Není to bohapustá kalba

Není to bohapustá kalba

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv redakce

Jsme někde uprostřed Ginového léta, které s redakcí VisitChef jede naplno, a přijímáme pozvání obrážet bary. A to máme fakt rádi.

Všude drink, dva a jde se do dalšího podniku. Kdo z vás to nezažil? Jede drink za drinkem, ubíhají hodiny. Kilometry ovšem ne, protože skvělých barů je na Praze 1 (a samozřejmě, nejen tam) skutečně dostatečné množství i pro tento druh zábavy.

Uvědomují si to velmi dobře i bratři Kaštánkovi. Díky jejich SPIRITed TOURs se necháme provést bary. A klíčem bude gin. Všude si s průvodcem dáme drink, ochutnáme i samotný destilát, navíc ale máme k dispozici krásné množství informací o ginu, které nám tu a tam nevtíravě podsouvá průvodce. Ať už narazíte na Eduarda Ondráčka nebo Sandru Švecovou jako průvodce, neprohloupíte. Oba zkušení barmani nezakolísají u jediné otázky.

A protože je před takovou tour potřeba něco na zub, začínáme ve Špejli. Skvělý nápad. Prostor je vzdušný, světlý, příjemný, a než se vnoříme do bezčasí a útrob pravověrných barů, je fajn se ještě jednou nadechnout.

Vyberete si, co chcete, netrvá to dlouho, vše je lákavé a ready. V průběhu seznámení a nasycení na to jde průvodce pěkně od píky, tedy od Bobby`s Jenever. Tento destilát se snaží být co nejblíže původnímu nizozemskému jeneveru, tedy předchůdci dnešních ginů. Kontrastně k němu před vás v zápětí postaví druhou láhev Bobby´s, ovšem ve stylu dry, čímž se dostáváme do našich časů. Samozřejmostí je pro začátek náš první gin&tonic. Máte-li snězené špejle, jdeme dál.

Svou zlatavou barvou nás vítá salonek-trezor v zadní části Banker´s baru a s ním další unikátní gin, Plymouth, na jehož bázi nám barmani vyladí drink Bříza. Pořád jsme vlastně na začátku, a tím pádem je chuťově jemný, vybalancovaný drink logickým druhým krokem. Toto je jeden z momentů, kdy oceňujeme, že scénář tour pro zájemce vystavěli zkušení barmani. Je to jako správně naplánovaná degustační večeře, kdy máte odlehčená jídla i vína na začátku a finišujete výraznými, koncentrovanými chutěmi.

Každý bar by si snad přál mít tak příjemnou a od okolního světa skvěle oddělenou zahrádku, jakou mají v AnonymouS baru. A pokud patříte k těm, kteří do tohoto baru nezavítají, protože je pokaždé plný turistů, tamní barmani vás svou hospitality stoprocentně přesvědčí o tom, že jste zde více, než vítáni. A přidají i něco navíc – svou show. Naše pití voní po hroznech, kytičkách, citrusech a kardamonu. Ochutnáváme v drinku i v čisté formě G´Vine gin, čímž se definitivně přesouváme do současnosti, k moderním ginům, kterých je právě G´Vine skvělým reprezentantem. Mágové z AnonymouS nám na cestu mávají svou maskou, náš tah pokračuje.

Ne, že by snad AnonymouS nebyl dostatečně známý a oblíbený podnik i mimo Českou republiku, ale teď to přijde. Tretter’s New York Bar – legendární, dvacet let otevřený podnik klasického střihu je pro znalce posvátným místem, putovní štací, a v podstatě je radostí i povinností si tam občas zaskočit na drink či dva.

O co větší je pak radost, když na nás pánové barmani vytáhnou úžasný Tanqueray No. Ten! Čtyři byliny z Tanqueray London Dry, ke kterým přidávají ještě květ heřmánku, čerstvý bílý grep, pomeranč a limetu – úžasný, unikátní, okouzlující drink. Pro mnohé, nebo snad pro všechny, kteří s námi tuto tour jdou. Nálada stoupá a my máme krásnou příležitost na bázi Tanqueray No. Ten ochutnat koktejl, který začnou v Tretter’s nabízet až v rámci nového menu anoncovaného na podzim. Děkujeme!

Ginová tour by nebyla pro mnohé z nás kompletní, kdybychom opomněli OMG, gin hvězdného moravského paliče Martina Žufánka. My navštívíme poslední destinaci - DRINK "more than wine & coffee" a právě zde se s žufánkovým destilátem potkáme jak v čisté formě, tak i drinku, který nám míchá osobně spolumajitel podniku, David Andrle. Zmíněný podnik celkem často pracuje s destiláty ze žufánkova portfolia, takže volba vychutnat si jej zrovna tady byla zřejmá.

Mixologicky se posouváme dál a barmani nám servírují klarifikovaný Basil Smash, což je kombinace ginu, citrónu, cukru a bazalky. Popularita Martinova ginu je logická – lokální, dobře pitelný a míchatelný gin je přesně tím, na co by mohl být krajan pyšný. A barman také. Mimo sezonnosti máme i dobu lokálnosti, takže až se cizinec zeptá… Znám spousty barmanů na Starém městě, kteří v takové chvíli hrdě sahají právě po OMG. A práce týmu kolem Davida Andrleho tento fenomén svými drinky jenom umocňuje.

Pokud jste si kromě seznamu barů a ginů odnesli z tohoto textu i dalších pár informací, tak vězte, že na Ceste za GINem jich dostanete mnohem více. Ne, nezavalí vás stohy historických faktů, vizuálů, chuťových profilů, případně „výjimek z ginových pravidel“. Tour je to navýsost elegantní, sofistikovaná, má vlastní vnitřní balanc a bez problémů je vhodná pro dámy, kterým gin či příjemná společenská zábava vyhovuje a oslovuje je. Není potřeba se bát. Ne, není to ani zdaleka bohapustá kalba ani nic podobného.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...