Jak chutná Field domů?

Jak chutná Field domů?

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv společnosti

Radek Kašpárek, šéfkuchař michelinské restaurace Field, připravil pro fanoušky vysoké gastronomie zatím tři delikatesy, které si můžete vychutnat doma. Selečí konfit, Dančí paštika s foie gras a Švestkovo-cibulové chutney jsou první vlaštovky zbrusu nové nabídky prestižní a hvězdou oceněné restaurace.

Prvotřídní český kuchař Radek Kašpárek a jeho restaurace Field hodně dlouho odolávali myšlence balit svá jídla s sebou. Ač se to na jednu stranu zdá jako logický krok k menším finančním ztrátám podniku, udržení alespoň části týmu pohromadě v kuchyni a třeba i jako fajn marketing – něco se prostě děje, něco děláme, nikdy to nebude ono. Když hostům připraví špičková restaurace jídlo domů, bude to vždy o kompromisu. Nikdy nebudete mít doma stejný plating, stejný servis a celkovou atmosféru, jakou si dopřejete v prostorách restaurace. Ale nic naplat, restaurace je byznys jako každý jiný, a nikomu nelze vyčítat, že se ji snaží udržet na nohou třeba i formou zcela jiných pokrmů, než jsme u daného podniku zvyklí. Zažíváme zcela výjimečnou dobu. Podniky padají jako mouchy a ze země se už nezvednou.

Za pár týdnů to bude neuvěřitelný rok, co se po prvním lockdownu poprvé mírně rozvolnilo a Field začal hostům nabízet skvělé obědové menu. Skvělé nejenom cenou. Za dva chody a kávu jste totiž dali 490 Kč, za tři chody pak 590 Kč a kafe k tomu. V jednohvězdě?! Úžasné! Dobrou zprávou tehdy bylo, že na talíři to byl stále Field, stále jsme měli možnost rozeznat rukopis šéfkuchaře. Recenzi jsme o tom publikovali ZDE.

Dlouho se nic nedělo, ale před pár dny ohlásil šéfkuchař zbrusu nový projekt: Delikatesy domů.

A to ve spolupráci s baroque konceptem, který od roku 2015 provozuje restaurace a kavárny v severovýchodních Čechách a v posledních dvou letech se zaměřil na výrobu potravin a vlastní brand masa. Field zmíněné produkty, tedy Selečí konfit, Švestkovo-cibulové chutney a Dančí paštiku s foie gras, vyrábí právě z masa firmy baroque. V této chvíli se vše prodává pouze přes e-shop baroque market.

Baroque i šéfkuchař jedním dechem dodávají, že pokud bude o produkty zájem, přibudou další. Nevypadá to tedy jenom jako projekt provizoria pandemické doby. Signály spíše naznačují, že by se tyto delikatesy mohly stát stálou nabídkou. Ovšem to je z naší strany jenom spekulace.

Design obalu je velmi povedený, elegantní a minimalistický, jak jsme u Fieldu zvyklí. Pod názvem produktu je dokonce podpis samotného šéfkuchaře. Myšlenkou jde navíc projekt ještě dál, směrem k větší udržitelnosti. Zákazníky totiž podnik rovnou pobízí, ať obal nevyhazují, ale opět využívají.

Dančí paštiku s foie gras máme doporučenou ke konzumaci přímo se švestkovo-cibulovým chutney a ideálně s pivním rohlíkem. Selečí konfit stačí vložit na 15 minut do horké lázně a prohřát. Následně maso vyndat a opéct dozlatova na pánvi kůží dolů. Pak ještě přilít šťávu a lehce povařit.

Field tak prostřednictvím prvních tří delikates nabízí zcela jiný zážitek. Je to o uvolnění, o domácí pohodě a o prvotřídních surovinách, které prostě k Radkovi Kašpárkovi patří. A které od něj automaticky očekáváme. Ne, nikdy vám to nenahradí návštěvu michelinského Fieldu. To skutečně nikdo nemůže čekat. Ale díky všemu výše vypsanému, včetně jednoduché přípravy, si tyto pochutiny své zákazníky rozhodně najdou. A my si jdeme sehnat ten pivní rohlík, ať je doporučená kombinace kompletní.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...