Šéfkuchař Jejího Veličenstva. Anton Mosimann vzpomíná, jak jedla královna Alžběta II.

Šéfkuchař Jejího Veličenstva. Anton Mosimann vzpomíná, jak jedla královna Alžběta II.

Knut Schwander Knut Schwander foto: se svolením Mosimanns.co.uk

Vařil pro královnu i pro další členy britské královské rodiny. „Alžběta II. měla ráda jednoduché pokrmy z lokálních surovin. Myslela přitom i na ekologii.“ Připomeňme si Její Veličenstvo královnu Alžbětu rozhovorem s jejím oblíbeným kuchařem Antonem Mosimannem.

Anton Mosimann vyrostl v Nidau u Bielu (kanton Bern, Švýcarsko) a poté se vydal na hvězdnou dráhu do Londýna. Ve svých 28 letech byl šéfkuchařem v noblesním hotelu Dorchester, vařil pro královnu Alžbětu II. a britská smetánka si pochvalovala jeho moderní, jemnou a lehkou kuchyni. V televizi jsou jeho pořady o vaření hitem. Mosimann je důstojníkem Řádu britského impéria. Rozhovor s oblíbeným šéfkuchařem Jejího Veličenstva přinášíme jako rychlou vzpomínku na nedávno zesnulou královnu.

Jak jste prožíval smrt královny Alžběty?

Svůj čas jsem dělil mezi Švýcarsko a Londýn, kam jsem přijel den před královninou smrtí. Ta zpráva mě velmi dojala. Jsem zarmoucen, dokonce šokován, protože to byla skvělá žena s jedinečným charismatem. Měl jsem tu čest ji dlouho a dobře znát.

Vzpomínáte si ještě na své první setkání s královnou?

Samozřejmě, že ano! Bylo to téměř před padesáti lety v hotelu Dorchester, kde jsem byl šéfkuchařem. Přišla na večeři, protože ji pozval blízkovýchodní státník. Na konci jídla jsem jí byl představen. Byl jsem velmi ohromen, dokonce jsem z toho dostal horečku! Královna byla velmi přátelská. Od té doby jsem ji vídal velmi často, někdy až čtyřikrát ročně!

Co bylo na jídelníčku první večeře pro Její Veličenstvo?

Pamatuji si to jasně, protože všechny své jídelní lístky, kterých je přes tisíc, uchovávám ve svém muzeu v Bouveretu (v muzeu "Mosimannova sbírka" v Le Bouveret ve Valais). Jako předkrm jsem si dovolil připravit skotského lososa marinovaného s krabím masem. Pak jsem podával jehněčí svíčkovou se zeleninou z trhu. A jako dezert byl klasický britský bread&butter pudding.  

Řekla vám královna, jaké je její oblíbené jídlo?

Královna byla gurmánka. Dávala přednost místním, lehkým a pokud možno ekologickým pokrmům: rybám, jehněčímu, vždy připraveným co nejpřirozeněji, aby vynikla kvalita produktů. Obecně platí, že pro členy královské rodiny připravuji především produkty z jejich vlastních farem.

Jak to funguje, když jde královna nebo jiný člen královské rodiny do hotelové restaurace?

Vše je pečlivě připraveno. Nejprve je třeba navázat telefonický kontakt. Poté následuje návštěva, která určí zasedací pořádek a přesný program. Stůl musí být v blízkosti východů a snadno viditelný pro osobní ochranku, která je rovněž diskrétně usazena v místnosti. V den D je místo zkontrolováno odshora dolů, a to i se psy. Ostatní hosté jsou osobně vybíráni a prověřováni. V hale nejsou žádní cizí lidé.

Pro Alžbětu II. i její nejbližší rodinu jste měl tu čest vařit nesčetněkrát. Vaše nejkrásnější vzpomínky?

Jednoho večera, na závěr večeře pro deset královských hostů, se společnost rozhodla zhlédnout film Doktor Živago. Můj zástupce šéfkuchaře a já jsme byli pozváni, abychom se promítání zúčastnili. Je to jedinečná vzpomínka: královna se smála, atmosféra byla uvolněná a byl to nádherný večer.

Jak dobře znáte krále Karla III.?

Pro Charlese vařím už 35 let! Často jsem měl možnost se s ním setkat a rádi jsme si povídali o všem možném. Je velmi otevřený a miluje Švýcarsko; v Klostersu také pravidelně trávil dovolenou.

Vytvořil jste obě svatební menu pro prince Williama a Harryho. Jsou ti dva také fanoušky vaší kuchyně?

William a Harry přišli do mé restaurace jako děti se svou matkou, princeznou Dianou. Myslím, že byli vždy nadšeni mou kuchyní. A ano, měl jsem tu čest vařit jim na svatbě. Moje menu jim chutnalo, obě svatební večeře byly oslavovány potleskem vestoje. William a Harry byli šťastní. A já také!

Alžběta II. vás jmenovala důstojníkem Řádu britského impéria. Jak jste reagoval na královninu smrt?

Napsal jsem soustrastný dopis králi Karlu III. s osobním podtextem, protože jsme se znali už dlouho. Napsal jsem - pokud vám mohu být užitečný, jsem vám kdykoliv dispozici.

Zdroj: www.gaultmillau.ch

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...