Gurmán v Salzkammergutu, 5. část: Traunsee-Almtal

Gurmán v Salzkammergutu, 5. část: Traunsee-Almtal

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Tahle procházka bude opět nejen malebná, ale i gurmánsky neotřelá. Podíváme se do romantických zákoutí a ochutnáme i místní speciality na horské chatě. Další část Solné komory čeká, vyrážíme.

Naše setkání začneme v malebném nevelkém městě Gmunden. Je to místo plné života, sídlící na břehu jezera Traunsee. V náručí majestátních hor, které mimo toto město hlídají celé okolí jezera, se můžete cítit velmi výjimečně. Na břehu potkáváme rybáře i výletní lodě, nedaleko je jezerní zámek Ort… Celé tohle místo je neobyčejně charismatické.

Směr malebné uličky! Těmi se dá totiž procházet a kochat půvabnou architekturou velmi dlouho. Zastavte se někde na kávu, skleničku vína, zkuste dezert servírovaný na talířích z ručně vyráběné keramiky, na kterou jsou tu místní patřičně pyšní. Dokonce i zvonkohra na průčelí místní radnice je vyrobená právě v manufaktuře Gmundner Keramik.

Nadechnout se v korunách stromů

Na okraji města rozhodně stihněte lanovku Grünberg, která vás vyveze na vrchol stejnojmenné hory. První, co doporučujeme udělat, je vyhledat nedalekou moderní stezku do korun stromů. Je to totiž neuvěřitelný zážitek. Objetí okolních hor je najednou pryč a před vámi se rozprostírá krajina plná zelených kopců, skal a jezer. Působí to jako nadechnutí z plných plic, jako radostné uvolnění, je to pocit, který zažijete zřejmě jenom na vrcholu hory. Pozitivní zprávou je, že je tato stezka uzpůsobená i pro dětského návštěvníka, navíc zde potkáte i několik atrakcí pro děti.

 

Vyvětraní po naučné procházce se vraťte zpátky, blíž k horní stanici lanovky Grünberg a usedněte ke stolu horské chaty Grünbergalm. Je to odměna po všech těch zážitcích, které jste dnes mohli vstřebat. Na řadě je sklenice piva či vína, lákavé je dřevěné prkénko obložené lokálními sýry a uzeninami, znavené tělo turisty si jistě pochutná i na dalších slaných i sladkých pokrmech tradiční lokální gastronomie. Na programu dne jsou opět knedlíky, uzená i pečená masa, smažené dezerty, a to vše v přívětivé atmosféře nefalšované horské chaty. Pokud budete mít dobré počasí, jídla i pití se servírují v rámci venkovního posezení, v méně přívětivých dnech je ale dost místa i uvnitř.

To nejlepší nakonec

Výjimečné příležitosti dělají výjimečné dny. A tím je i dnešek. Povedla se nám totiž neuvěřitelná věc. Místní rybáři nás vzali s sebou na svoji loď, a my jsme tak měli možnost pozorovat lov ryb přímo na hladině jezera Traunsee. Jsme tu, sedíme přímo v jejich loďce a doprovázíme Benjamina Mayra, majitele profesionálního rybářství Mayr a jeho otce na jejich cestě k jezeru Traunsee! Jak sami říkají, loví ryby výhradně pro Traunseehotels, a my tak máme možnost do jisté míry nahlédnout i do zákulisí lokální rybí kuchyně. Jejich asi nejznámějším odběratelem je šéfkuchař Lukas Nagl, který vede kuchyni vyhlášené restaurace Bootshaus Traunkirchen. Špičkovou fine diningovou kuchyni hotelu Seehotel si nejvíce cení slavný průvodce Falstaff - a to 98 body ze 100.

„Ulovíme rybu a do hodiny ji má Lukas Nagl na druhé straně jezera na svém pracovním stole,“ usmívá se Benjamin. „Je to těžká práce, ale já ji miluji. Je to moje vášeň.“ dodává a předvádí nám lokální dodavatelskou práci s čerstvou surovinou v její plné kráse.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...