Drink ve dvojce? Legendární newyorský bar Dante nabízí snídaně i koktejly už déle než sto let

Drink ve dvojce? Legendární newyorský bar Dante nabízí snídaně i koktejly už déle než sto let

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv Dante a Lizzie Munro

Podle respektovaného žebříčku The World’s 50 Best Bars je letos Dante Café druhým nejlepším barem světa. Ale ať mu nekřivdíme…

Oproti minulému udílení prestižního ocenění klesl o jednu příčku, první místo si letos prohodil s londýnským Connaugh barem. Pro mnohé ale zůstává nejlepším podnikem světa, kam si zajít na Negroni nebo Garibaldi koktejl. Zdá se, že aperitiv bar uprostřed americké metropole stojí na pevných základech a vydrží tu klidně s námi dalších sto let.

Sousedský podnik je top

Po celé generace servírovalo Caffé Dante newyorským obyvatelům kávu a aperitivy u svých stolků na přilehlém chodníku. Nyní si v novější verzi baru, jehož první otevření se datuje někdy kolem roku 1915, koupíte třeba Negroni také s sebou. Doba si to žádá.

První majitelé kavárny jsou dnes už podle všeho zapomenutí. Mnoho záznamů se ztratilo během rekonstrukcí v průběhu desetiletí. Z našeho pohledu je ale významné, že v roce 1971 koupil kavárnu Mario Flotta. Kavárna přežila dlouhá léta díky své útulné atmosféře, protože jste tu prý mohli sedět celý den nad jedním espressem. Místo vždy přitahovalo svobodomyslné lidi, kteří z Greenwich Village udělali oblast neoficiálně známou jako „levý břeh Ameriky". Začátkem a vlastně po většinu 20. století byla MacDougal Street domovem umělců, spisovatelů a hudebníků; lidí jako Margaret Sangerová, což byla matka antikoncepce, dramatik Eugene O'Neill nebo básník Sinclair Lewis, které jste mohli potkat v Liberálním klubu o tři bloky severněji. Chlapíci Ernest Hemingway a E. E. Cummings popíjeli v nedaleké Minetta Tavern. V 60. letech hrál Jimi Hendrix v kavárně Cafe Wha? na adrese MacDougal 115 a Bob Dylan bydlel v čísle 94.

Začátkem 21. století se do ulice přistěhovaly sportovní bary, komediální kluby a také podniky, prodávající kebab studentům a turistům z New York University, ale stopy staré italské čtvrti zůstaly. Ve stejném bloku jako Dante se nachází vyhlášená restaurace „červených omáček“, Villa Mosconi. Za rohem v Houston Street prodávají v Raffetto's čerstvé těstoviny, stejně jako je prodávali před sto lety. A na druhé straně Houstonu, na Sullivan Street, se nachází kostel svatého Antonína a řeznictví Pino's, kde můžete koupit italské klobásy a prosciutto již od roku 1904.

Zákazníci i personál podniku Dante v sobě mají cosi z tohoto staroitalského odkazu a smyslu pro rodinu. Lidé, kteří tam pracují, o vás pečují hned při prvním kontaktu, abyste se cítili, že je o vás opravdu dobře postaráno. A takové pozornosti se vám v New Yorku nedostane všude. Jistě i to přispělo ke skutečnosti, že Dante patří do velmi malé skupiny nejlepších barů světa.

Nastávají změny

Natalie Hudson a Linden Pride, oba třicátníci, pocházejí ze Sydney a New York vždy milovali. Léta ho navštěvovali; po 11. září přijeli a pomáhali, kde bylo potřeba. Nakonec se v roce 2013 vzali a usadili ve West Village. Rok 2015 je významným rokem jako pro ně, tak i pro Dante. Manželé totiž koupili stařičkou kavárnu Caffé Dante. Symbolicky v roce, kdy podnik slavil sté výročí.

Ačkoli byla kavárna hojně navštěvována i pro své nostalgické prostředí, už potřebovala malinko vylepšit. Natalie s Lindenem nainstalovali nové stropy z lisovaného plechu, „co nejpodobnější původnímu vzoru", jak řekli pro NY Times. Původně tmavě zelené stěny vymalovali krémovou barvou, aby prostor rozjasnili. Na výzdobu nebylo moc peněz a tak si manželé přinesli obrazy a zrcadlo z vlastního domu. V aukci našli prosklenou skříňku na alkohol a pověsili na ni černobílé archivní fotografie Caffé Dante z dřívějších dob, včetně jedné s bývalým majitelem Mariem Flottou. Rekonstrukce byla hotová.

Ráno se v kavárně, kterou noví majitelé překřtili jednoduše na Dante, podává dobrá káva, croissanty a čerstvý banánový chléb, k obědu pak prosciutto a sýr provolone nebo zeleninové panini. Dejte si klidně špagety s fenyklem a hráškem, tagliatelle z divočáka či pečené kuře. V nabídce je i jablečný koláč z dokonalého těsta. Jak jednoduché…

Vejít ve správnou chvíli…

Největší kouzlo ale prý Dante má v čase podávání koktejlů. Bar se proslavil svými klasickými drinky jako Martini, Manhattan, Pimms, Margarita a skvělými twisty na tyto klasiky. Jádro koktejlového menu však zůstává italské, prostě Negroni. Občas může být právě Negroni výzvou, když se z něj stane odvážný twist a barman použije netradiční ingredience, jako jsou levandule nebo čokoláda. Itálie samozřejmě na koktejlovém lístku pokračuje a vy si můžete objednat třeba Aperol spritz, Americano a Garibaldi. Ano, to Garibaldi, které původní šéfbarman Naren Young vrátil na světovou koktejlovou mapu. Mimochodem, byl to právě Naren Young, který dostal Dante na první příčku The World’s 50 Best Bars v roce 2019.

Doporučujeme ochutnat i Bicicletta koktejl složený z Campari, suchého sektu a dolitý perlivou vodou Pellegrino. Drink sytě růžovou barvou a pomerančovým plátkem evokuje západ slunce.

Otevření Dante v roce 2015 mělo vlastně skvělé načasování. Newyorčané totiž začali prahnout po La Dolce Vita. Zhruba v té době se stalo zvlášť módní jezdit do Říma. Dle místních všichni šíleli po tom, užít si pravé aperitivo. Vlna tohoto nadšení našla odezvu právě u manželů-majitelů, kteří, jak už bylo řečeno, vyrostli v Sydney. Do australského města se po druhé světové válce nastěhovalo mnoho Italů. „Caffé Dante nám připomínalo staré kavárny, ve kterých jsme vyrůstali," vysvětlil pro NY Times Pride. Dante najednou znamenalo místo propojení komunity, stalo se pro mnohé každodenním důležitým rituálem. Co víc si přát…?

Přizpůsobit se a přežít

Pandemie přinesla nejen na newyorskou barovou scénu několik změn. Pravděpodobně největší a hodně rychle realizovanou byla zákonná úprava, která říkala, že bary budou smět podávat koktejly s sebou. Dante bar byl připraven během 24 hodin. „Naši nabídku Dante at Home jsme spustili v úterý, poté co zákon v pondělí prošel," říká Pride. „Začali jsme opravdu rychle a lidé drinky začali okamžitě kupovat. Z osobního kontaktu vím, že je stejní hosté kupují dodnes. Opravdu nám to pomohlo a mohli jsme si hned ze začátku ponechat několik zaměstnanců, kteří nápoje vyráběli a vyřizovali objednávky."

Být prvním hráčem na trhu RTD (Ready To Drink) se vyplatilo. Velmi úspěšnému vánočnímu prodeji koktejlů z dílny baru Dante částečně napomohla i zvědavost. Bar měl najednou nového šéfbarmana, v oboru hodně známého Chrise Moora, který dříve působil v londýnském baru Coupette. Tento nováček v Dante, přebírající žezlo po Youngovi, uvedl na trh sváteční řadu, včetně perníkového Negroni a Toffee Apple Manhattan, které se rychle rozletěly z virtuálních pultů. Majitelé si dodnes říkají, že přijetí nového šéfbarmana bylo pro podnik požehnáním. „Nejdřív jsme si přáli, ať se k nám přidá už v únoru 2020, ale nakonec pod vlivem covidových okolností dorazil až v září. Nápojovému programu Dante dal novou a obrovskou energii. Podle mého názoru jsou některé variace jeho drinků tím nejlepším, co jsem kdy v twistu pila. Nemůžu se dočkat, až je svět ochutná," těší se Natalie Hudson.

V průběhu minulého roku byla pro společnost Dante charakteristická duchapřítomná reakce na danou situaci. Majitelé Dante se elegantně vyhnuli crowdfundingovému modelu GoFundMe, který využila řada dalších newyorských restaurací a barů. Prostřednictvím této platformy podniky sháněly finanční podporu a předávaly jí následně zaměstnancům v období, kdy byli bez práce. „Prostě nám to nepřipadalo správné," začíná Pride. „Viděl jsem všechny ty vypsané žádosti o finanční dary a říkal jsem si, že i kdybychom měli velkou odezvu od lidí, mohli bychom vybrat tak 50 000 dolarů. V té době jsme měli 50 zaměstnanců. Co jsem měl dělat? Dát každému 1 000 dolarů a poslat je dál? Jinak by to bylo asi na dvoutýdenní nájem.“

Následovalo vaření jídel pro místní nemocnici. Vařilo se z vlastních zdrojů a peněz, které na přípravu jídel někdo daroval. „První příspěvek činil 500 dolarů na výrobu 50 jídel pro jedno oddělení, a tak jsme se rovnou pustili do práce a otevřeli kuchyň. Povolali jsme zpět do práce kuchaře a během krátké doby jsme vydávali až 1 000 jídel týdně, platili kuchařům a rozvozu mzdu,“ vzpomíná Hudson. Akce trvala tři měsíce, pak jim lékaři poděkovali. „Řekli nám, že už jsou v pohodě a počet pacientů v nemocnici klesl na běžnou úroveň. Jeden z nich se pak zastavil a řekl, že nám chce něco vrátit. Ten večer přišel a utratil 1500 dolarů za lahvové koktejly pro své oddělení."

Dnes před newyorským Dante hraje na ulici živá kapela, můžete se usadit venku na terase nebo uvnitř, objednat si jídlo, kávu nebo koktejl a nasávat atmosféru. Dezerty začínají na devíti dolarech, těstoviny na 21 dolarech. Pověstné Negroni začíná na 15 dolarech a třeba koktejl Dante´s Garibaldi dostanete už za 13. Dante s vámi komunikuje, je přátelský, má třeba pro podobně naladěné zájemce vlastní playlist na platformě Spotify, takže s barem můžete být kdekoli…I v tom bude kouzlo podniku, který dýchá v ulicích New Yorku – Dante je tu pro každého, kdo jde kolem.

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...