TOP 5 nejlevnějších a TOP 5 nejdražších michelinských restaurací Evropy

TOP 5 nejlevnějších a TOP 5 nejdražších michelinských restaurací Evropy

Redakce Redakce foto: se svolením Ciel Bleu Restaurant

Že jsou ceny v restauracích oceněných hvězdou od MICHELIN Guide odstrašující? Máme pro vás tipy na ty nejlevnější prestižní restaurace v Evropě. A taky na ty nejdražší, pokud se na to cítíte…

Jíst v restauraci oceněné hvězdou MICHEIN Guide je pro mnohé z nás událost, která se stane jednou za život. Michelinské restaurace a fine dining obecně jsou totiž (a to mnohokrát oprávněně) kvůli vysokým cenám pro hosty odstrašující. A to natolik, že se mnozí ani neodváží vstoupit do restaurace, která nese označení hvězdy, či více hvězd. Proto vás jistě potěší, že ve světě michelinských hvězdiček existují cenově velmi dostupné možnosti, kde si můžete vychutnat báječné jídlo za 30 eur nebo méně. Máme pro vás cenově nejdostupnější michelinské restaurace na kontinentu.

No a pro ty, kteří chtějí utrácet, jsme připravili také žebříček TOP nejdražších restaurací v Evropě. Jedná se zpravidla o restaurace oceněné dvěma nebo třemi michelinskými hvězdičkami, které jsou považovány za crème de la crème v oblasti fine diningu a jejichž ceny se pohybují ve vysokých stovkách eur.

Novináři a gurmáni postupně analyzovali jídelní lístky stovek restaurací po celé Evropě, až zjistili, které restaurace se mohou pochlubit nejnižšími a nejvyššími cenami. Do žebříčku cenově nejdostupnějších restaurací byly vybrány ty s nejdostupnějšími tříchodovými menu, zatímco nejdražší podniky se naopak vybíraly mezi těmi s nejvyššími cenami menu. Ať to má šmrnc.

Pokud tedy máte v plánu cestovat po Evropě, možná byste měli mít tento článek po ruce. Samozřejmě, nic není definitivní, vzhledem k rekordní míře inflace se mohou ceny v restauracích také zvyšovat. Mnoho nejlepších světových restaurací již v roce 2022 zvýšilo své ceny, takže nyní je ten správný čas oprášit svůj seznam a vychutnat si luxusní večeři v restauraci oceněné michelinskou hvězdou.

Francie drahá – Francie levná

Francie je domovem těch nejluxusnějších a nejdražších restaurací na světě. Vzpomeňte si na pařížské restaurace Guy Savoy nebo Arpège. Vzhledem k pověstným vysokým cenám a prestiži si možná říkáte, že pokud máte jasný rozpočet, bude lepší se Francii vyhnout. Omyl! Celé je to jinak! Totiž sedm z deseti cenově nejdostupnějších restaurací s michelinskou hvězdou v Evropě se nachází právě ve Francii.

Určitě vás potěší, že se skutečně můžete najíst v restauraci oceněné michelinskou hvězdou, aniž byste přišli na mizinu. Stačí si vybrat chytře. Ve většině případů stačí změnit schůzku s večeří na schůzku s obědem.

Většina restaurací z našeho seznamu nabízí „menu du jour" neboli denní menu, které se obvykle podává v době oběda a je cenově mnohem dostupnější než běžné degustační menu podávané k večeři.

Francie však není domovem cenově nejdostupnějších michelinských restaurací na kontinentu. Za tím se musíte vydat do Španělska a pozor – Španělsko je mimo to domovem také nejdražší restaurace kontinentu! Ten kontrast! Ten paradox!

V restauraci L'Antic Molí v Ulldeconě, zhruba 2 hodiny jízdy jižně od Barcelony, si můžete vychutnat vynikající oběd připravený šéfkuchařem Vicentem Guimerà Salesem za pouhých 20 eur.

Na druhé straně Španělska, na pobřeží Atlantiku ve městě Vigo v Galicii, si můžete v restauraci Silabario vychutnat stejně lahodné jídlo oceněné michelinskou hvězdou za cenu o pouhých 7 eur vyšší, tedy za 27 eur. Šéfkuchař Alberto González Prelcic připravuje vynikající nabídku jídel připravených z čerstvých surovin z místního trhu za velmi přijatelnou cenu. Upozorňujeme, že toto menu je k dispozici pouze ve všední dny (pondělí až čtvrtek) a v pátek k obědu.

Budapešť volá, Itálie je jasná

Maďarsko sice nedosahuje úrovně Francie a Španělska, ale i tak je fantastickou destinací pro milovníky dobrého jídla. Budapešť, jeho hlavní město, byla, podle serveru chefspencil.com, zvolena druhou nejpodceňovanější gurmánskou destinací na světě, a to z dobrého důvodu. Totiž Maďarsko je domovem sedmi restaurací oceněných michelinskou hvězdou a ceny jsou zde ve srovnání se západní a severní Evropou obecně mnohem nižší. Takže, pokud si tedy chcete užít zajímavou kulturní dovolenou spojenou s báječným jídlem za přijatelné ceny, vydejte se letos do Budapešti.

Itálie by rozhodně neměla chybět na seznamu každého gurmána, ale nemusí být nutně cenově nejdostupnějším místem pro skvělou gastronomii. V Turíně je však jedna michelinská restaurace, kde si můžete vychutnat fantastický oběd za pouhých 30 eur. Za tuto cenu si dokonce můžete vybrat mezi masovým, mořským nebo vegetariánským menu. O kterou restauraci se jedná?

Pojďme se tedy podívat na cenově nejdostupnější evropské restaurace oceněné michelinskou hvězdou.

1. L’Antic Molí, Ulldecona, Španělsko | €20 na osobu

L'Antic Molí patří mezi nejlepší restaurace ve Španělsku a zároveň taky mezi cenově nejdostupnější restaurace oceněné michelinskou hvězdou v Evropě. Tedy pokud se rozhodnete pro její Espai Bistro. Za pouhých 20 eur na osobu si tam obklopeni rozsáhlým upraveným pozemkem a nádherným výhledem můžete vychutnat vynikající jídlo, které připravil šéfkuchař Vicent Guimerà Sales. Jste doslova v samotném srdci Španělska.

 

2. La Robe, Montaigu, Francie | €24 na osobu

Pokud hledáte gurmánský zážitek a potrpíte si na michelinskou hvězdičku, pak je pro vás restaurace La Robe tou pravou volbou. Dvoupatrový podnik má v celém prostoru útulnou, intimní atmosféru, která hostům umožňuje vychutnat si jedinečnou nabídku vytvořenou šéfkuchařem Xavierem Giraudetem. Nejlevnější varianta menu v La Robe stojí pouhých 24 eur na osobu a rozhodně stojí za to.

 

3. Hostellerie la Montagne, Colombey-les-Deux-Églises, Francie | €25 na osobu

Tato restaurace se nachází ve stejné oblasti, kde je pohřben bývalý francouzský prezident Charles de Gaulle. Proto se jídelna jmenuje „A la table du General" tedy u stolu generála. Šéfkuchař Jean-Baptiste Natali má prý v rukávu spoustu es, včetně speciálního vánočního menu s hovězím a humrem obaleným v mandlích a piniových oříšcích, kandovaným celerem a lanýži Coquilles Saint-Jacques.

 

4. Les Clefs d’Argent, Mont-de-Marsan, Francie | €25 na osobu

Hotel Les Clefs d'Argent se nachází v jihozápadní Francii a je ztělesněním francouzské elegance. Výzdoba se dokonale snoubí s talíři a zářivými barvami místních produktů z Landes. Šéfkuchař Christophe Dupouy se před svým působením v rodném regionu Landes vzdělával v Monaku, Cannes, Toulouse a Ženevě. Jeho menu se zaměřuje na tradiční místní chutě a recepty, ale s exotickým moderním nádechem.

 

5. Essência, Budapest, Maďarsko | €25 na osobu

Jednohvězdu Essência vede portugalsko-maďarská dvojice Tiago a Éva Sabarigo. Hosté si mohou vychutnat to nejlepší z maďarské a portugalské kuchyně a to v případě, že si vyberou degustační menu „fusion", které obě kultury bez problémů spojuje. Tento podnik ale nabízí i cenově dostupné varianty, které začínají na 25 eurech na osobu za nejlevnější tříchodové menu podávané v době oběda. K lahodným pokrmům se zde nabízí selekce portugalských a maďarských vín.

Je to drahé? Není to drahé?

Čtrnáct z pětadvaceti nejdražších finediningových restaurací Evropy se nachází ve Francii. Že vám to nepřijde divné? No… Pokud chcete navštívit tu skutečně nejdražší, zaleťte si na Ibizu. Tam totiž sídlí restauraci Sublimotion, která se sice zatím žádnou michelinskou hvězdou nechlubí, její šéfkuchař Paco Roncero vede i svojí dvojhvězdu Madridu. Všechny ostatní restaurace z našeho nejdražšího seznamu získaly buď dvě, nebo tři michelinské hvězdy.

…a ty nejdražší evropské podniky jsou zde:

1. Sublimotion, Ibiza | €1,500 na osobu

Restauraci Sublimotion, která se nachází v Sant Josep de sa Talaia na španělské Ibize, vede šéfkuchař a zakladatel Paco Roncero. Sublimotion sice nemá žádnou michelinskou hvězdičku, ale je nejdražší restaurací v Evropě a zřejmě i na celém světě. Běžné degustační jídlo stojí v průměru 1 500 eur na osobu, takže rozhodně není pro slabé povahy ani peněženky.

2. Ciel Bleu, Amsterdam | €595 na osobu

Druhá nejdražší restaurace na našem seznamu se pyšní dvěma hvězdičkami od MICHELIN Guide a je známá svým královským krabem s kaviárem Baeri a zmrzlinou Beurre blanc. Podnik Ciel Bleu se nachází ve 23. patře hotelu Okura v amsterdamské čtvrti Zuid a degustační menu tam stojí krásných 595 eur na osobu. Hosté si mohou vychutnat panoramatický výhled na město a rezervovat si i chef´s table, a sledovat, jak se jejich jídlo připravuje přímo před nimi.

 

3. Guy Savoy, Paříž | €570 na osobu

Ikonický pařížský podnik Guy Savoy je třetí nejdražší restaurací v Evropě. A v průběhu let získala tři hvězdičky MICHELIN Guide. Restaurace byla otevřena v roce 1980 na břehu Seiny a její stěny dodnes zdobí současné umění zapůjčené miliardářem Françoisem Pinaultem. Jednoduché, ale sofistikované pokrmy vás mohou vyjít klidně na 570 eur na osobu, pokud se rozhodnete vyzkoušet kompletní degustační zážitek. A proč bychom si to neobjednali?

 

4. Arpège, Paříž | €490 na osobu

Arpège je jednou z nejoblíbenějších restaurací na světě, pokud jde o vynikající a komplexní vegetariánské pokrmy. Šéfkuchař Alain Passard má se svojí restaurací na kontě tři michelinské hvězdy, a drží si je už více než dvacet let! Pokud se rozhodnete restauraci vyzkoušet, určitě si vyberte její charakteristické pokrmy, jako je trio raviol s jantarovým consommé, zeleninové sushi s příchutí bobkového listu nebo jablečný koláč s cukrovými mandlemi a karamelem.

 

5. Le Cinq, Paříž | €480 na osobu

Hotel Le Cinq se nachází v hotelu Four Seasons George V, v centru Paříže. Restaurace oceněná třemi michelinskými hvězdičkami nabízí kreativní francouzské pokrmy, vede ji šéfkuchař Christian Le Squer. Mezi jeho charakteristické jídla patří chantilly z ústřic, malé filety z mořského jazyka s vin jaune a křupavý scampis s citrusovou emulzí. To vše za pouhých 480 eur na osobu.

Zdroj: chefspencil.com

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...