Veganské restaurace v Anglii čelí útokům trolů. Komu vadí tofu smažené na chilli nebo obalovaný květák?

Veganské restaurace v Anglii čelí útokům trolů. Komu vadí tofu smažené na chilli nebo obalovaný květák?

Josh Halliday Josh Halliday foto: se svolením The OakTree

Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze svého jídelního lístku a sociálních médií raději odstranili.

„Na sociálních sítích blokujeme až 10 lidí denně," řekl Anderson. „Jsme jen restaurace, která nabízí určitý typ kuchyně. Ale z nějakého důvodu se zdá, že toto slovo - slovo na V - vyvolává v lidech šílenství, takže jsme ho vypustili." Může to znít divně, že by někoho uráželo tofu smažené na chilli nebo lehce obalovaný květák, ale Anderson řekl, že nadávky na internetu byly neúprosné. Podle něj se veganské restaurace staly boxovacím pytlem pro troly kulturní války, kteří v nich vidí „hrozbu pro svůj způsob života, podobně jako v právech transsexuálů a hnutí Black Lives Matter".

Vedle vysokých provozních nákladů, dopadů krize životních nákladů a klesajícího zájmu o rostlinnou stravu jsou útoky na internetu nejnovějším problémem, kterému čelí britské veganské restaurace. Odborníci z oboru uvedli, že se nacházejí na nejostřejším konci problémového odvětví pohostinství poté, co řada podniků buď zavřela, nebo začala podávat maso, aby se udržela v provozu. Jedna kavárna v hrabství Cheshire minulý měsíc oznámila, že musela zařadit maso na jídelní lístek, aby se vyhnula uzavření. V loňském roce veganský řetězec rychlého občerstvení Oowee uzavřel jednu ze svých provozoven v Dalstonu ve východním Londýně a oznámil, že v řadě dalších provozoven zařadí maso na jídelní lístek.

Společnost Neat Burger, kterou podporují Leonardo DiCaprio a Lewis Hamilton, v prosinci zavřela polovinu svých londýnských provozoven. Ve stejném měsíci vstoupil do správy veganský podnik VBites, který vlastnila Heather Mills. Ve městě Leigh-on-Sea v hrabství Essex byl kdysi Oak Tree jedním z pěti nebo šesti veganských bister, uvedl Anderson. „Teď jsme jediní. Jsme tu od roku 2013 a nehodláme se vzdát." Řekl, že kdyby Oak Tree otevřel v roce 2018 nebo 2019, jako to udělala řada jiných restaurací, které jsou striktně veganské, určitě by nepřežil.

V jistém smyslu je tento boj čistě ekonomický. Nezávislé restaurace byly zasaženy tlakem na životní úroveň, od pandemie bylo uzavřeno více než 10 000 restaurací, což odpovídá každému desátému podniku v pohostinství ve Velké Británii. Velké řetězce, jako jsou Nando's, Pizza Express, McDonald's a Wagamama, se před Covidem 19 vtěsnaly na veganský trh a nechaly menší podniky bojovat o kousek již tak malého koláče.

Nyní však možná dochází ke změně chutí a postojů. Paul Askew, šéfkuchař a majitel restaurací Art School a Barnacle v Liverpoolu, uvedl, že od začátku pandemie zaznamenal obrovský posun ve stravovacích návycích. Poptávka po veganské a vegetariánské stravě podle něj prudce klesla, zatímco počet lidí, kteří si vybírají pescatariánskou stravu, tedy ryby a mléčné výrobky, ale ne maso, vzrostl o 15-20 procent. „Potenciálně lidé, kteří byli velmi striktními vegany, přehodnotili své postoje, protože Covid nás naučil, že jsme tu na určitý čas, ne na dlouho," řekl. „Myslím, že lidé uvolnili své striktní veganství a jsou ochotni se ponořit do pescatariánství nebo občasného masového pokrmu."

oaktree slider 4

Je dost možné, že veganství prochází stejným jevem jako biopotraviny před finančním krachem v roce 2008: v nebezpečných ekonomických časech dávají lidé přednost hodnotě za peníze před potravinami, které jsou sice etičtější, ale dražší. Helen Dewdneyová, uznávaná britská specialistka na chování spotřebitelů řekla: „Mnozí se snaží pouze omezit příjem masa a stát se vegetariány nebo vegany na částečný úvazek, což zase znamená, že v prodejnách potravin, které nabízejí pouze veganské menu, prochází dveřmi stále méně zákazníků." Anderson připustil, že veganský boom se „zastavil". „Veganství bylo nějakou dobu velmi populární, ale možná se s nástupem Covidu změnily priority lidí," řekl.

Průzkum společnosti YouGov, který od roku 2019 sleduje podíl rostlinné stravy v populaci Spojeného království, naznačuje, že za poslední rok klesl ze tří procent na dvě procenta. Samostatná studie srovnávacího webu Finder.com z minulého měsíce však zjistila, že počet veganů ve Spojeném království se za posledních 12 měsíců zvýšil o 1,1 milionu. Jeden trend je zřejmý: stále méně veganů se rozhoduje jíst venku, takže restaurace se rozhodují, zda se budou snažit zařadit maso na jídelní lístek, nebo zda nadobro zavřou své dveře.

Zdroj: theguardian.com

Inovátor v oblasti steaků z kultivovaného hovězího masa, společnost Aleph Farms, rozšiřuje svou produktovou řadu o unikátní platformu pro výrobu kolagenu na buněčné bázi. Patentovaný kultivovaný...
Když Jim Anderson a jeho žena Samantha otevřeli v Essexu veganskou restauraci Oak Tree, hrdě se chlubili jejím rostlinným menu. Teď už ne. Slovo na "V" se stalo takovým terčem nadávek, že ho ze...
Kebab po vegansku. Firmy The Vegetarian Butcher a Düzgün Food Group uvedli na trh první špíz na kebab vyrobený čistě na rostlinné bázi. Je určený především pro gastro.
Projev na udílení Oscarů i investice do veganských produktů. Zde je 10 způsobů, jak Leonardo DiCaprio každý den zachraňuje planetu.
Když Veronica Fil poprvé ochutnala sýr z květáku a konopí, který vytvořil její manžel, šéfkuchař Shaun Quade, řekla: „Uvědomuješ si, co jsi udělal? Tohle by mohlo být obrovské.“ Měla pravdu....
Za poslední dobu vzniklo ve světě šest nových veganských restaurací, které zkoumají různé druhy kuchyně a nabízejí zajímavé pokrmy s použitím zeleniny a alternativních bílkovin v dosud nepoužívané...
Konečně i v mainstreamové televizi používají populární kuchaři to slovo na "V". A ne - nejde o vegetariány. Připravili jsme pro vás 10 nejzajímavějších veganských momentů z pořadů o vaření na Food...
Před koncem loňského roku uvedl výrobce rostlinného masa Hello Plant Foods na trh ve Španělsku "Hyper-Realistic" foie gras, veganskou alternativu foie gras, Hello Fuah. Úspěch byl nečekaně obrovský.
Domovský stadion fotbalového týmu Atlético Madrid (Civitas Metropolitano) v zápase proti FC Barcelona nabídl 100% rostlinné menu a tvrdí, že je prvním stadionem v kontinentální Evropě, který nabízí...