Unileverem, což přináší zajímavé distribuční kanály po celé Evropě. Nedávno začaly pobočky Burger King v Německu nabízet bezmasou variantu každé položky v jídelním lístku. Tím pádem řetězec v této zemi zdvojnásobil svou nabídku rostlinných produktů. Podobně v Rakousku fastfoodový řetězec spustil kampaň, která zákazníkům při objednávání hamburgerů nabízí možnost volby mezi „regular“ nebo „meat-based“ variantou, čímž se snaží normalizovat rostlinný základ burgerů.

Přístup společnosti Burger King v Rakousku připomíná kampaň z roku 2019 ve Švédsku. Tam společnost Burger King propagovala své rostlinné varianty Rebel Whopper a Rebel Chicken King, pomocí inovativního „50/50 menu" tím, že vyzývala zákazníky k objednávání naslepo. V rámci této výzvy měli zákazníci dostat buď rostlinnou nebo masovou verzi jednoho ze sendvičů, a v ideálním případě mezi nimi nepoznat rozdíl. A aby řetězec ještě více povzbudil zákazníky k výměně hovězího hamburgeru za rostlinnou variantu, rozdal nedávno ve Velké Británii u příležitosti Národního dne hamburgerů 10 000 rostlinných Whopperů.

Přejde Burger King koomplet na veganskou stravu?

Burger King sice není jediným velkým řetězcem rychlého občerstvení, který nabízí rostlinné verze svých nejoblíbenějších položek, ale pokud jde o testování bezmasých nebo dokonce plně veganských provozoven, rozhodně je daleko před konkurencí. Loni v létě Burger King proměnil jednu provozovnu v německém Kolíně nad Rýnem na zcela bezmasou, aby zjistil, jak by zákazníci reagovali na bezmasé menu.

Řetězec s podobnými koncepty experimentoval také ve Španělsku, Chile, Švýcarsku a Londýně. V posledním případě Burger King v březnu letošního roku na jeden měsíc proměnil svou vlajkovou pobočku na Leicester Square v plně veganskou provozovnu. Jídelní lístek obsahoval 25 rostlinných položek, které zahrnovaly nejen klasické rostlinné Whoppery a veganské kuřecí nugety, ale také dobrodružnější varianty, třeba Japonskem inspirovaný Vegan Katsu Royale a Plant-Based Katsu Chilli Whopper.

Po těchto úspěšných pop-upech přenesl Burger King v létě kampaň do Střední Ameriky, kde otevřel pop-up plně založený na rostlinné stravě. Pop-up se nachází v San José, které je pro značku druhým největším latinskoamerickým trhem s rostlinnými Whoppery a čtvrtým největším trhem na světě podle prodeje na jednotku. V nabídce pobočky v San José jsou například vegetariánský Whopper, vegetariánské nugety a vegetariánský King de Pollo.

Plánování bezmasých provozoven je nakonec dáno poptávkou spotřebitelů. „Naše nedávné bezmasé pop-upy byly otevřeny bez stanovené doby trvání a necháváme je otevřené tak dlouho, dokud jsou pro naše hosty relevantní," říká Ferretti. „Zákazníci a jejich poptávka nakonec rozhodnou o tom, jak dlouho bude každá restaurace a její rostlinná nabídka fungovat."

Vzhledem k tomu, že společnost Burger King pokračuje v inovaci svých jídelních lístků a přitom se zaměřuje právě na prodej většího množství rostlinných variant, bude-li poptávka, můžeme se dočkat momentu, kdy se bezmasé provozovny Burger Kingu stanou novou normou.

Zdroj: vegnews.com

Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...