Na cesty s sebou vemte Anthony Bourdaina. Lepšího průvodce nenajdete

Na cesty s sebou vemte Anthony Bourdaina. Lepšího průvodce nenajdete

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv redakce

Několik týdnů před třetím výročím úmrtí Anthony Bourdaina vychází nová kniha, u které je uvedený jako spoluautor. World Travel: An Irreverent Guide je považována za jeho finální knihu.

22 let poté, co poprvé vyšla legendární Kitchen Confidential (v českém překladu Důvěrnosti z kuchyně), posmrtně vychází dlouho očekávaný průvodce World Travel: An Irreverent Guide. Spoluautorkou je Laurie Woolever, Bourdainova dlouholetá "asistentka poručíka", jak se jí přezdívalo. Právě ona sestavila seznam různých míst a památek ve 43 zemích světa, včetně zapsaných postřehů, úvah a myšlenek samotného Bourdaina. Jsou tam story i anekdoty. I když slavný šéfkuchař na knize přímo nepracoval, je plná jeho hlasu, humoru a sprostých výrazů. A to doslova na každé stránce.

Odrzlý průvodce

Samotný Bourdain nikdy nebyl fanda turistických průvodců a neuchvátili ho ani foodblogeři. Těm se dokonce vysmíval. Když se ho v jednom rozhovoru pro South by Southwest v roce 2016 právě na průvodce ptali, odpověděl, že má rád atmosféru konkrétního místa, ne seznam nejlepších hotelů a restaurací. „Chci číst beletrii odehrávající se na místě, kam jsem přijel. Chci autentický pocit z toho místa, chci vědět, jaké skutečně je,“ vysvětlil.

Právě proto se An Irreverent Guide nečte jako běžný seznam zastávek, které prostě musíte navštívit. Ne. Některá místa od Bourdaina vyfasovala hodně speciální péči, přistupuje k nim kreativně a rámuje je pouze do konkrétního příběhu, uvnitř kterého se odehraje všechno. Naopak k jiným adresám přistupuje povrchněji, ale ne bez citu. V celé knize se Laurie Woolever zjevně snaží o to, aby publikace byla co nejvíce „bourdainovsky“ autentická a aby zrcadlila jeho osobnost a konkrétní zkušenosti. „Nebylo to vždy v pohodě (obvykle to v pohodě nebylo vůbec) a pro dobro daného místa. Obskurnost a tajemství bral jako odměnu,“ řekla Woolever.

Nahrávky, na kterých jsou zaznamenány Bourdainovy poznámky pro televizní pořady No Reservations, The Layover a Parts Unknown, si vzala Woolever jako výchozí bod pro novou knihu. Přidala svoje zkušenosti osobní asistentky i kamarádky slavného šéfkuchaře a na základě tohoto mixu se pokusila o sestavení seznamu míst, která je oba při společné práci inspirovala. Místa, která Bourdaina nějakým způsobem oslovila.

World Travel: An Irreverent Guide se čte jako mapa cestovatelského života Anthony Bourdaina. Je proto už teď vnímána jako důležitá součást odkazu jeho života.

Hlavně zpomalit

Je strašně těžké a hodně osamělé být spoluautorem cestovatelské knihy, když váš kolega, ten cestovatel, už není na tomto světě,“ píše Woolever v úvodu. Přesto je Bourdain po celou dobu nablízku. Je ho plná kniha. Promlouvá ke čtenáři v úvahách o cestování a názorech na navštívená místa stejně tak, jako když promlouval k milionům diváků prostřednictvím objektivu kamery.

„Nejdůležitější na Paříži je zpomalit,“ napsal Bourdain. „Návštěva Louvru a Eiffelovy věže vás nakonec vyčerpá i ohromí, ale co je důležitější – bude vám stále scházet ta skutečná Paříž, kterou prostě míjíte. Přitom je všude kolem vás.“

Dej si víno, pak se trochu projdi, pak najez a zopakuj to celé ještě jednou. Vidíš? Takto jednoduché to je,“ zaznamenal jinde.

Bourdain měl talent vytěžit i turistické zážitky doporučené někým jiným a ta samá místa propojit s něčím mnohem autentičtějším. S duchem dané lokace. V jakémkoli prostředí byl jednoduše schopný být sám sebou a ne turistou. Je to klišé – všichni chtějí být cestovatelé, ne turisti. Bourdain nechtěl ani jedno, chtěl být na cestách pouze sám sebou.

Byl to obrovský šok, když se v roce 2018 svět dozvěděl, že Anthony Bourdain spáchal sebevraždu. Jeho světlo ale právě díky jeho opravdovosti a odkazu nepohaslo. Stále máme chuť číst jeho názory a poznámky, stále jsme ochotni sledovat jeho dokumenty nebo kupovat jeho knihy.

Po hodně dlouhém roce restrikcí a zákazů cestování přichází World Travel: An Irreverent Guide snad v pravý čas. Lidé opět chtějí cestovat. Když se díváte v televizi třeba na Parts Unknown, je to jako z jiného světa. Je to svět, který nezná Covid ani strach z globální pandemie. I tato kniha se vlastně do něj vrací.

Sice nevíme, jestli se vrátí levné letenky nebo třeba jednodenní byznys tripy „na otočku“ do jiného státu. Taky není jasné, jak moc se budou lidé bát cestovat po tom všem, co se za poslední rok odehrálo. Pokud ale cestovat budete, vezměte s sebou Anthony Bourdaina. Lepšího průvodce budete jen těžko hledat.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...