Šéfkuchař Jan Horák představil své první menu v Augustine Restaurantu

Šéfkuchař Jan Horák představil své první menu v Augustine Restaurantu

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

22. března oficiálně odstartovala restaurace v luxusním hotelu Augustine svou novou kapitolu. Stalo se tak spuštěním nového menu od zbrusu nového šéfkuchaře Jana Horáka. Měli jsme možnost jeho menu ochutnat s předstihem.

Dvojhvězda Restaurant Jordnær v Kodani, jednohvězda Cracco v Miláně nebo třeba Hotel Adlon Kempinski Berlin, to jsou některé ze štací, na kterých se Jan Horák učil kuchařským dovednostem. Následovala cesta do Prahy a díky tomu všemu dnes nově šéfuje kuchyni Augustine Restaurantu v jednom z nejluxusnějších hotelů v republice.

Nové reprezentativní menu působí jako průsečík všech jeho zkušeností, a Jan Horák se rozhodně nebojí je ukázat. Na první dobrou mu nejde o to, za každou cenu se držet původních lokálních surovin. V jednotlivých pokrmech najdete langustu, artyčoky nebo kimchi. A pokud lokální suroviny, tak v prvotřídní kvalitě, jak sám říká. Už v březnu jsme v pokrmu měli medvědí česnek (překvapení), na talíři ale nechyběla ani řepa či topinambur. Dvakrát amuse bouche, Langusta – Chawanmushi – fenykl – citron – jikry, Telecí brzlík – artyčok – kopřiva – řepa – libeček, Jehně – potočnice – brynza – lilek –  kimči, Topinambur – smrž – medvědí česnek – heřmánek – žloutek… Kuchyně postupně mění styly platingu, bílé talíře nahrazují rustikálnější misky a pokrmy „na lžíci“, aby byly opět nahrazené jemnějším platingem na bílém talíři.

Devítichodové degustační menu šéfkuchaře je samozřejmě ještě rozšířené o několik amuse bouche, chléb, máslo, na vyžádání nám dokonce Jan Horák osobně přinesl některou ze surovin zvlášť na talíři navíc. V nabídce je ale i pětichodová verze degustace, takže pokud nemáte tři hodiny na to „projíst se“ od pozdravů z kuchyně až k petit four v závěru, doporučujeme zvolit tuto kratší variantu. V krásných interiérech Augustiniánského kláštera se degustuje nádherně.

Jan Horák se svým týmem osobně hosty provází celým menu, není nic neobvyklého, že v Augustine Restaurantu „vybíhá“ mezi hosty i tým z kuchyně a příjemným překvapením jsou rozhodně i dezerty, které osobně prezentovala místní pastry chef Zsuzsanna Borsos. A dezerty byly parádní! Především Piemonstký lískový oříšek – mléčná čokoláda – praliné – meruňky si určitě dejte.

Nutné je vyzvednout i práci sommeliera Daniela Nygaard Munka, jehož selekce pro snoubení vín s pokrmy byla rozhodně skvělá a samotná prezentace vín ještě lepší. Ať už ke zvolenému jídlu naléval mladší moselský riesling z vinařství Maximin Grünhaus nebo 2019 Coteaux de Moines od Francouzů Domaine Bouchard P. Fils či sáhnul po moravském Veltliner Gurdau, ročník 2017, nespletl se.

A vy se nespletete také, pokud strávíte večer právě mezi vysokými zdmi historického kláštera. Se skleničkou vína v ruce, s něčím neotřelým na talíři a v dobré společnosti… Není to rozhodně večeře pro všední den, ale to ani být nemá.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...