Champagne time trip – každý to chce!

Champagne time trip – každý to chce!

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv redakce

V pražském L´Fleur baru se nedávno odehrála jedna z nejzajímavějších degustací champagne této sezony.

Ne nadarmo je posledních několik let L´Fleur bar jedním z nejzajímavějších míst v republice, co se šampaňských vín týká. Miloš Danihelka, spolumajitel baru a zakladatel tohoto konceptu, zjednodušeně řečeno, do toho buší, co to jde.

A pokaždé přijde se zcela novým, neotřelým náhledem, jak téma bublin uchopit. Jednou na degustaci napochoduje třeba se sedmi růžovkami a vy se ze šesti z nich posadíte na zadek, protože to vůbec nečekáte, a ta sedmá vám kompletně převrátí osobní pohled na růžová vína. Jindy to prostě vezme napříč odrůdou, terroirem, nebo vás nechá přechutnat různá champagne z jediného ročníku. Pokaždé jinak, pokaždé zajímavě a pokaždé je to pecka.

V polovině srpna jsme si takto v nových prostorách baru užili "time trip". V rámci degustace totiž Miloš postupně udělal sedm zastávek a každá z nich prezentovala jiné období a k němu adekvátní styl.

Na pořadu dne se tak postupně objevily následující poklady:

Aktuální "trend" v regionu Champagne, parcelární Blanc de Blancs "Les Valnons" Grand Cru 2012 od Fabrice Pouillona, reprezentující spíše práci na vinici, než ve sklepě. „Ve sklepě už si víno žije svým vlastním životem a vinař do jeho vývoje zasahuje pouze v nejnutnějších případech, nemanipuluje jej,“ říká Miloš za vinaře. Opravdu terroirní víno připravené burgundským způsobem z jedné vinice, z jedné odrůdy, z jednoho ročníku.

Město Ay je navíc pinotový terroir, proto jsou blanc de blancs z této obce velkou vzácností. Hned tohle první víno bylo krásně plné, nabušené, aromatické, bílé burgundské s perlením navíc. První a hned taková paráda.

Druhou štací se stal zástupce klasické značky Champagne Perrier-Jouët, verze Grand Brut. Velmi příjemný vzorek vína, které reprezentuje především styl „Les Grande Marques de Champagne“, tedy velkého šampaňského domu, konzistencí, co se týče chuti, aroma a kvality všeobecně. Co se týče práce a přístupu, je to pravý opak předcházejícího vzorku v této degustaci. S vínem se hodně pracuje ve sklepě a řeší se výsledný profil. Vinařství vlastní jedny z nejlépe položených vinic v oblasti Champagne. Testovaný Grand Brut je velmi příjemné a dobře pochopitelné víno, líbivé, s jemným perlením, jak se na reprezentanta klasického domu sluší a patří.

Sytější, zlatavou barvou a velmi expresivní aromatikou se představil Fallet-Gouron a jeho Blanc de Blancs Extra Brut Grand Cru. Kouzelná dáma Champagne, super secret osoba a majitelka vinařství v jednom oslavila 92.(!!!) narozeniny a jen tak někomu své víno neprodá. Produkce je 30 tisíc lahví ročně. O to víc její víno každý chce, a o to větší byla radost si takovou láhev otevřít v L´Fleur baru. Rustikálním stylem víno reprezentuje dobu od meziválečného období do 60. let minulého století. Dosage 4 g. Prostě krása.

15 let na kalech (!!!) a navíc hned od počátku pod korkem leželo ve sklepích následující víno, než se dostalo do prodeje a následně do naší skleničky. Velmi uznávané vinařství Doyard a jeho prestižní cuvée "La Libertine" Blanc de Blancs nám ukazují, jak se dělalo champagne v 18. století. Velká rarita, nevíme o nikom dalším, kdo by víno v Champagne takto stále připravoval. Opět 100% Chardonnay,  směs ročníků 1990, 1993, 1995, 1996, 1998 a 2000. Zarazí vás dosage 65 g, která odkazuje na doby, kdy bylo champagne stále ještě sladkým vínem. Je plné, sladké, je to prostě víno z totálně jiné doby. Těžko byste na trhu hledali jiné, jemu podobné.

A ještě jednou Doyard, tentokrát se svou "růžovkou" Oeil de Perdrix Grand Cru 2013. I když se v tomto případě o růžové champagne nejedná. Koroptví oko, jak by se dal název tohoto vína přeložit, odkazuje na tmavší barvu s měděnými odlesky. Reprezentuje jeden z nejstarších stylů výroby šumivých vín, kdy se hrozny lisují velmi dlouho a jemně. Celý proces v lisu trvá 7-8 hodin, tedy dvojnásobek času, který je třeba k lisování moštu na bílá champagne. K maceraci v tomto případě přitom vůbec nedochází. Dle mnoha odborníků mělo nějak podobně vypadat vůbec první šampaňské. Co k němu dodat? Suché, přísné, velmi minerální víno, s jemnou aromatikou drobných červených plodů. I chuťově na hony vzdálené od klasických růžových champagne.

Teď se ponoříme ještě hlouběji do historie, konkrétně do 16. století, které nám v rámci degustace demonstruje Coteaux Champenois Blanc 2014 z vinařství La Parcelle. Vins gris, neboli "šedé víno". Opět specialitka – tiché bílé víno z tmavé odrůdy Meunier, na sudu po Chassagne Montrachet školené 36 měsíců. Řízná, šťavnatá kyselinka i výrazná mineralita, navíc díky odrůdě je tato raritka krásně ovocitá, opět velmi "burgundský" projev.

Degustaci uzavírá Coteaux Champenois Rouge - "Confiance 2015" od známého "biodynamika" Francka Pascala. Tiché červené víno z Champagne, styl, který tomuto regionu dominoval zhruba 1400 let! Příjemně ovocné, minerální, lehké, svěží víno opět 100% Menieur z velmi starých vinic (věkový průměr je přes 50 let), originální, delikátní, s krásnou rubínovou barvou... Napoprvé hodně neuvěřitelné víno!

Což se vlastně dá říct o celé degustaci – neuvěřitelná. Museli jsme si na ni počkat, kvůli koronaviru se toho mimo domácí popíjení moc společně degustovat nedalo. O to větší byl zážitek, který Miloš Danihelka vytvořil touto výpravou do historie šampaňských vín. "Champagne - from the present to the past" nebyla degustací a prezentací typických šampaňských vín. Pokaždé je velmi zajímavé zažít, jak se různé druhy nápojů pomalu vyvíjí, jak se mění a kam se ubírají. A po tomto zážitku je nejspíš všem zúčastněným jasné, že nejslavnější "bublinkový region" na světě si prošel a stále prochází opravdu velikým vývojem. Přestože valná většina degustovaných vín se produkuje opravdu velmi vzácně a navíc v maličkých šaržích, je skvělé, že tu s námi stále jsou a že si je můžeme vychutnávat. A věřte mi, že si je vychutnávat opravdu chcete!

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...