Gurmán v Salzkammergutu, 2. část: Mondsee–Irrsee

Gurmán v Salzkammergutu, 2. část: Mondsee–Irrsee

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Stejně, jako tomu je i v jiných okresech Solné komory, tedy Salzkammergutu, tak i v Mondsee po gurmánské stránce vévodí sladkovodní ryby a samozřejmě sůl – místní klenot. Ovšem tamní lidé mají pro fajnšmekry připraveno ještě něco navíc…

Pojďte začít tuto část gastropoznávání stejně jako my návštěvou Erlachmühle Mondsee. Na 600 let starý funkční mlýn s přilehlou pekárnou, restaurací a ubytováním jenom těžko zapomenete, stejně jako na celou oblast Mondsee. Dvě působivé budovy uprostřed luk a polí jsou totiž neuvěřitelně komplexním celkem. A skvělé na tom je, že mimo pronajmutí pokoje či nabídky jídel mlynáři nabízí i komentované prohlídky. Ten mlýn si je bezesporu zaslouží.

Začínáme v modernější části, v pekárně. Náš průvodce, mlynář a pekař August Wieneroither, hlava rodiny, která mlýn provozuje, nás postupně provází sekcí, kde se zadělává těsto na chléb, následně odpočívá a kde se z něj pak tvoří bochníky. Z rozpálené pece mezitím druhý pekař vytahuje krásně vypečené pecny. Jsou jich desítky v rámci jedné várky, denně v Erlachmühle Mondsee upečou několik stovek chlebů. Ne, nejsou to kváskové chleby, ale věřte, že se po nich každý den jenom zapráší. Chléb tu mají skvělý, jeho věhlas je obrovský. A když si k tomu připočtete, že se zde peče podle 150 let starého receptu, musíte ochutnat. Mouka je navíc podle slov našeho průvodce pouze lokální, z přilehlého regionu. A o mouku přece jde až na prvním místě.

Přecházíme do druhé budovy, do té starobylejší, kde na nás česká stovky let starý, ovšem stále funkční mlýn. Zařízení samozřejmě postupně prošlo a prochází rekonstrukcí, ovšem styl se téměř nezměnil. Ještě pořád se na několika patrech rozkládá úctyhodně vyhlížející mechanismus, díky kterému pekaři získávají mouku pro svůj chléb. August nám postupně odhaluje celý proces čištění obilí, jeho přípravy a následné mletí tak, jak jej znali jeho předci. Mouku si tu lze koupit stejně jako zmiňovaný chléb a další dobroty z pekárny. Ale to není vše! Mlýn má totiž i vlastní sádky a z nich domácí loví ryby, které buď to rovnou čerstvé v kuchyni připravují pro své hosty, nebo je vyudí. V obou případech se jedná o neuvěřitelnou lahůdku a odejít bez ochutnání by byl jednoduše hřích. Možná vás dokonce celkově velmi příjemná atmosféra utvrdí v myšlence přenocovat. Mlynáři v rámci svého penzionu pro vás jistě najdou místo a ta snídaně, kterou zde připravuje paní domácí, za to rozhodně stojí.

Mondsee, město s potravou také pro duši

Nedaleko stojící nevelké město dostalo název podle jezera – Mondsee. Hojně navštěvované jezero leží v nadmořské výšce téměř 500 m n. m. a rozprostírá se na 16,4 km2. Na první pohled vás upoutá dominantní Dračí skála, která se tyčí v těsné blízkosti vodní plochy a dodává krajině téměř magickou atmosféru. Tuto scenérii můžete obdivovat z jedné z mnoha přilehlých pláží. Ano, koupání tu opravdu stojí za to. Mondsee totiž patří k nejteplejším rakouským jezerům. Teplota vody v sezóně dosahuje neuvěřitelných 27 °C, což ocení zejména rodiny s malými dětmi.

Až se vrátíte do města, nezapomeňte navštívit monumentální Baziliku sv. Michaela. Nádherná stavba z 12. století patří mezi největší gotické kostely v celém Rakousku, jak nám řekl průvodce Thomas Ebner. Legenda říká, že právě touto oblastí cestoval vévoda Odilo se svou ženou a početnou družinou. Vévoda ovšem zabloudil a překvapila ho noc. Hrozilo mu ve tmě, že spadne z vysoké skály, když však mezi mraky najednou vyšel měsíc, rozzářil vodní hladinu jezera v celé její šíři, což vévodu upozornilo na nebezpečí. Odilo z vděčnosti za svou záchranu slíbil, že nechá na břehu jezera postavit klášter, a jezero pojmenoval Mondsee. Kostel fungoval po staletí jako klášterní kostel sv. Michaela, následně se z něj stal farní kostel. Mimochodem, za zmínku stojí i oltářní obraz, který je koncipován jako obří relikviář, obsahující mimo jiné drahokamy zdobenou kostru opata Konráda II. Papež Jan Pavel II. v roce 2005 povýšil kostel na baziliku.

Projděte náměstím, za zády budete mít baziliku a na jeho konci se dejte doleva. Ihned uvidíte klasický rakouský Hotel Krone. Ubytování v něm je velmi elegantní stejně jako interiérové prostory vyhlášené restaurace. K hotelu patří i přilehlá zahradní restaurace, kde vám personál s radostí naservíruje místní speciality. Nezapomeňte na rybu dne, doporučujeme ochutnat i jablečné smažené vdolky, prsa kukuřičného kuřátka a v neposlední řadě i chřestový závin. Vše delikátní, chuťově velmi zajímavé. Je vidět, že místní šéf kuchyně dokonale ví, co dělá. Na žízeň mají pro hosty připravený skvělý ležák, pro potěšení selekci rakouských vín a také vín Starého kontinentu.

Už se chcete zvednout od stolu? Dobře si to rozmyslete! Totiž, nejenže se tu dá komfortně ubytovat, ale ještě jste neochutnali místní vyhlášenou telecí špičku. A to jednoduše musíte. Zůstaňte sedět v elegantní zahradní restauraci ještě elegantnějšího hotelu, pomalu ukrajujte z chutného, dokonale připraveného masa a užívejte si Mondsee v plné jeho gurmánské kráse.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...