Simpsnovi v kuchyni – neoficiální kuchařka kultovního sitcomu

Simpsnovi v kuchyni – neoficiální kuchařka kultovního sitcomu

Redakce Redakce foto: Archiv Amazon

Nikdy to nebude tak dobré, ale může to být ještě lepší! Homerovi tečou sliny, cpe se American Ball´s ze psího žrádla a hořčice má na hotdogu přesné obloučky. Chcete vařit jako legendární rodinka?

Kult začal narůstat v osmdesátých letech a všechny popkulturní narážky včetně piva Duff, podle kterého dostal v realitě přezdívku baskytarista Guns´N ´Roses, dále Krusty Burger, hot dogy a podobné dobroty se chtě-nechtě dostávaly lidem pod kůži. Simpsonovi jistým způsobem určovali trendy a myšlení. Lidé chtějí nebo alespoň chtěli to, co viděli v televizi. I když to bylo jenom nakreslené. Chtěli přesně takový burger, chtěli hodně žlutou hořčici, chtěli kukuřici. Jinými slovy, chtěli jídlo jako z kresleného filmu. A je to tady.

Lidé, kterým tehdy bylo třeba deset, je dnes… o pár desítek let víc. Makají v Americe a ta je plná nečekaných možností, včetně této The Unofficial Simpsons Cookbook!!! Kniha receptů inspirovaných dlouholetým animovaným seriálem stanice Fox, kterou sepsala Laurel Randolphová, což je tamní spisovatelka a fanynka Simpsonových. A to my jsme v redakci taky!

Kniha obsahuje sedmdesát receptů založených na pokrmech, které byly v seriálu ztvárněny, od Krustyho hamburgerů přes zavařeniny Agnes Skinnerové až po Bartův Supoib Manhattan, co míchal pro místní mafiány.

Každý fanda a znalec kresleného jídla ví, že není nic lepšího než jídlo zobrazené v seriálu Simpsonovi. Když jsme sledovali šerifa Wigguma a jeho partu springfieldských policistů, jak se cpou koblihami s jejich jedovatě vyhlížející polevou a barevným posypem, bylo jisté, že přesně takhle by měly koblihy vypadat! Totéž platí pro hromadu hot dogů, těsně zastrčených v housce, s dokonalou klikatou čárou žluté hořčice po celé délce tohoto měkkho pečiva. Standardizováno na celý život! Amen.

Vychutnejte si ikonické pokrmy seriálu v pohodlí vašeho domova – píše autorka v úvodu knihy. To taky přesně uděláme! Kuchařka je rozdělena do sekcí, které mají postupně pod palcem hlavní jídla, svačiny, dezerty a nápoje. Jsou tu pokrmy vypadající svou přípravou relativně prakticky (třeba sendviče s krocanem si doma uděláte v pohodě a to včetně servisu), pak jsou tu jídla malinko výstřední (Hot Fudge Sundaes s tequilovou zmrzlinou), až po ty opravdu praštěné (Krustyho částečně želatinovaný nápoj na bázi nemléčné žvýkačky - ať už si pod tím chcete představit cokoli).

Jasně, nasnadě je otázka, zda je kniha určena pro reálné vaření, nebo byla sestavena především pro fanoušky, kteří si v ní mohou listovat a připomínat si tak své oblíbené momenty ze sitcomu? Ono se to zřejmě vzájemně nevylučuje. Existuje snad větší projev oddanosti než vytvořit něco k obrazu svého milovaného?

Recepty v této neobvyklé kuchařce jsou metodické a jednoduché, což ocení asi každý, kdo se do vaření s ní pustí. Samozřejmě, alespoň na chvíli je potřeba vzdát se myšlenky, že realita a čas v kresleném seriálu plynou stejně. Ne, neplynou.  Proto například u receptu na sendvič se smaženou rybou, který vychází z epizody v rámci 7. série (kde se Homer díky svému důmyslnému plánu snaží přibrat tolik, aby byl považován za invalidu), nám autorka kuchařky radši připomíná, že tatarskou omáčku lze připravit předem a že nám nějakou chvíli v lednici vydrží.

Dokonce i ty nejabsurdnější pokrmy se v jejím podání zdají být relativně snadno připravitelné. Jako příklad uveďme třeba Lisiny čokoládovo-višňové experimentální košíčky, které původně ve 4. sérii připravuje jako lákadlo, aby zjistila, kdo je chytřejší - zda její bratr Bart nebo křeček. Pamatujete si, kdo vyhrál?

Pojďte začít úplně jednoduše, receptem na Snídani s láskou, který byl do kuchařky převzat z epizody 4. série. Právě v ní Marge připravuje Homerovi snídani na Valentýna. „A tohle je pro mého milovaného broučka, na počest tohoto výjimečného dne," říká a podává manželovi proužky slaniny s nápisem I LOVE YOU. Volská oka jsou na svém místě místo písmene "O". To zvládnete sestavit taky, no ne?!

Chcete trochu ambicióznější projekt? Bart's America Balls, v nichž se mleté hovězí nebo vepřové maso tvaruje do kuliček, smaží na pánvi nebo na roštu a nakonec ponoří do barbecue omáčky. Tyto koule se objevují v 9. sérii, kdy je Bart připravuje na počest ředitele Skinnera. „Tyhle jsou na počest jeho vojenského období," říká Bart a ukazuje na koule, z nichž každou zdobí malá americká vlajka. Příprava reálné verze tohoto pokrmu vám zabere zhruba pětadvacet minut a bude to fakt sranda. Prozradíme vám, že pokud se vám povedou, budou pikantní, s jemným nádechem worcesterské omáčky. Skutečně si pochutná celá rodina!

Oproti seriálu je tu ale jeden zásadní rozdíl. Totiž, zmíněné Bartovy americké koule vyrábí hrdina sitcomu ze psího žrádla. „Proč?“ ptá se Marge svého syna. „Myslím, že Skinner má rád psí žrádlo," odpoví Bart, zatímco Homer, kterého tato informace nijak neznepokojuje, si America Balls lačně nacpe do pusy. I v redakci věříme, že se někdy zdá být skutečný život přece jen trochu chutnější, než kreslený film.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...