Jarní detox čajem

Jarní detox čajem

Jiří Boháč Jiří Boháč foto: Archiv redakce

Zelený čaj, stejně jako mnoho dalších bylin a rostlin sklízených s jarem, nabízí pro tělo potřebné vitamíny a minerály. Jarní očista může začít prostřednictvím kvalitního nápoje.

Mnohdy až pudové volání značné části populace po očistě stvořilo fenomén zvaný DETOX. V novodobé historii by se z detoxu mohl stát další z Avengers, který zachraňuje pro tentokrát svědomí požitkářů, fajnšmekrů, prostě všech, kteří si rádi dopřávají. Proč právě na jaře je volání nejsilnější?

Právě proto, že se očista týká našich jater – orgánu, který má veliký vliv na náš celodenní stav baterek a na naši náladu. I Teslu musíte občas na chvíli odstavit k dobití.

Není to tak dávno, co lidi neměli možnost nakupovat v supermarketech a čerstvé zeleniny na jaře moc nebylo. Ale byly právě salátové listy nebo bylinky, a na to naše játra slyší.

Zelený čaj, stejně jako mnoho dalších bylin a rostlin sklízených s jarem, nabízí pro tělo potřebné vitamíny a minerály. Kofeiny v čaji vázané na polyfenoly z řady katechinů, nezatěžují tolik játra. Nejedná se totiž o zběsilou stimulaci, ale pozvolný nárůst energie. Běžně je s čajem spojen spíše stav prohloubenější koncentrace než zvýšení hyperaktivity, ale i v činorodém ruchu je čaj nositelem uvolnění a klidu.

V čaji působí hned několik dalších látek. Minerálům, které vážou vodu a s ní odvádějí z těla škodlivé látky, se věnovat tolik nebudeme, vždyť tento způsob detoxu umí každé druhé pivo. Zajímavé jsou u čaje aminokyseliny, které zvyšují schopnost buněk absorbovat kyslík. A tady už se o detoxu v pravém slova smyslu bavíme. Kde je kyslík, je život. Pokud byste rádi tento detoxikační účinek zvýšili, stojí za povšimnutí řada GABA čajů.

Technologický proces úpravy čajových lístků zaznamenal mnoho inovací, a právě anaerobní zpracování je jedním z nich. Lístky jsou po sběru rovnou vakuovány a deenzymace čaje probíhá také bez přístupu vzduchu. V čaji se tak zachová 2–3 krát více aminokyseliny zvané GABA, která patří mezi SMART DRUGS. Látky využívané pro jedince s nízkou schopností soustředění. V čaji je v naprosto přírodní formě.

Přirozeně máselnatá chuťová kontura čaje uhranula značnou část světové komunity a tak dnes najdete GABA v podobě zeleného, částečně oxidovaného Oolong čaje, ale také v podobě velmi vydařených černých čajů.

Každopádně bych u čaje nic zázračného nečekal, pokud není zázrakem, když je fajn.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...