Toskánské vinařství CastelGiocondo: když hledáte krásná vína ke skvělým pokrmům

Toskánské vinařství CastelGiocondo: když hledáte krásná vína ke skvělým pokrmům

Redakce Redakce foto: se svolením Premier Wines & Spirits

Houby, zvěřina nebo kachna, stejně jako třeba dušená masa, to jsou pokrmy, které by v následujících týdnech mohly být servírované na náš stůl. Ladí totiž dobře s chladnějším počasím a skvěle budou ladit i s víny z vinařství CastelGiocondo. S podzimem za dveřmi rozhodně nebude hříchem obrátit pozornost k plnějším červeným vínům.

Toskánské vinařství CastelGiocondo najdete na cestě mezi městy Grosseto a Montepulciano. Dominantou tohoto místa je starobylý hrad a malá středověká vesnice. Samotné vinařství leží v nadmořské výšce kolem 300 metrů nad mořem, což je ideální terroir pro výrobu Sangiovese. Z CastelGiocondo se vám naskytne výhled na historické panství Frescobaldiů v Montalcinu – starobylou pevnost postavenou v roce 1100 na obranu cesty vedoucí od moře do Sieny, hlavního města stejnojmenné provincie.

Samotná usedlost patří mezi první čtyři, kde se v roce 1800 začalo vyrábět slavné Brunello di Montalcino, vyrobené z kultivaru Sangiovese, klonu Brunello, což v místním dialektu znamená krásně temný. Historický význam tohoto místa je na etiketě CastelGiocondo znázorněn postavou kondotiéra, tedy velitele žoldnéřů, ze slavné fresky sienského umělce Simone Martiniho. Ten na fresce zobrazil Guidoriccia da Fogliano, který v roce 1323 vedl útok na hrad Montemassi. Je to historický okamžik, který se shoduje s počátkem staletí dobrodružství rodiny Frescobaldi, která pod spojuje několik špičkových toskánských vinařství, ve světě vína.

A když už zmiňujeme Brunello, pojďme si jako první do sklenky nalít komplexní, krásné a uhlazené Castelgiocondo Brunello di Montalcino DOCG 2018. Lepší začátek této degustace bychom si snad ani nemohli přát. Na první pohled vás osloví jiskrná, rubínově červená barva, ve druhém kroku pak středně intenzivní vůně připomínající ostružiny, višně, borůvky, v pozadí s tóny černorybízového džemu, sladkého koření a tmavých květů. Po napití se v ústech rozvine středně plná, přitom bohatá a elegantní šťavnatá chuť s tóny peckového ovoce, koření a s příjemnou tříslovinkou, kterou znalci jistě ocení. Poměrně dlouhý závěr nabízí jemné minerální tóny a uhlazenou ovocnost. Toto víno skvěle doprovodí dušenou či pečenou zvěřinu, jako je například divočák, perlička nebo kachna, vynikající toto Brunello bude také k telecí nebo vepřové pečeni.

Pokud máte v plánu servírovat dušená masa, chuťově bohaté těstoviny s tomatovou omáčkou či houbové pokrmy, rozhodně zkuste snoubení s Rosso di Montalcino DOC Campo ai Sassi 2021, což je mladší sestra předchozího Brunella. Víno se může pochlubit nádhernou rubínovou barvou a také středně intenzivní vůní s převážně ovocným a květinovým charakterem, kde vyniká červený a černý rybíz a třešně morello. Objeví se i nádech květinové vůně. Chuť Rosso di Montalcino je středně plná, svěží, ale jemná a přesvědčivá s měkkými taniny a středně dlouho dochutí.

Jestli jste milovníci steaků a pokrmů z vysoké zvěřiny, rozhodně si zamilujete i CastelGiocondo Brunello di Montalcino Riserva Ripe al Convento DOCG 2017. Skvěle se totiž snoubí. Víno pochází z Ripe al Convento, což je krásná, relativně vysoko položená single vinice, dávající elegantní, charakterní a dlouhověká vína. Ta jsou zářivá, rubínově červená s granátovým okrajem. Vůně této Riservy je středně intenzivní a hodně bohatá, s jemností a elegancí, s tóny lesních plodů, višňového kompotu a sladkého koření, v pozadí s podtóny fialek či divoké růže. A pozadu nezůstává ani chuť, která je velmi plná, bohatá a strukturovaná s příjemnou kyselinkou a pevnými a měkkými taniny. Toto víno ocení znalci i pro jeho velmi dlouhý, minerální závěr s patrnou stopou ušlechtilého dřeva či tabáku.

A na závěr jedna specialita, která by na degustaci skvělých vín neměla chybět. Story začíná v roce 1991, kdy vinaři ve vinařství CastelGiocondo vytvořili hrdé a silné víno Lamaione. Tomu ovšem samozřejmě předcházelo osázení vinice v Montalcinu odrůdou Merlot, což v tomto kraji nebylo zcela běžným jevem. Díky této odvaze ale si dnes ale můžeme vychutnat vynikající Lamaione IGT 2018. I v chladnějších ročnících, jako je ten z roku 2018, dokáže Lamaione vyjádřit veškerou svou sílu a komplexnost. Dostane vás jeho hluboká až neproniknutelná rubínově červená barva s vyšší viskozitou. A následně vůně. Ta je intenzivní a bohatá, s tóny třešní, černého rybízu nebo zralých švestek, v pozadí s podtóny kakaa, kávy, grafitu a koření. Chuť ročníku 2018 je plnější a strukturovaná, se sametovými a pevnými tříslovinami, s tóny tmavého peckového ovoce a koření. Poměrně dlouhý a intenzivní závěr s tóny tabákového listu a hořké čokolády vybízí vychutnat si toto víno například s hovězími steaky, vepřovou pečení, nebo pečenou či grilovanou divokou drůbeží.

Vína se nadechují v otevřených láhvích, jídla se postupně nosí na stůl… Podzim v toskánském stylu může začít.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...