Nároďák se připravuje na olympiádu. Jak dnes vypadá menu české reprezentace?

Nároďák se připravuje na olympiádu. Jak dnes vypadá menu české reprezentace?

Redakce Redakce foto: M. Gottwald - Photoone.cz

Kuchařská olympiáda se uskuteční v únoru příštího roku v německém Stuttgartu. Ochutnali jsme menu, které pro soutěž připravuje Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR.

Kuchařská reprezentace České republiky aktuálně nejvíce vzhlíží k datu 2. - 7. února 2024. Právě na tento termín je totiž ve Stuttgartu naplánovaná kuchařská olympiáda IKA/Culinary Olympics 2024. Nás ještě více zajímají dny 3. a 5. února, přesně tehdy totiž bude Nároďák na olympiádě vařit. Přitom ambice má tým ty nejvyšší. Dle slov kapitána Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR Patrika Bečváře chce česká reprezentace dosáhnout na zlato. Na olympiádu se chystá kolem dvou tisícovek šéfkuchařů z celého světa, jedná se o jednu z nejkomplexnějších kuchařských soutěží na světě.

Jak to bude vypadat ve Stuttgartu

Národní tým už několik let trénuje v Národním zemědělském muzeu na pražské Letné, kde mají podle manažera kuchařské reprezentace Tomáše Poppa skvělé podmínky. „Dlouho jsme museli trénovat různě u kolegů v kuchyních restaurací, což nefungovalo dobře. Díky Národnímu zemědělskému muzeu můžeme trénovat tak, jak se opravdu má,“ říká Tomáš Popp. Přípravy jsou tedy v plném proudu. Týmy na olympiádě podle zadání čeká příprava 110 porcí tříchodového menu a zvlášť menu pro chef´s table, kde má sedět 12 osob. Přitom zadání je relativně obecné. Za šest hodin musí šest členů týmu (čtyři kuchaři a dva cukráři) připravit předkrm, který bude obsahovat mořské plody a rybu, u hlavního chodu nesmí chybět maso, v rámci dezertů je zase nutné kombinovat různé textury a techniky.

U Chef´s table se očekává chléb, máslo, případně dip, dále dva studené a dva teplé finger foods, následovat má mísa pro 12 osob, po které přijde veganský chod následovaný pokrmem s masem, dezert a nakonec petit fours. To vše bude na olympiádě hodnotit technická a degustační porota.

Trénujeme, ochutnejte

Před pár dny měli zástupci redakce VisitChef a několik dalších partnerů kuchařské reprezentace možnost ochutnat pokrmy, na kterých Nároďák pracuje, aby je v únoru mohl předvést na olympiádě. V Národním zemědělském muzeu jsme v tréninkovém centru potkali Tomáše Poppa, Patrika Bečváře, Ondřeje Korába, Lukáše Čížka, Michala Voldřicha, Pavla Švestku, Vlada Ryasneho, Helenu Fléglovou a Annu Marvanovou.

Tým svým hostům v rámci tréninku postupně odprezentoval předkrm Terina z candáta, kreveta s humrovou majonézou a pohankou, petrželová sedlina, salát z kadeřávku, topinamburové pyré, krevetová strouhanka. Hlavním chodem tohoto tréninku byl pokrm Striploin, terina z hovězího jazyka v křenové fáši, pohankový košíček s celerem, brambor s lanýži a liškami, omáčka, brokolice s čirokovým popcornem. Na závěr reprezentace zakončila svůj trénink dezertem Mousse s tropickou náplní, kokosový piškot, teplá tartaletka, zmrzlina s tropickým želé, merengue, chooux s karamelem a vanilkou. Vše elegantně servírované a chuťově velmi zajímavé. Kombinace lokálních surovin s dobře známými ingrediencemi z jiných regionů má šanci porotu na olympiádě zaujmout. „Jsme v procesu příprav a víme, že stále je na čem pracovat, je to kam posunout,“ dodává manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů Tomáš Popp. Je si přitom se svým týmem vědom toho, že do Stuttgartu chybí ještě více než sto dní. Nároďák má tedy velkou šanci být na olympiádu velmi dobře připravený.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...