Odvrácená strana hvězd MICHELIN Guide – odebrání ocenění, zavírání restaurací

Odvrácená strana hvězd MICHELIN Guide – odebrání ocenění, zavírání restaurací

Redakce Redakce foto: Archiv společnosti

Letošní udělování michelinských hvězd pro Velkou Británii a Irsko nebylo pro všechny zas tak slavné.

Prestižní průvodce práci na aktuálním vydání (2021) oznámil již v srpnu 2019. Inspektoři tedy měli relativně hodně času navštívit a hodnotit zajímavé restaurace. Jejich výsledky práce jsme se dověděli z online přenosu 25. ledna letošního roku.

Vzhledem k hodně problematickému a životu nebezpečnému průběhu roku 2020 se ze strany hodnotitelů očekávala jistá shovívavost. Navíc Gwendal Poullennec, international director Michelin Guides, už při udělování hvězd pro francouzskou edici hlásal, že průvodce letos vychází „na počest restauratérů, kteří letos bojovali o přežití“. Narážel tak samozřejmě na restrikce spojené s pandemií.

Výsledek? Šest restaurací v UK a Irsku o hvězdu přišlo. Nepřekvapí, že dalších šestnáct bylo z průvodce vyřazeno, protože v průběhu pandemie zavřely nastálo.

Michelin = marketing?

Takto neblahý osud potkal například londýnský restaurant Umu specializující se na japonskou kuchyni – klesl ze dvou hvězd na jednu.

Stejně nepříznivý marketingový tah je přijít o jedinou hvězdu. To se stalo třeba hodně opěvované londýnské restauraci Aquavit s nordickým stylem kuchyně, která má už v průvodci jenom „plate“, či dalšímu londýnskému provozu, Social Eating House, v čele se šéfkuchařem Paulem Hoodem (nad ním je ještě hvězdný Jason Atherton). Tomu letos z hvězdy také zůstal jenom zmíněný plate.

Snad ještě smutnější zprávou letos bylo, že The Ledbury, legendární dvouhvězdová restaurace už neotevře, o čemž jsme informovali i na stránkách VisitChef. Tím pádem byla z aktuálního průvodce vymazána stejně jako jedna z nejlepších londýnských restaurací vůbec, dvojhvězda The Greenhouse. Nikdy se už nenajíte v jednohvězdě Roganic a neobjednáte si jídlo v jednohvězdách Texture nebo The Square. MICHELIN Guide je tedy musel ze svého seznamu logicky vymazat.

Prestižní průvodce je mimo významné rukověti pro gurmána i silným marketingovým nástrojem pro samotnou oceněnou restauraci. Mnoho kuchařů se proto ptá, jak moc MICHELIN Guide v těžkých časech pomáhá, když ocenění odebírá restauracím, které ještě nadobro nezavřely a bojují o přežití. Odpověď je krutá a nekompromisní. Jak je výše uvedeno, hodnotit se začalo už ve druhé polovině roku 2019, tedy před počátkem pandemie. Proto zřejmě komisaři hodnotili ještě v „běžném provozu“ bez nutného přihlédnutí k dané komplikované situaci. Pokud by vůbec měli přihlédnout... Takže když se jim kuchyně zdála nedostatečná aktuálně probíhajícímu hodnocení, to následující pro příští rok snížili. Zbytek už je historie.

Kdo s hvězdou zavřel a kdo o ni přišel

The Greenhouse, Mayfair, Londýn (zavřeno nastálo)

Umu, Mayfair, Londýn (z dvou hvězd poníženo na jednu)

Ledbury, North Kensington, Londýn (zavřeno nastálo)

Restaurant Nathan Outlaw, Port Isaac, Cornwall (zrušeno a znovu otevřeno jako Outlaws New Road, oceněno jednou hvězdou)

Alyn Williams at the Westbury, Mayfair, Londýn (zavřeno nastálo)

The Square, Mayfair, Londýn (zavřeno nastálo)

Roganic, Regent's Park and Marylebone, Londýn (zavřeno nastálo)

Texture, Regent's Park and Marylebone, Londýn (zavřeno nastálo)

Social Eating House, Soho, Londýn (ztráta hvězdy, má Plate)

Aquavit, St James's, Londýn (ztráta hvězdy, má Plate)

Matt Worswick at the Latymer, Bagshot (zrušeno a znovu otevřeno jako The Latymer se šéfkuchařem Steve Smithem, oceněno jednou hvězdou)

Wilks, Bristol (zavřeno nastálo)

Pony & Trap, Chew Magna (zavřeno nastálo)

Red Lion Freehouse, East Chisenbury (ztráta hvězdy, má Plate)

Flitch of Bacon, Little Dunmow, Essex (ztráta hvězdy, má Plate)

Oxford Kitchen, Oxford (zavřeno nastálo)

Black Rat, Winchester (ztráta hvězdy, má Plate)

Braidwoods, Dalry, Skotsko (zavřeno nastálo)

James Sommerin, Penarth, Wales (zavřeno nastálo)

Mews, Baltimore, Irsko (zavřeno nastálo)

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...