Gastronomické procházky Solnou komorou

Gastronomické procházky Solnou komorou

Redakce Redakce foto: Edgar Demmel, WTG, TVB,

Salzkammergut – krajina pod štíty rakouských Alp plná jezer a ryb z nich, soli, se kterou se setkáte na každé zastávce tripu, stejně jako s pohostinností místních lidí a s jejich kuchyní. Zeleno-modrý region, jak jej mnozí nazývají, je kousek od našich hranic. Má se čím pyšnit a čeká na naše objevení stejně, jako čekala tamní sůl, než ji lidé objeví a budou z ní po staletí žít.

Máme před sebou několik cest po Horním Rakousku – několik různých okruhů plných úžasných chutí tamní gastronomie, komfortu a srdečných přijetí. A také příslibů, že se na tato místa musíme opět vrátit. Solná komora je totiž doslova uhrančivá. Dostane vás mnoha různými způsoby a my jsme je zažili na vlastní kůži. Zde jsou trasy, po kterých se můžete vydat a zažít Salzkammergut podobně, jako se to podařilo nám.

Attersee – Attergau

Začínáme přímo v srdci Solné komory a ubytujeme se v hotelu Häupl, poblíž průzračného Atterského jezera typické tyrkysové barvy. Pokud máte štěstí na počasí, hned po ubytování se přesunete na panoramatickou terasu, která patří k moderní hotelové restauraci. S výhledem na jezero tu můžete snídat, užít si oběd, povečeřet nebo se se skleničkou vína v ruce večer kochat pohledem na rozlehlou hladinu.

Mezitím si ale určitě vyjeďte na výlet lodí. Doporučujeme půjčovnu Pehn Bootsbau a to hned z několika důvodů. Tradiční půjčovnu vede Jörg Keplinger, usměvavý pán, který mluví velmi dobře česky, a může vám případně dělat i průvodce. Doporučí vám zajímavá místa kolem Atterského jezera. Půjčovna nabízí několik různých velikostí elektrolodí – ano, skutečně i větší motorové čluny jsou tu na elektrický pohon. Tak ekologicky lidé v Solné komoře přemýšlí.

Zhruba 10 kilometrů od hotelu si nenechte ujít farmu a sýrárnu Evy a Markuse Hemetsberger. Jejich sýry si zamilujete! Od čerstvých, přes třeba feta sýry až po nádherné zrající kusy. Tohle místo je jako stvořené pro znalce poctivých mléčných produktů. Manželé-farmáři se mohou pochlubit tradičním chovem krav. Uvidíte je ve stáji či na pastvě. Pro příjemné posezení a ochutnávku sýrů je zde uzpůsobená zbrusu nová degustační místnost, včetně terasy, a nechybí ani přímý prodej sýrů.

Jakožto gurmáni nemůžete na této cestě opomenout od hotelu asi 12 kilometrů vzdálenou restauraci 1er Beisl. Vede ji uznávaný šéfkuchař Hans Lugstein, který jako první rakouský šéfkuchař bodoval na nejvyšších pozicích světových kuchařských soutěží. Hans ve své restauraci pozvedl klasické místní pokrmy, včetně ryb z tamních jezer, na vysokou úroveň, a to od platingu až po kompletní servis. Na terase restaurace se přitom budete u snoubení jídel se selekcí vín cítit jako doma.

Mondsee

Zřejmě nebude lepšího přivítání v tomto regionu než s trochou místní soli a chlebem ze 600 let starého mlýna Erlachmühle. Chléb v BIO režimu, který se tu připravuje podle 150 let staré receptury, ovšem není jediným lákadlem této destinace. Tradice se musí dodržovat a tak dcera tamních mlynářů odjela na zkušenou přímo k legendárním Sachrům, aby se pak vrátila a pokračovala v rodinném podniku. Nezapomeňte ochutnat i místní vdolky, které připravuje nejstarší člen klanu – babička. A skutečně nutně musíte ochutnat ryby z jejich vlastních sádek, které si mlynáři ke svému chlebu také sami udí.

Z mlýna si zaskočte nedaleko - do stejnojmenného nevelkého města Mondsee, malebného kousku světa s krásnou bazilikou Sv. Michala (tu nevynechejte). Hned za rohem se nachází Hotel Krone se stejnojmennou relativně velkou restaurací, ještě větší elegantní zastřešenou zahrádkou a samozřejmě skvělou lokální kuchyní. Ať už si vyberete sezení uvnitř restaurace nebo venku, postará se o vás vlídný personál, a na výběr dostanete klasiku, jako je řízek s hranolky (ovšem ve výborném provedení), i místní ryby v různých úpravách. Na regionální produkty si tu stejně jako všude v Horním Rakousku velmi potrpí a na menu je to znát.

Wolfgangsee

Chcete-li toho v jednom dni stihnout víc, tak zhruba půl hodiny od Mondsee se nachází městečko St. Wolfgang, které rozhodně za návštěvu gurmána stojí. V ulicích stylového města totiž jednoduše najdete výrobnu delikátních štrůdlů Kronprinz Rudolf a o kousek dál i destilérii See Destillerie, zaměřenou na giny vyráběné z regionálních bylin. V jednom i ve druhém případě se jedná o čistě lokální záležitost s invencí, o které bychom rádi slyšeli i u našich výrobců. Nabídka štrůdlů se totiž časem rozrostla i na sortiment 25 různých džemů a čatní, domácí jablečný chléb, jablečný mošt a přirozeně zakalený jablečný džus, dokonce přidali i sádlo s kousky jablek. Destilerie je tu pro vás ve dne i v noci, a to díky originálnímu Ginomatu, kde si jednoduše 24 hodin denně můžete vybrat z více než desítky různých druhů ginů, pojmenovaných podle regionů, ve kterých byly byliny sbírané. Jak geniální!

Rozhodně ještě musíte stihnout stylovou zubačku SchafbergBahn, která ze St. Wolfgangu startuje a míří do výšky 1.782 metrů nad mořem - na horu Schafberg. Vozidlo se vzhledem kouzelného historického vláčku vás doveze k neuvěřitelným panoramatickým výhledům, bez kterých by tento výlet rozhodně nebyl kompletní. Pokud bude foukat vítr, nedaleko na vrcholu se nachází i chaty a restaurace, kde se můžete před počasím schovat, a na něčem dobrém si pochutnat. Ale pozor! Poslední jízda je naplánovaná na 17:05, pak půjdete dolů pěšky, což je sice bez problémů možné, ovšem ne tak pohodlné jako zubačkou.

A za odměnu po náročném dni něco hodně speciálního – ubytujte se ve wellness rezortu Wellness-Alm, nebudete litovat. Jednak zde ve tradičním alpském prostředí servírují usměvavé dámy (v čele s paní domácí) prvotřídní lokální gastronomii, které vévodí kromě výtečných ryb z okolních jezer i perfektně připravená masa na různý způsob. Pokud po vydatných pokrmech najdete ještě kousek místa, nevynechte dezerty, stojí za to. Stejně si užijete i místní bohaté snídaně. Druhým důvodem, proč se rozhodně ubytovat právě ve Wellness-Alm, je bezpochyby tamní wellness park s několika bazény, saunami, vířivkami a výhledy na vrcholky Alp.

Dachstein Salzkammergut

Pro začátek si dejte procházku po městečku Hallstatt. Přesně tady je to místo, kde se dozvíte o soli a její těžbě v regionu snad nejvíc. Historicky bylo téměř nedostupné, ale bylo (a je) to skutečně krásné městečko (v minulosti sem nevedla žádná silnice a tak se většina věcí i lidí musela přepravovat loděmi přes jezero). Pyšní se sítí uliček a chodníků, které v minulosti vyšlapaly nohy dělníků ze solného dolu a žen, které tuto sůl na svých zádech nosily z dolů do městečka. Zkuste si na místní infocentrále domluvit průvodce, naše průvodkyně měla v zásobě spousty historek a místních legend o samotné soli i o lidech, kterým sůl zajišťovala živobytí. Mimochodem, sůl se zde ještě stále těží a zakoupit si ji můžete v několika prodejnách, i jinde v regionu.

Jen o pár kilometrů dál se zajeďte podívat (a rozhodně i nakoupit) do manufaktury Annamax, kde Rainer H. Baumgartner vyrábí více než 20 druhů delikátních hořčic. Rainer je skutečný řemeslník, jak jsme se osobně přesvědčili, který využívá klasické mletí za studena na mlýnském kameni, sám si ladí jednotlivé receptury a ručně plní sklenice svými originálními hořčicemi. Po prohlídce hodně zajímavé manufaktury si tahle skvělá dochucovadla můžete koupit v moderní prodejně, která je součástí výrobny.

Z manufaktury se vydejte směrem na Bad Goisern am Hallstättersee, zakrátko kousek od hlavní silnice narazíte na legendární restauraci Welterbe-Wirtshaus Steegwirt a tam se nutně musíte zastavit – na oběd nebo na večeři, jak vám to vychází. V každém případě zde zažijete neopakovatelnou atmosféru, v několika různých částech restaurace se můžete setkat s tradiční živou hudbou, vždy ale se skvělým, srdečným servisem a výbornou regionální kuchyní. Od tataráku, přes sušené maso z kamzíka až po například nefalšovanou klobásu, jak ji umí jenom tady. Samozřejmě, zvláštní místo zde mají lokální ryby a na ty jsou místní patřičně pyšní.

Bad Ischl

Ale nechte si místo na dezert! Zavedeme vás totiž do nejslavnější cukrářské výrobny v regionu. Kaffee Konditorei Zauner je tím místem, kde se naše sny o špičkové tradiční cukrařině z těch nejlepších surovin stávají skutečností. Našim průvodcem byl osobně pokračovatel rodu Philipp Zauner a časem se k nám přidal i jeho otec Josef. S jejich souhlasem jsme mohli nahlédnout i do výrobny dortů, pralinek, krémů a dalších cukrářských produktů, díky kterým je značka Zauner absolutní legendou. Sortiment je široký a usmívající se obsluha je velmi ochotná. A o to je to celé ještě lákavější.

Dlouhý den si zaslouží ve svém závěru opět něco výjimečného, zůstaňte tedy v Bad Ischl a ubytujte se v Hotelu Royal, který patří do sítě EurothermenResorts. Infinity pool na střeše je jedním z mnoha relaxačních míst tohoto hotelu, svým hostům dále Hotel Royal nabízí několik druhů saun, bazénů, vířivek a relaxačních míst. Vše ve velmi vysokém standardu. Následně doporučujeme drink před večeří ve skvěle vybaveném hotelovém baru, pak si užít večeři v dobré společnosti v hotelové restauraci, a pokud vám síly stačí, u tónů živé hudby se opět vrátit na bar. Mimochodem, hotel má prvotřídní a velmi bohaté snídaně.

Traunsee-Almtal

Začít den alespoň kratší procházkou po městečku Gmunden, které mnozí nazývají perlou jezera Traunsee, je to nejlepší, co můžete po ránu udělat. Svěží, čistý vzduch Horního Rakouska, zámek Ort položený přímo na hladině jezera a okolní příroda vám dají za pravdu, že jste udělali dobře.

Pak už se ale připravte, vhodně turisticky oblečte a nastupte do moderní lanovky, která vás vyveze na horu Grünberg. Zde je několik věcí, které stojí za to. Rozhodně hned nesedejte na bobovou dráhu, přišli byste totiž třeba o další regionální specialitu – obložené prkénko v místní horské restauraci Grünbergalm. Prkénko plné místních uzenin, sýrů a nakládané zeleniny je na čerstvém vzduchu opravdu lahodnou záležitostí, takže by to byla obrovská škoda. A mimochodem, obložené prkýnko vám bez problémů poslouží i jako vydatný horský oběd.

Rozhodně si nenechte ujít ani úžasnou, místy až dechberoucí, stezku do korun stromů, která je nadohled od horské chaty i samotného stanoviště lanovky. Stezka do korun stromů Salzkammergut vás zavede až do nadmořské výšky 1.400 metrů nad mořem, což poskytuje neskutečné výhledy na okolní přírodu – hory i jezera. Pohled na jezero Traunsee vám připomene krajinu severského fjordu. Věž na konci stezky se tyčí do výšky 39 metrů, a pokud by se vám náhodou nechtělo šlapat z ní zpátky, můžete (při troše odvahy) využít skluzavku zabudovanou uvnitř věže. Celá procházka touto stezkou zabere zhruba jednu hodinu, zážitek z ní ale budete mít ještě dlouho.

Naší poslední zastávkou na gastronomických toulkách po Solné komoře je jezero Traunsee. Sedíme v rybářském člunu, přitom pozorujeme rybáře, který z jezera Traunsee pomalu vytahuje sítě. Ryby z nich putují na druhou stranu jezera, do rukou talentovaného Lukase Nagela, který tu šéfuje špičkové restauraci Bootshaus, náležící luxusnímu hotelu Das Traunsee. „Ryby vylovíme, vyčistíme a odvezeme Lukasovi, tak jednoduché to je. Tak čerstvé ryby u nás máme,“ popisuje nám svou práci Benjamin Mayr, jeden z rybářů. „My z ryb děláme stříbro, Lukas pak zlato,“ dodává s úsměvem, když nás vysadí na břehu. A my, plní zážitků a nových gastronomických inspirací míříme zpátky domů, do České republiky, doslova za rohem od Solné komory.

Aktuální informace a další tipy pro pobyt v Solné komoře najdete přímo na www stránkách ZDE 

Redakce VisitChef připravuje podrobný gastroturistický seriál, kde se jednotlivým destinacím Solné komory budeme věnovat podrobněji.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...