Gurmán v Salzkammergutu, 4. část: Dachstein

Gurmán v Salzkammergutu, 4. část: Dachstein

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Na tomto místě jako by byla ještě více koncentrovaná magie regionu a příběhů, které se do historie a životů obyvatel Horního Rakouska vepsaly. Tady se protíná krása tradice s uměním pokroku, tady je možné začít poznávat celou Solnou komoru od začátku.

Když se řekne Hallstatt, vybaví se velkému počtu českých cestovatelů bez zaváhání malebné městečko přímo napojené na hladinu krásného Hallstattského jezera. Vše je tu působivé, ostatně jako v celém regionu Dachstein – okolní majestátní hory, malý počet obyvatel (oficiálně zhruba sedm stovek) i blízké solné doly, kde se těží sůl sedm tisíc let.

Kde se rodí sůl

Z vlakového nádraží na opačné straně jezera se do Hallstattu dostanete menší lodí. To byla také v minulosti jediná cesta, kterou bylo možné se sem dostat. Dnes už samozřejmě fungují i klasické příjezdové silnice, na historii se zde ale rozhodně nezapomíná. Zajímavé je, jak významné ve své době bylo založení mateřské školky v 19. století. Do té doby pracující matky, které snášely ze solného dolu do městečka pytle se solí, své malé potomky nosily s sebou. „Aby se děti uklidnily, matky jim dávaly napít šnapsu, což vedlo k velkým sociálním problémům,“ vysvětluje nám naše dnešní průvodkyně Cristiana Campanile důvod ke zřízení první místní školky.

Dnes je vše samozřejmě mnohem modernější a nikdo pytle se solí na zádech nenosí. Hallstatt navštíví ročně mnoho turistů, kteří mají unikátní možnost prozkoumat solné doly, nakoupit místní sůl, ochutnat lokální speciality a poznat jedinečné městečko, ve kterém je v podstatě vše dosažitelné pouze po schodech.

Ta pravá hořčice

Pokud máte rádi procházky a máte časovou rezervu, vydejte se podél jezera a za zhruba hodinu a půl (cca 8,5 km) se z Hallstattu podíváte na další unikátní místo. A to minimálně pro gurmány, ale i pro zájemce o techniku či historii. V malé obci Bad Goisern totiž naleznete moderní manufakturu Senferei Annamax, kde se vyrábí několik druhů špičkových hořčic. Rainer Baumgartner, který zde rukodělnou hořčici vyrábí, manufakturu založil se svou ženou. Ta se více věnuje moderní prodejně v přední části budovy, jejíž součástí je také zajímavé muzeum hořčice, bylin a všeho, co k této výrobě náleží.

Hořčičné semínko pochází vždy z okolí Vídně, tudíž je výroba opravdu místní. Technologicky nejzajímavější částí je rozhodně malé kamenné mlýnské kolo, jediné v celém Rakousku, které hořčičná semínka drcením připravuje pro další zpracování. Gurmánsky je ovšem nejvíce zajímavý hořčičný kaviár, chcete-li senfkaviar. V několika příchutích vám jej zde rádi doporučí pro různé gastronomické příležitosti od grilování až například po malá sousta k vínům.

V nabídce je kromě kaviáru dalších více než dvacet druhů hořčic. Některé jsou pikantní s ananasem, jiné obsahují více kari nebo například wasabi, všechny jsou ale chuťově velmi delikátní. Ochutnáváme a následně i nakupujeme hořčice, ke kterým se v Česku jen tak nedostanete. A posouváme se dál.

Kamzík na talíři a čerstvý vzduch na vrcholu

Tím totiž naše dnešní poznávání atraktivních míst Horního Rakouska ani náhodou nekončí. Dejte si s námi krátkou procházku, z Annamax je to totiž asi 10 minut pěšky do neuvěřitelného hostince Steegwirt. Už jste o něm někdy slyšeli? 450 let starý podnik je zapsaný také na mapě UNESCO a vše je tu přesně tak, jak si to asi budete představovat. Jsme hned od začátku uneseni z atmosféry v hostinci i ve skvěle zařízené kuchyni, kterou vedou bratři Fritz a Tamino Grampelhuberovi. V tomto podniku, vyhlížejícím tak trochu jako z pohádky, si musíte dát domácí uzenou kamzičí šunku, důležité je ochutnat tu i Bratl in der Rein čili grilovaný talíř, nezapomeňte si říct o srnčí svíčkovou, jejíž omáčku kuchaři malinko vylepšili ginem. V nabídce je dokonce i maso Angus od lokálního dodavatele a na závěr, pokud to ještě zvládnete, rozhodně doporučujeme jemnou, krémovou zmrzlinu z ovčího mléka. Vše perfektní, a to včetně obsluhy. A souhlasí s námi i prestižní průvodce Gault&Millau, který hostinec Steegwirt pravidelně oceňuje.

Naším tipem navíc, na jedinečný výlet – a to na celý den – je návštěva vrcholu Dachstein Krippenstein (2 108 m. n. m.) s vyhlídkovou plošinou 5 Fingers odkud jsou jako na dlani vidět Hallstatt, Hallstattské jezero a další okolní alpské vrcholy a hlavně Hoher Dachstein (2 995 m. n. m.), což je nejvyšší vrchol Horního Rakouska s ledovcem. Dolní stanice lanovky je v obci Obertraun, podél Hallstattského jezera cca 4 kilometry od Hallstattu.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...