La Dolce Vita ze staré italské destilérky. Portofino je víc než pouze přístav luxusních jachet

La Dolce Vita ze staré italské destilérky. Portofino je víc než pouze přístav luxusních jachet

Redakce Redakce foto: se svolením Ultra Premium Brands

Portofino – malebná rybářská vesnička s pestrobarevnými budovami nad tyrkysovými vodami, kde díky mírnému klimatu celoročně roste bujná vegetace. Portofino je ale také kombinace tradičního a moderního vybavení, které umožňuje extrahovat nejjemnější chutě a vůně z rostlin ručně sbíraných na svazích okolních kopců. Těch rostlin a bylin je celkem 21 a ve výsledku je Portofino také ultraprémiový, moderní a sexy gin pro 21. století.

Historie vesnice Portofino je součástí luxusního destilátu stejně jako rostliny pěstované na svazích, které jsou vyobrazené na jednoduše rozeznatelné lahvi ginu. Bez Klause Pudela, dědečka zakladatele Ruggera Raymo, by byla tato vesnička ztracena. Během druhé světové války nacisté místo obsadili, a když se v průběhu války karta obrátila proti nim, zadrátovali ho, aby celou vesnici vyhodili do povětří a Angličané nemohli tento přístav využívat. A právě Klaus zachránil Portofino před zničením tím, že Němce přesvědčil, aby místo toho v tichosti odešli. Portofino Dry Gin byl založen na počest Klause, této portofinské ikony, který se stal hostitelem nejúžasnějších večírků éry La Dolce Vita.

Botanická svatyně

Jedinečné mikroklima regionu, který se nachází na pobřeží Ligurie, umožňuje celoroční růst bujné středomořské vegetace. Citrony, levandule, rozmarýn, majoránka, šalvěj, kosatec a růže jsou ekologicky pěstovány a kombinovány s místními ručně sbíranými ingrediencemi, které dotvářejí tajnou recepturu ginu.

Po ručním sběru rostlin a jejich převozu do palírny Antica Distilleria Quaglia, následují čtyři důležité kroky k výrobě Portofino Dry Ginu. Nejdříve se rostlinné látky váží a připravují pro samostatné nálevy. Každá rostlina se maceruje samostatně po dobu sedmi dnů. Následně se nálevy filtrují, aby se oddělily pevné látky od tekuté části.

K destilaci, která je třetím krokem, se používá starý italský měděný kotlíkový destilační přístroj. Ten se původně používal k výrobě legendární pálenky, italské grappy, zatímco nejmodernější přístroj Rotavapor vytváří vakuum pro extrakci těch nejjemnějších tónů z celkem 21 rostlin, včetně citronu, levandule, majoránky, šalvěje, jalovce, kosatce a růže. Každý nálev se destiluje samostatně a výsledný destilát se mísí s čistou vodou, aby se dosáhlo 43 procent alkoholu v krvi.

Čtvrtým krokem celého procesu výroby Portofino Dry Ginu je ruční stáčení do lahví. To probíhá přímo v palírně Antica Distilleria Quaglia.

Italská riviéra ve stylové lahvi

Když vedle sebe vystavíte tři láhve Portofino Dry Ginu, můžete vytvořit celé panorama stejnojmenné vesnice. „Velkou pozornost jsme věnovali našemu logu, etiketě a láhvi, abychom se ujistili, že jsme vytvořili produkt, který ve všech ohledech odráží krásu Portofina. Etiketa je reprodukcí budov Portofina v jejich tradiční barevné paletě - skutečné zobrazení ikonické portofinské piazzetty,“ popisuje proces tvorby vizuálu spoluzakladatel značky Ruggero Raymo.
„Teprve až když jsem poprvé stál pod skálami Portofina a díval se před sebe na ikonické domky lemující celé nábřeží, tak jsem pochopil tu láhev… Moře zde má barvu přesně takovou jako láhev ginu a zobrazené domky jsou naprosté kopie reality,“ říká Kryštof Hordina, který má ve společnosti Warehouse#1 značku Portofino na starosti.

A podobně je to s chuťovým a aromatickým profilem tohoto ultraprémiového ginu. Úvodní tóny Portofino Dry Gin jsou z čerstvého citronu a svěžího jalovce, které vás přenesou na kopce Portofina. Následně nechávají prostor uhrančivé kombinaci středomořských chutí od rozmarýnu a levandule vonících po pobřežních křovinách až po nasládlé a jemné tóny majoránky a šalvěje. Jsou to přesně ty tóny, které evokují chuť tradiční ligurské kuchyně.

Portofino Dry Gin je ideální pro přípravu spritzů a lehkých aperitivních koktejlů, vychutnejte si je pod širým nebem, nebo v komfortu privátního večírku, ovšem ideálně v perfektní společnosti. Portofino Dry Gin je skvělým vyjádřením nenucené krásy okouzlující stejnojmenné vesnice a přístavu, který se rozkládá mezi ligurskými kopci a Středozemním mořem. Ať už se zrovna nacházíte u krbu horské chaty poblíž sjezdovky, nebo odlétáte za teplem někam daleko, luxusní italská značka rukodělného ginu je přesně tím spiritem, který má moc přenést vás do dob La Dolce Vita.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...