Záhir cafe – z malého slovenského města až na seznam 50 nejlepších barů světa

Záhir cafe – z malého slovenského města až na seznam 50 nejlepších barů světa

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: VisitChef.com

Na nenápadné adrese v Nitře stojí elegantní koktejlový bar, kde barmani míchají koktejly světové úrovně. Potvrzuje to i zařazení podniku do prestižního žebříčku 50 Best Discovery. Záhir cafe v čele se špičkovým slovenským barmanem a majitelem v jedné osobě, Ľubošem Ráczem, se inspiruje klasickým stylem amerických barů a tuto inspiraci přetavuje do moderní formy.

Ľuboš Rácz ani jeho bar Záhir cafe nejsou na scéně žádnými nováčky. Ľuboš je doslova barmanský guru a v jeho případě není ani v nejmenším troufalost tvrdit, že vychoval už minimálně jednu generaci slovenských barmanů. Je to právě on, kdo léta držel a stále drží prapor slovenského barmanství hodně vysoko. Ano, Slovensko momentálně zažívá obrovský vzestup celé gastronomické scény, včetně skvělých barů, které tu za poslední roky vyrostly a dobře fungují, ovšem Záhir cafe tu byl už před tím. Za deset let historie tento podnik hostil taková jména jako Stan Vadrna, Václav Vojíř, George Němec, Kateřina Kluchová či Erik Lorincz. U stolu v rohu své drinky popíjel Charles Schumann, totální světová barmanská legenda a člověk, který právě Ľuboše Rácze hodně naučil o barmanské profesi, jak sám zmiňuje v rozhovoru, který jsme ještě v době covidu připravovali pro VisitChef.

Kouzlo detailu

Originalita american baru tkví v eleganci, filozofii míchat koktejly z čerstvých surovin a pokud je to možné, připravit celý drink před hostem s co nejméně dopředu předpřipravenými surovinami. Dle svých kolegů je Ľuboš Rácz perfekcionistou, který se soustředí na detaily. Jeden příklad za všechny – barmani mají na směnu k dispozici například čerstvou limetovou šťávu, kterou si před otevřením baru nachystali, aby ji mohli v průběhu večera používat. Rácz ale při přípravě koktejlu vezme novou limetu a odšťaví ji přímo pro ten jeden drink. Na detailu záleží.

Tato filozofie čerstvých surovin v prvotřídní kondici se ovšem nevylučuje například s vlastními produkty od cordialu, přes šťávy až po originální infuze. V Záhiru jde o plné, syté chutě, které když snoubíte dohromady, tvoříte něco nového.

Různorodost chutí, světové trendy

Barmani nitranského baru sledují aktuální trendy světové barové scény a je to vidět nejenom na čistém, jednoduchém servisu bez zbytečných ozdob a přitom v krásných jednoduchých skleničkách. Důležité jsou pro ně i vlastní infuze, například infuze gin-růže, tedy originální Roses gin, je jedním z těchto domácích produktů, které si barmani dotváří tak, aby perfektně fungovali v drincích Záhiru. Podobně na tom je třeba i Kingston Pineapple Negroni na bázi rumu, které je infuzované ananasem a následně v této výjimečné formě servírované hostům. Je to koktejl milovaný jak návštěvníky baru, tak i samotnými barmany. Mimochodem Roses gin, tedy Beefeater infuzovaný růžemi, lze v Záhiru také zakoupit v originální lahvi s sebou.

A pak je tu koktejl Nič pre Barbie, jak říkají samotní barmani ze Záhiru – „taková popina, megafancy“. Pokud do Záhiru zavítáte, rozhodně jej zkuste. Vodku barmani nainfuzují s nori řasou, následně vytvořený twist na Bloody Mary včetně maldon soli zalijí čistou rajčatovou šťávou. Už ve vůni je ten koktejl jiný, chuť je hodně umami. Koktejly mají být v prvotřídním baru přece vždy o výjimečném momentu a originální chuti, kterou nikde jinde nenajdete. A v Záhir cafe se zjevně přesně toto daří. Dopomáhá jim k tomu snad i velmi hezká sbírka vintage destilátů určená především pro fajnšmekry, a kterou najdete hned na začátku barového displeje. Pro to všechno se hosté do špičkového slovenského baru, který byl zařazen i do prestižního světového barového žebříčku, rádi vrací.

Co chce host

Jistě, Záhir cafe je podnik ve velké míře založený na štamgastech, což je v Nitře, která není zrovna turistickou křižovatkou, logické a barmanům v Záhiru to tak i vyhovuje, protože jak sami tvrdí, jsou „srdcaří“. A za to všechno patří Ľuboši Ráczovi velký vděk a poklona. Nebýt jeho, tak je dost možné, že slovenská barová scéna vypadá jinak. Rácz je jedním z těch, kteří formovali nejen svou barmanskou generaci, ale i tu následující, které odevzdává své zkušenosti.

Nedělat to, co chtějí barmani, naopak zahodit ego, přitom naslouchat svým hostům a nabízet to, co návštěvník baru sám chce. Samozřejmě současně zůstat mezi mantinely svého stylu a kvalitativní úrovně. „V období covidu a po něm jsme si uvědomili, jak moc naši hosté stáli při nás, jak nás podporovali nákupem koktejlů domů a návratem do baru, když už mohlo být otevřeno. Vy nás podporujete a my jsme vám za to vděční,“ dodávají barmani skvělého Záhir cafe.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...