Anketa: Pohřeb české gastronomie?

Anketa: Pohřeb české gastronomie?

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv redakce

Od středy 14. října začíná platit nová skupina omezení. Mezi nimi je i opětovné dočasné uzavření restaurací, klubů a barů. Je tato situace likvidační? Co se bude dít v nejbližších dnech, týdnech a měsících s českou gastroscénou?

Anketní otázky:

1. Co teď bude s vaším provozem a zaměstnanci?

2. Co vnímáte jako největší problém aktuálního lockdownu?

3. Dalo se této krizi předejít?

4. Dala se celá situace „ošetřit“ dle vašeho názoru jinak? A jak?

5. Jaké informace jste očekávali a očekáváte od vlády?

6. Očekáváte pro váš provoz či zaměstnance ekonomickou podporu ze strany vlády?

7. Je toto druhé kolo možné technicky a ekonomicky přežít?

8. Přinutil vás rok 2020 přehodnotit váš koncept?

9. Vidíte světlo na konci tunelu?

 

fluent

Martin Makovička, Vallmo

1. Přecházíme na vlastní rozvoz a okénkový prodej. Tolik energie co jsme do toho vložili, nedáme jen tak. Stojí za námi skvělí hosté, kteří jsou připraveni nás podpořit, a my pro to uděláme maximum.

2. Největší problém? To už JE největší problém! To, co se děje tady, se skoro v žádné zemi nestalo.

3. Nedalo, podle mě. Jak chcete vzít všechny lidi, zamknout je a zakázat jim žít? K životu patří jídlo, pití, kultura a práce. To všechno funguje v určitém koloběhu, a jakmile jednu věc vyřadíte, začne se to vše sypat. Což můžete právě teď sledovat v přímém přenosu. Mám za to, že lidem absolutně nedochází, jak jsou různá odvětví mezi sebou propojena. Ale absolutně nedochází…

4. O politiku se nezajímám, takže nebudu dělat chytrého a hrdinu. Ale jediný, co bych k tomu řekl, je, že by se mělo začít používat o sakra víc selského rozumu než doteď. Na rovinu – všechny nás dostal strach.

5. Očekávali jsme jasné informace s jasným plánem, ale tomu jsem po první vlně ani trochu nevěřil.

6. Záleží, jaká ta podpora bude. Politici se budou plácat po ramenou, když zruší sociální pojištěni, čímž – jak víme – nic nevyřeší. Takže jediné v co věřím, je naše vlastní pomoc sami sobě. A na rovinu – největší pomoci se nám dostává od našeho teamu.

7. Nevím, jestli je to možné přežít. Chceme udělat vše. De facto je to už teď o hubu, ale jestli se to podaří, netuším. Podle mě ani zkušený restauratér v této chvíli neví, co bude s jeho provozem.

8. Nepřinutilo a než bych koncept měnil, tak radši zavřu úplně. Ono v Čechách se stále málo chápe slovo „koncept“. A když máte ten, tak je to část úspěchu.

9. Vidím momentálně dvě světla na konci tunelu…

fluent

Aaron Günsberger, King Solomon restaurant

1. Zavřeno do odvolání, nejspíše do jara 2021. Zaměstnance aktuálně řešíme…

2. Absolutní nekompetence a nedůvěryhodnost naší současné vlády. Žádná zodpovědnost, nebo náznak sebereflexe, pouze alibismus.

3. Do jisté míry ano: 1. V prosinci 2020 zabránit vstupu turistům z Číny do prostoru EU. 2. Rozvolňovat pomaleji a nesundávat roušky, regulovat cestovní ruch. 3. Inspirovat se tam, kde to zvládají lépe – Tchaj-wan, Vietnam atd. 4. Netahat do všeho politiku, ego a korupci. 5. Pokusit se bojovat s hoaxy v mediích a na sociálních sítích. Veřejné vystupování naší vlády s nekonzistentními postoji, kdy jeden popírá právě vyřčený výrok druhého, tomuto nutně nahrávají. Nikdo neví, čemu vlastně věřit. Představitelé ostatních států komunikaci se svým obyvatelstvem normálně zvládají.

4. Zpětně jistě ano, na to odpovídám už v předchozí otázce. Situaci, ve které se nyní nalézáme, a která je reálně řádově mnohem horší, než přiznala vláda, již asi ne. K vážnosti celé situace konkrétně v našem oboru značně přispívá, že gastro a horeca nemá žádného silného zástupce pro komunikaci s vládou.

5. Jasný harmonogram, jak se bude chovat v souvztažnosti k dané situaci. Prostě jasný manuál, který se nebude měnit podle toho, jak se pan Prchal a jeho účty na fb vyspí. Mnohem větší zapojení mobilních aplikací a ostatních dostupných technologií.

6. Po té, co jsme za ty léta odváděli do statní kasy, a jsou to nemalé miliony, je odpověď snad jasná.

7. Velice těžko, ale u mě konkrétně si vždy vzpomenu, co moje rodina zažívala v roce 39 až 45, a tohle je proti tomu sranda. Takže budeme bojovat do úplného konce, vládě navzdory.

8. Byl to již rok 2019, chtěli jsme se přeorientovat i na českou klientelu. Navštěvovali nás primárně američtí a izraelští turisté, původní koncept byly dlouhé luxusní večeře, chtěli jsme změnit naší nabídku na způsob Katz Delicatessen. Rok 2020 to pouze brutálně akceleroval, nabízelo se to jako řešení problému.

9. Ano, rok 2022.

fluent

Vladimír Schnappel, OSSEGG Praha - Pivovar & Restaurace

1. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí vlády je velmi nestálé, nevíme, jak dlouho budeme v této situaci. Vnímám, že nás už omezila v provozu minulá rozhodnutí. V září začali být lidé vystrašení a náš pivovar pomalu začal trpět. Zaměstnanci zůstávají. Zatím.

2. Pan Babiš nás vyzval, ať tento výraz nepoužíváme. Úpadek tržeb, to je vše.

3. Ano.

4. Současná situace je velmi špatná a mě nebaví radit vládě České republiky, že stačily roušky atd.

5. Plánované, koncepční a s jistou dávkou odpovědnosti. Co mi vadí nejvíc je to, že vláda nenese žádnou odpovědnost.

6. Nevypadá to na ni, takže ne.

7. Pokud nám nepomůže stát, tak se to vytříbí a přežije jen ten nejsilnější.

8. Koncept je prostě daný, nedá se přecházet z konceptu na koncept.

9. Ano.

fluent

Miloš Danihelka, L´Fleur bar

1. V první vlně Covidu pro nás bylo prioritou udržet team pohromadě, což se nám podařilo… Věřili jsme slibům vlády o proplacení 80 % nákladů na zaměstnance, řekli jsme si, že holt zatneme zuby a nějakým způsobem to dáme… A dali jsme to, i když už dneska víme, že realita o tom proplácení nákladů byla dost jiná než "vládní sliby“. Proto již před začátkem druhé vlny jsme s našimi kolegy jednali naprosto na rovinu, nabádali je k tomu, aby si našli nějakou další práci mimo gastro a aby byli připravení na to, co se nevyhnutelně blížilo.

2. Těžko se hledá jen jeden problém. Pro nás je největším problémem v aktuálním nedostatku rezerv. Prakticky od března jsme v červených číslech, do toho jsme investovali dost do rekonstrukce a změny konceptu, na další dva týdny domů nás v srpnu poslal Covid sám. Těch facek jsme letos schytali fakt dost a chtěl bych vidět podnik v jakémkoli odvětví, který je schopen 9 měsíců dotovat svůj byznys. Stejně jako každému na Praze 1 i nám chyběli turisté… Nemyslím si, že bychom byli neschopní podnikatelé, kteří by si zasloužili zkrachovat, jak nás nejspíš vidí pan prezident Zeman. My jen tu možnost si v případě nedostatku návštěvníků sáhnout do vládních rozpočtových rezerv pro 215.000.000,- tak jako to má on, prostě nemáme.

Co se týče mého osobního názoru na aktuální lockdown, je jasné, že přišel pozdě. Vláda prostě gastro-segment očividně podpořit nechce a nechtěla, a do poslední chvíle vymýšlela taková omezení, která je zbavovala povinnosti se na vzniklých škodách jakkoli podílet.

3. Těžko říct. Covid není žádná chřipečka, ale opravdu houževnatý a velmi nebezpečný soupeř. Možná kdyby se naši vládní představitelé půl léta nepyšnili tím, jak tu "zachránili tisíce mrtvých", jak Českou republiku protáhli první vlnou nejlépe v Evropě a dle svého motta "My nekecáme, ale makáme" jen nekecali,  ale makali, mohlo to tu být teď jinak. Kdyby koncem léta nevyhrálo populistické sbírání bodů nad rozumem – viz tehdejším ministrem zdravotnictví vyhlášené znovuzavedení roušek nebo například místo Covidu nesmyslné řešení zahrádkářského zákona atd. – mohla být aktuální situace o něco lepší. Přeci jen jsme se kvůli tomu všichni do jednoho zadlužili o dalších více než 50.000,- Nevím jak vy, ale já tu ohromnou investici nikde nevidím.

4. Rozhodně se mělo vše lépe, podrobněji a srozumitelněji komunikovat a veškerá nařízení a doporučení se měla dodržovat – VŠEMI!!! Je sice hezké, že nám vláda doporučila v létě nevycestovat ze země, ale když nás pak její nejvyšší činitelé sami na sociálních sítích zdraví jen v plavkách ponoření do půl těla v Jadranu, tak se na nějaká doporučení spousta Čechů vykašle.

Co se týče lockdownu, měl přijít už před 3-4 týdny. Lidem mělo být důrazně vysvětleno, do čeho se řítíme a rovnou měl stát přijít s jasným a srozumitelným plánem kompenzací, po vzoru jiných evropských státu (Francie, Španělsko, Německo…) tak, aby lidi opravdu mohli zůstat pár týdnů doma a nestrachovat se o to, aby měli co jíst. Léta přeci přispívají na chod státu nemalou měrou, teď nastal čas, kdy jim to náš stát musí vrátit.

5. Očekávali jsme, že budeme muset zavřít naše provozy. Všechno k tomu směřovalo a chápeme závažnost situace! Souběžně s tím jsme ale očekávali, že se stát bude podílet alespoň nějak na našich nákladech. Kvůli tomu tu přeci léta platíme daně, pojištění a odvody. Ok, po dobu lockdownu nebudeme vydělávat, ale postarejte se nám prosím alespoň o náklady na zaměstnance!

A jaké informace očekávám teď? Já myslím, že po těch výrocích našich vládních představitelů v posledních dnech už snad raději žádné, prosím!

6. Ano, očekával jsem… Teď už jsem spíš ve stádiu, kdy neočekávám nic. Aktuálně sám v sobě řeším, jestli má vlastně smysl se tu v ČR v gastronomii nějakým způsobem vůbec vlastně angažovat. Je to pro mě obrovské zklamání. Společně s teamem skvělých, pracovitých, pro bar fakt zapálených lidí zrealizujete svůj sen, dostanete jej opravdu mezi nejlepší podniky světa, zodpovědně a včas platíte vše, co máte, abyste se nakonec dozvěděl že jste neschopný a že zasloužíte si zkrachovat. To je myslím velmi motivující a povzbuzující výrok. Asi podobně ty výroky o tom, jak moc se gastronomie podílí na ekonomice státu. Však zaměstnává "jen pár set tisíc lidí".

7. Každý podnik to má asi trošku jinak. Pro nás to teoreticky možné je. V průběhu lockdownu se nechat zaměstnat jinde, ve chvíli kdy to opět bude možné, začít opravdu low-costově, sám, budovat vše pěkně od začátku a bohužel jinak, než jak jsou naši hosté zvyklí. V podstatě začít stejně, jak to bylo teď těch posledních 5 dní. Je to zoufalý a hlavou se mi honí tisíce myšlenek a otázek. Ale stejně věřím, že to nakonec zvládneme!

8. Myšlenka na lehkou obměnu konceptu mi v hlavě rezonovala už dlouho. Ale také mi bohužel dlouho trvalo přesvědčit našeho investora k její realizaci. K té došlo v létě 2020 a tak z čistě "cocktail & champagne baru" máme "champagne bistro & cocktail bar" s denním i nočním provozem. I když tedy, toho nočního provozu jsme si prozatím moc neužili.

9. Prozatím bohužel ne. Držte se všichni, přátelé, kolegové a na viděnou v lepším světě!

fluent
Jan Šimice, Yalta Craft Bistro, Fat Cat, Gallery44

1. Ve Fat Cat a Gallery44 už je dočasně zavřeno. Yalta otevřela okénko a budeme rozvážet – nezavřeme úplně, využijeme času k přípravě celého konceptu pro veřejnost. Pak bude Velká otvíračka a na tu se těšíme. Nikoho dalšího jsme už nepropustili (minulý měsíc bohužel ano). Reagujeme na nastalé situace tak, jak přicházejí.

2. Nevědomost – vypadá to, jakoby nikdo nic nevěděl a to samozřejmě přináší nejistotu. Nikdo v naší době ale ještě nestál proti pandemii celosvětového měřítka, takže nevědomost je svým způsobem pochopitelná.

3. Nevím, asi ne. Nejsnazší cesta by byla určitě účinný boj s novou neznámou nemocí, a to jak léčba, tak, a to především, kvalitní prevence – očkování nebo podobně (nejsem virolog).

4. Těžká otázka – denně se dozvídám nové a nové často protichůdné informace. Myslím, že by bylo lepší, kdyby se k veřejnosti včas dostávaly pravdivé a snadno chápatelné informace (i když třeba negativní). Nedocházelo by k nejasnostem a nejistotám, ze kterých plyne mnohdy nesprávné zkratové rozhodování. Takže ošetřit tok informací by bývalo moc pomohlo. A myslím, že to ještě jde nastavit.

5. Pravdivé a jasné. Připadá mi, že do této těžké doby nepatří politikaření, které často cítím. Očekávám vládní informace o tom, jak efektivně nastalou situaci řešit.

6. Neočekávám, ale zkusím to, bude-li to vůbec možné.

7. Nevím, jestli je to obecně možné… Subjektivně – bude to stát hodně peněz, ale beru to jako nutnou investici, takže jestliže zajistíme pro společnost dostatek financování, možné to je. Jen samo sebou nevím, jak dlouho. Nikdo neví, jak dlouho bude pandemie ještě ohrožovat celé lidstvo.

8. Vyhodnocujeme a upravujeme vše, co děláme, podle toho jak se u nás našim hostům líbí, jak se vracejí, co si nás myslí, jak jim chutná, jak nás hodnotí. Covid 19 je dalším hybatelem jejich spokojenosti. Samozřejmě velmi znatelným. To tím pádem změní i náš plán, co a jak změnit.

Zkoušeli jsme malou chvíli cílit v Karlově ulici na lokální zákazníky, ale ukázalo se to jako neuchopitelné, a tak jsme to také přehodnotili. Vývoj gastronomie je ale neúprosný a myslím, že zrychluje. Budeme se muset učit rychleji.

Možná on-line - ještě nevím jak, ale budeme muset :) A zároveň být velmi osobní, takže nový koncept.

9. Rozhodně. Svět se nezastaví. Jsou chytří lidé, kteří nemoc porazí, a my budeme připraveni zase stoupat. Bude to trvat možná dlouho, ale půjde to. S námi nebo bez nás, ale půjde to. Lepší samozřejmě s námi.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...