Den v životě zápasníka sumo v hotelu The St. Regis Downtown Dubai

Den v životě zápasníka sumo v hotelu The St. Regis Downtown Dubai

Redakce Redakce foto: se svolením Tabu

Wakanoshima Fumiya alias Saita je bývalý japonský profesionální zápasník sumo z Tatsugo v Kagoshimě. Debutoval v březnu 2000 a naposledy zápasil za stáj Shibatayama. Do divize juryo se dostal v červenci 2014. Jeho nejvyšší hodnost byla juryo 7 a profesionální kariéru ukončil v září 2017. Po letech strávených jako profesionální zápasník sumo nyní Saita uplatňuje své dovednosti v kabaretní části restaurace TABŪ, která tvoří nedílnou součást tohoto zajímavého konceptu.

Saita začal na základní škole hrát baseball, fotbal a zápasit sumo, ale v době, kdy dosáhl nižší střední školy, věnoval většinu času pouze zápasům sumo. Ve třetím ročníku juniorské střední školy byl klíčovým členem své školy, který vyhrál týmovou soutěž, a díky tomu dostal nabídky od mnoha různých stájí. Zpočátku neměl zájem vstoupit do profesionálního sumo, ale později se připojil ke stáji Hanaregoma a pokračoval ve své cestě sumo. Profesionální zápasníci mohou trénovat až osm hodin denně a denně spotřebují 7.000 až 10.000 kalorií (přibližně 300 kusů sushi na jedno jídlo).

Saita se rozhodl přijet do Dubaje a využil nabídku připojit se k zábavnímu týmu TABŪ, kde může vysloužilý sumoista pokračovat ve své kariéře. Provedl nás dnem v životě zápasníka sumo.

14:00: V tuto dobu se probouzím. Vím, že pro většinu lidí je to docela neobvyklý čas vstávání, nicméně pro pracovníky v oblasti gastronomie a umělce je to normální. Je důležité, abychom si osm hodin odpočinuli... I když je to v opačném čase dne. Zásadní jsou dobré zatemňovací závěsy a špunty do uší.

 

15:00: Probouzím své tělo 30minutovým protahováním. To je velmi důležitá součást mé denní rutiny. Zápasník sumo, jakožto velmi specifický typ sportovce, musí dodržovat přísný cvičební režim. Zápasníkem sumo jsem od svých 16 let a při provádění pohybů musíme nosit na těle těžké dresy. Tento čas také využívám k tomu, abych své tělo zásobil bílkovinami - buď 500 gramy kuřecího masa nebo omeletou z 10 vajec a přílohovým salátem. Poté se osprchuji a připravím se na cestu do práce.

17:00: Přijíždí pro nás autobus zaměstnanců, aby nás odvezl do TABŪ - kde začíná opravdová zábava a show. Když dorazím na místo, usadím se se svými kolegy a provedeme řadu protahovacích cviků, a pak se maskéři pustí do práce na všech účinkujících. Zatímco čekáme, trávíme čas v zelené místnosti, kde ožívají všechny kostýmy a postavy. Osobně si myslím, že je velmi důležité mít s kolegy dobré vztahy - jsme jako rodina. I když se v současné době učím anglicky, naučil jsem se už dost na to, abych se svými kolegy komunikoval a udržoval s nimi dobré vztahy.

18:00 až 13:00: Jakmile začnou přijíždět hosté, provádíme poslední kontroly a rozcvičky. Několik minut se vžívám do role tím, že zkouším a psychicky se připravuji na divadlo. Celkově mám za jednu noc asi čtyři až pět vystoupení. Začínáme naše noční vystoupení pro hosty, kde předvádím kombinaci tradičních sumo pohybů s moderním nádechem, a to vše v tradičním mawaši. Ostatní účinkující se pohybují po podniku, komunikují s hosty a ukazují širokou škálu dalších představení. TABŪ je známé svými neobvyklými divadly a já jsem jen malým dílkem skládačky. Ve středu na akci Yakuzza Affair předvádím velmi zvláštní číslo známé jako obřad saké, při kterém vystupuji s gejšou a rozbíjím sud saké, které se pak podává všem zákazníkům.

01:00: Vracím se domů a po práci si dávám proteinový koktejl a banán, abych se připravil na vyčerpávající trénink - žádný odpočinek pro mě není.

02:00: Proč tak časně? Protože se potřebuji po práci nějak uklidnit. Často trénuji zhruba tři hodiny, což zahrnuje různorodé tréninky, například posilování a chůzi ve vysokém sklonu. Poté se osprchuji a najím. To je také vhodný čas na kontakt s mou rodinou v Japonsku. Se svou ženou jsem ženatý pět let a máme dvě krásné děti.

05:00: Uklidním se a připravím se ke spánku nebo se připravím na volný den. Ve dnech volna se věnuji běžným činnostem a také studiu angličtiny na YouTube. Plánuji také své budoucí cíle a touhy, kterými je vytvořit tým vysloužilých zápasníků sumo a cestovat po světě a předvádět práci a umění zápasů sumo.

Zdroj: hoteliermiddleeast.com

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...