Suchý únor? Buďte raději střídmější celý rok a dejte šanci nealkodrinkům

Suchý únor? Buďte raději střídmější celý rok a dejte šanci nealkodrinkům

Viktor Šolc Viktor Šolc foto: se svolením Vikéza gastro

Nealko gin nebo nealko rum? Jsou nealkoholické destiláty podvod? Mediálním éterem opět rezonuje suchý únor a abstinence.

Samotný půst je na svědomí každého z nás. Nicméně trh je již za posledních několik let mnohem vstřícnější v nabídce.

Barmani jsou dnes připravení vám nabídnout nealkoholické koktejly. Můžete najít širokou selekci nealkoholických vín, piv a produktů, které nahrazují alkoholické varianty. To je ale také dost často kontroverzním tématem, protože produkty označené jako „nealkoholické destiláty“, jsou pro mnohé z nás nonsens, nesmysl nebo dokonce podvod.

Označení nealkodestilát není jediný problém

Upřímně, částečně tomu musím dát za pravdu. Problém je podle mě hlavně v chybném pojmenování „nealko gin", „nealko rum“, atp. Česká legislativa v tomto není sjednocená s Evropskou unií a některé zákony s tímto druhem produktů ani nepočítají. Ale abychom neukazovali jen směrem k byrokracii, věřte, že s nealkoholickým destilátem neumí pracovat ani sociální sítě a považují ho za alkohol. Tím pádem nelze širokému publiku komunikovat informace o této kategorii.  

Vikeza gastro byla první společností, která se rozhodla prolomit toto tabu. Mezi první značky na českém trhu patřily a patří Borrago a RedBitter. Aktivně s nimi pracujeme, snažíme se edukovat a vysvětlovat v čem daná kategorie dává smysl, jak pracovat s nealko produkty za barem, jak si správně připravit cenotvorbu. Je nám jasné, že se většinou bavíme o doplňkové nabídce, ale právě díky tomu barmanům nabízíme širší spektrum možností, co použít na ony nealkoholické drinky. Nejednou se mi už stalo, že nealkoholická verze překonala tu alkoholickou. V tomto roce máme v plánu rozšířit nabídku o několik dalších výrobců.

Důkazem je, že tento trend distribučně nebo dokonce vlastní výrobou následují další značky. Zmiňme například Seedlip a Gordon’s (Stock Plzeň-Božkov), Ceder’s (Jan Becher Pernod Ricard) nebo značku Vassa, která se u nás vyrábí. To je jen zlomek celosvětové produkce – na globálním trhu najdeme řadu dalších „nealkoholických destilátů“, a to nejen od malých společností. Dalším důkazem může být rapidní nárůst v zastoupení na legendárním gastronomickém veletrhu Bar Convent Berlín.

pokus virgin drink

Obhajoba nealka

Pojďme ještě na chvíli zpět, k tomu, jestli „nealko destilát“ má mít své místo v barové nabídce. Když po druhé světové válce přišly první pokusy na výrobu nealkoholického piva, tento produkt dostával stejné posměšky a stejné komentáře. V roce 2021 však tvořilo nealkoholické pivo 2,4 % z celkového prodeje na světě. Může se to zdát málo, ale do této kategorie se počítají pouze piva s absolutní 0 % (u piva jsou považované za nealkoholické i produkty s obsahem alkoholu pod 0,5 %). A nutno dodat, že před deseti lety byla světová spotřeba 1,5 %. Tedy růst této kategorie je nepopiratelný a každý z nás by si měl sáhnout do svědomí - nealko pivo nám ve společnosti zas až tak nevadí… No a co nealko víno? To se ve společnosti také vyskytuje a nikdo úplně neřeší názvosloví. Co teprve, když narazíme na označení vegan burger, alternativní mléko, atd. Příkladů, kde můžeme rozebírat názvosloví je mnoho.

Stejně často se setkáváme s argumentem, že se jedná o geniálně předraženou ochucenou vodu, a to si přeci každý dovede vyrábět sám. Popravdě, ono není zas tak snadné si pokaždé infuzovat vodu ve stejné kvalitě. Minimálně narazíte na to, že ovoce nebo bylinky jsou v jiné kvalitě. U produktů, které jsou vytvářené v kategorii nealkoholických, máte jistotu v chuti, v kvalitě a ve stabilitě produktu.  

To by nemuselo existovat ani ovocné pyré, fresh juice a mnoho další polotovarů, které jsou hojně využívané v gastronomii, protože zjednodušují a zrychlují práci.

A když už si budete vyrábět náhradu alkoholu sami, jen to podporujeme. Jelikož za nás je to další šíření osvěty v této kategorii.

Pokud abstinujete, nestyďte se za to. Když o tom budete s ostatními mluvit, vyhnete se sociálnímu tlaku okolí, přemlouvání. Důvodem, proč pít střídmě nebo nepít vůbec, není jen kampaň v nejkratším měsíci roku. Důvodů najdeme nespočet. Dejte šanci nealkoholickým drinkům a oslovte svého barmana, aby vám nějaký připravil.

Co a jak si namíchat?

Tea and Tonic - T&T

Připravte si silnější výluh vašeho oblíbeného čaje. Vhodný je Earl Grey i Ibiškový.

Větší sklenici naplňte kostkami ledu. Do sklenice nadávkujte 4-5 cl silného čaje (doporučujeme využívat odměrku, ať každý váš každý drink chutná stejně), 2 cl čerstvé grepové šťávy a dolijte prémiovým tonikem Double Dutch indian water. Jako ozdobu doporučujeme bylinku a lehce opálený měsíček grapefruitu. Pro zpestření chuti lze na dolití využít prémiový mixer Double Dutch granátové jablko s bazalkou, kde doporučujeme jako ozdobu pomeranč, bazalku a granátové jablko.

NoNa

Větší sklenici naplníme ledem a do sklenice odměříme 5 cl nealkoholického Red Bitter a 1 cl citronové šťávy. Dolijeme brusinkovou limonádou Cosmo Balis. Do sklenice vložíme snítku rozmarýnu.

VirGin & Tonic

Kdo by neznal základ tohoto drinku... Ukážeme vám, jak si ho vychutnat i bez přítomnosti alkoholu.

Připravíme si sklenici, kterou naplníme ledem. Odměříme si 4 cl nealkalického produktu Ceder's crisp a doplníme prémiovým mixerem Double Dutch okurka s vodním melounem. Jako ideální ozdobu navrhujeme snítku čerstvého tymiánu a kousek melounu. Léto máte hned o kousek blíž.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...