Barovou destinací roku je Barcelona. Sídlí tu dva ze tří nejlepších podniků světa

Barovou destinací roku je Barcelona. Sídlí tu dva ze tří nejlepších podniků světa

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením barů

The World's 50 Best Bars zná své letošní výsledky. První a třetí z TOP světových barů pro letošní rok mají adresu v Barceloně. Alex Kratěna a Monica Berg už druhý rok vedou druhý nejlepší bar světa, londýnský Tayēr + Elementary. Slovák Martin Hudák a jeho tým z australského baru Maybe Sammy se radují z 29. pozice mezi špičkou světové barové scény.

Barcelona před pár dny hostila největší osobnosti gastronomického, především barového světa. Sešli se tu barmani, majitelé barů, ambasadoři a další významní odborníci v oblasti nápojů a mixologie, aby společně oslavili vítěze dalšího ročníku The World's 50 Best Bars. Letos zůstalo prvenství doma, vyhrál totiž tamní bar Paradiso.

Speakeasy bar na vrcholu světového řebříčku

Do Paradisa se jde skrze dveře lednice či udírny v malém pastrami bistru v módní barcelonské čtvrti El Born. To už je samo o sobě dalším důkazem, že milovníci koktejlů mimo samotný nápoj vyhledávají mnohokrát hlavně zážitek. Za těmi dveřmi se pak nachází majestátní, dřevem obložený a intimně nasvícený bar plný prémiového alkoholu. Paradiso – bar majitelů Giacoma Giannotti and Margarity Sader poskočil z loňské třetí příčky na letošní první místo a vytlačil tak z pozice legendární londýnský The Connaught. Ten se na absolutní špičce držel celé dva roky. „Je to velká čest vyhrát a také velká zodpovědnost. Budeme tvrdě pracovat, abychom dostáli tomu, že jsme nejlepší, a drželi se přitom našich zásad. Naše koktejly se snažíme kreativně posouvat stále dál," řekl Giannotti v úterý večer v rozhovoru pro 50 Best.

Stejně tak Spin, další barcelonský bar, si polepšil. Vloni skončil na 37. místě, letos je třetí. Na sedmém místě se umístil bar Two Schmucks ze stejné metropole. Barcelona se tak stále více může těšit z pověsti místa, kam se jezdí také za koktejly. Do této skupiny měst patří například i New York či Londýn.

Londýn na ústupu?

A právě Londýn v první trojce The World's 50 Best Bars zastupuje jediný podnik. Je jím podruhé za sebou na druhém místě bar Tayēr + Elementary. O tomto podniku, který založil a vede brněnský rodák Alex Kratěna se svou partnerkou Monicou Berg, moderátor Mark Sansom v rámci slavnostního předávání cen řekl, že je „jedním z nejoriginálnějších barů na planetě“. A pravdou je, že Tayēr + Elementary je mnohdy popisován jako pohled barmana do budoucnosti. Každý prvek koktejlového baru je propracovaný, od designu až po přístup obsluhy a samozřejmě přípravu nápojů. Každá ze dvou částí podniku má jinou atmosféru i funkci.

První - Elementary, je industriálně stylizovaný prostor otevřený do ulice, je to každodenní bar, kam si zaskočíte na rychlý drink u dlouhého společného stolu, sezónní koktejly se většinou dávkují z kohoutků. Pivo a víno má Elementary pod vlastní značkou. V části Tayēr je patrný mnohem větší kulinářský přístup, mnohdy méně známé ingredience barmani připravují pomocí high-tech zařízení a přinášejí tak hostům neotřelé chuťové zážitky. Recepty se mimochodem denně mění v závislosti na sezoně a dostupnosti surovin. Jedná se tedy o jakousi tekutou obdobu fine diningu, ovšem bez velkých okázalostí. Jediná věc, na kterou je skutečně kladen důraz, je chuť.

Co překvapilo – a to nejenom londýnskou barovou scénu – je sesazení vítěze posledních dvou ročníků, legendárního londýnského baru The Connaught. Ten letos klesl z prvního na osmé místo. Londýn ale stále patří mezi přední světové koktejlové destinace. Do letošní „padesátky“ se mimo The Connaught dostaly totiž další čtyři londýnské bary. Jiné významné město na barové mapě světa, New York, nabízí aktuálně šest barů z první padesátky, včetně Double Chicken Please na 6. místě a Katana Kitten na 9. místě.

Michelinská kuchyně ve špičkových barech

Právě u Double Chicken Please, který získal za svůj nepřehlédnutelný debut na barové scéně ocenění Highest New Entry, se opět pozastavil Mark Sansom, content director The World's 50 Best Bars. Pro CNN Travel řekl, že tento bar má „kuchyni téměř michelinské úrovně", což je jedním z příkladů rostoucího důrazu na špičkovou nabídku jídel v předních světových barech. Mimochodem, něco podobného můžeme najít i v menu Tayēr + Elementary. Podobně pochvalně se Sansom zmínil i o singapurském baru No. 33 Manhattan. Ten dělá „vážně, vážně velmi kvalitní barové jídlo", dodal content director prestižního řebříčku.

Významnou koktejlovou destinací je dnes i Mexico City se čtyřmi bary v první padesátce, včetně 4. místa pro Licorería Limantour, vítěze ceny Nejlepší bar v Severní Americe. Cartagenský bar Alquímico je nejlepším barem v Jižní Americe na 10. místě. Na seznamu jsou tři bary v Buenos Aires a jeden v Limě. V Asii mají Singapur, Bangkok a Hongkong v první padesátce po dvou barech. Na 12. místě se umístil bar Jigger & Pony v Singapuru, který získal ocenění Nejlepší bar v Asii. V Dubaji se v první padesátce umístily tři bary, včetně baru Zuma (na 38. místě), který již třetí rok po sobě získal ocenění Best Bar in the Middle East and Africa. V Indii poskočil Sidecar v Dillí o 21 míst až na 26. příčku.

Kometa letí ze Sydney

Nejlepším barem v Austrálii se stal Maybe Sammy ze Sydney. Ten skončil v rámci kompletního hodnocení letos na 29. místě. Výrazný, vedený už dávno hotovými barmanskými osobnostmi v čele s Matinem Hudákem, původem ze Slovenska, se za krátkou dobu velmi rychle se stal nejslavnějším australským koktejlovým barem, a po téměř čtyřech letech existence Maybe Sammy doslova udává tempo koktejlovým barům v celé Austrálii. Charismatickému Hudákovi zdatně sekundují kolegové Sarah Proietti a Paolo Maffietti. I díky nim je podnik známý svým neotřelým a zábavným přístupem k pohostinství.

Je v tom trochu drzosti, hodně elegance a především velké množství umu barmanů, kteří hostům drinky v Maybe Sammy připravují. Má to italský nádech a ten se vám pod kůži dostává společně se špičkovými inovativními drinky. Maybe Sammy letos aktualizoval koktejlové menu a to láká koupit si letenku a vybrat mezi všemi vyjmenovanými koktejlovými destinacemi právě Sydney.

Gratulujeme!

Zdroj: The World's 50 Best Bars

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...