Central – jak vypadá nejlepší restaurace světa?

Central – jak vypadá nejlepší restaurace světa?

Redakce Redakce foto: se svolením restaurace Central

Momentálně nejlepší restaurace světa Central má v kuchyni tým, který posouvá proces tvorby pokrmů pro tělo i ducha na úplně novou úroveň. Přitom vás to baví, je to chuťově vytuněné a restaurace stále zůstává i centrem pohostinnosti.

O tomto peruánském podniku se ví dlouho a léta patří mezi světovou špičku. Už v roce 2017 zajímal gastronomický svět natolik, že o něm Netflix natočil jeden z dílů skvělého seriálu Chef´s table, ale ani tehdy restaurace slavného šéfkuchaře Virgilia Martíneze nespadla z nebe. Central startoval už v roce 2008, poprvé se objevil na seznamu The World's 50 Best Restaurants v roce 2013, a to na 50. místě. Tehdy už jeho gastronomický vliv v celé Latinské Americe neuvěřitelně narůstal. O deset let později, tedy minulý týden, se restaurace stala vůbec prvním jihoamerickým podnikem, který získala titul The World's Best Restaurant.

Peruánská spižírna

Cíl byl od začátku dost jasný. Virgilio Martínez chtěl v Limě vybudovat restauraci a měl vizi vytvořit zážitkovou gastronomii založenou na peruánských surovinách a kuchařských technikách. Povedlo se. Rok po otevření, v roce 2009, se na scéně objevuje Pía Leónová. Tu Virgilio svým na tu dobu extravagantním nápadem uhranul natolik, že se stala jeho šéfkuchařkou a manželkou. Společně tak položili základy toho, co se následně pro hosty stalo gastronomickým zážitkem Centralu. Nakonec se k nim přidala i Martínezova sestra Malena. Ta má dodnes na starost především výzkumnou část a vývoj surovin celého projektu. Vše je ale propojeno a trojice společně posouvá hranice kuchyně, jak ji známe.

V průběhu let se koncept restaurace Central vyvíjel. Příroda Peru mu hodně napomáhá, a tak vznikl jídelní lístek, který hosty provede 15 různými peruánskými ekosystémy, rozdělenými podle nadmořské výšky. Začínáte 15 metrů pod hladinou Tichého oceánu a končíte surovinami, které se sbírají v nadmořské výšce 4 200 metrů nad mořem někde v Andách. Každé jídlo odráží původ svých ingrediencí; od Dry Valley (krevety, dýně loche, avokádo) po Amazonian Water (ryba pacu, meloun a list koky).

Postupem času se manželé stali globálními vyslanci peruánských chutí a otevřeli několik restaurací. Nejdříve to byl Mil vysoko v horách u Cusca, poté Olluco v Moskvě a Maz v Tokiu a prozatím nejnovějším přírůstkem je restaurace Estero na Riviera Maya v Mexiku. Každý z podniků nabízí unikátní kombinaci peruánských a místních produktů, které snoubí do jedinečných kulinářských zážitků.

Jedna z nejvýhodnějších

Central ale samozřejmě zůstává vlajkovou lodí týmu kolem šéfkuchaře Virgilia Martíneze. Jeho degustační menu o 17 chodech je označováno jako požitek pro smysly. S využitím místních surovin, lahodných chutí a inovativních metod spojuje Martínez svou lásku k planetě s původními peruánskými surovinami a vytváří tak originální menu. Bere si hodně z tamní historie, má na mysli ekologii a udržitelný přístup k přírodě i celé planetě, nezapomíná na barvitost snoubení surovin. S vizuály na talířích, které se svým týmem vytváří, bere hosty na cestu napříč bohatou biodiverzitou Peru. Svým vařením zcela vystihuje lásku k domovu v deštném pralese a je radost se na pokrmy dívat i ochutnat je.

Navzdory umístění v centru metropole a elegantní originalitě talířů i pokrmů na nich vás dnes přijde sedmnáctichodové degustační menu na pouhých 130 dolarů na osobu. Vzhledem k celkovému přístupu Centralu, jeho aktuální hodnotě na gastronomickém nebi a k tomu, co všechno v rámci degustační večeře dostanete, je to rozhodně jedna z nejkomplexnějších a nejvýhodnějších špičkových restaurací na světě. A nezapomeňme na to, že Central je dnes číslo jedna v rámci prestižního The World's 50 Best Restaurants. Loni druzí, nyní absolutně na vrcholu.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...