"Russkaja armija, idi na chuj!"

"Russkaja armija, idi na chuj!"

Redakce Redakce foto: se svolením Ievgen Klopotenka

Když budu muset vařit pro armádu, budu vařit pro armádu." „Jsme doma, ale jsme v pekle.“ „Ruskaja armija, idi na chuj!“ Osobnosti ukrajinské gastronomie burcují proti ruské okupaci.

Nejdříve to byla hybridní válka, kterou vedlo Rusko proti Ukrajině s cílem oslabit a destabilizovat tamní hospodářství.  A to se dařilo. Teď jsou vojska přímo na ukrajinském území a páchají obrovské škody na životech i majetku, a to včetně civilistů.

Právě o hybridní válce, která eskalovala do otevřeného válečného konfliktu v posledních dnech před válkou, informovala zahraniční média. „Je to Ukrajina, nikoli Rusko, kde ekonomika pod hrozbou války eroduje nejrychleji. Ještě předtím, než ruské jednotky vtrhly do povstaleckých oblastí na východě země a ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost separatistického regionu, byla Ukrajina obětí v agonické, pomalu se rozvíjející agresi,“ píše japonský magazín The Asahi Shimbun ve  svém rozboru situace.

Postupné narušování ukrajinské ekonomiky bylo klíčovou destabilizační taktikou v rámci toho, co se zde popisuje jako hybridní válka, jejímž cílem je rozežírat zemi zevnitř. Ukrajinský prezident a jeho země dlouhodobě odolávali Ruskem sponzorovaným kybernetickým útokům, Ruskem podporovaným separatistickým hnutím a hrozbě 150 000 ruských vojáků, kteří obklopovali jeho zemi ze tří stran.

Dnes už je vše jinak. „Proč už teď neseme následky? A Rusko, které vlastně ohrožuje celý svět, v Evropě žádnými následky netrpí?" ptal se Andrej Stavnicer, generální ředitel provozovatele přístavů TIS Group.

Hospodářské problémy zahrnovaly samozřejmě i restaurace, které se neodvažovaly mít v zásobě suroviny na více než několik dní. Přemýšlelo se, co s plány pro výstavbu závodu na výrobu vodíku, který by mohl pomoci odříznout Evropu od ruského plynu, starosti přidávaly i nejisté podmínky pro lodní dopravu v Černém moři, kde se kontejnerové lodě musí opatrně vyhýbat ruským vojenským plavidlům. Ukrajina je totiž jedním z největších světových vývozců obilí a nakládá kontejnerové lodě, které přepravují 12 % světových zásob pšenice a 16 % kukuřice.

Nakopeme jim zadek, ale potřebujeme i vaši pomoc

The Centre for Economics and Business odhadlo, že konflikt v letech 2014 až 2020 s Ruskem bude Ukrajinu stát 280 miliard dolarů ve ztrátách hrubého domácího produktu, přičemž se samozřejmě očekávalo, že se tyto ztráty časem ještě zvýší.

„Rusko už osm let vede proti Ukrajině hybridní válku. Dnes Rusko ukázalo svou pravou tvář a vtrhlo na Ukrajinu,“ napsal na svůj instagramový profil známý ukrajinský šéfkuchař Ievgen Klopotenko, který jenom tam má 703 tis. sledujících. „Chci, abyste věděli, že Ukrajina je nezávislá a svobodná země,“ pokračuje ve svém příspěvku Klopotenko. „Nechceme bojovat, ale jsme připraveni jim nakopat zadek a vyhnat je z naší země, pokud budou pokračovat ve své agresi. Ale naše země k tomu potřebuje vaši pomoc. Jak můžete pomoci: přispějte na podporu naší armády. Odkaz v bio a v mých příbězích. Kde najdete skutečné zprávy o Ukrajině: @nv.ua má anglickou verzi webu. Sdílejte informace o válce a způsobech podpory Ukrajiny formou darů pro naši armádu.“

Reportérům populární šéfkuchař jenom několik desítek hodin před vstupem ruských vojsk na Ukrajinu řekl, že ve svých kuchyních drží zásoby jen na několik dní, aby mu peníze v případě zhoršení krize doslova neshnily v skladech. Plánovat na více než rok dopředu bylo podle něj bláznovství. „Kdyby se něco stalo, nevím, budu mít otevřeno," řekl a gestikuloval za oknem s výhledem na jednu z širokých kyjevských ulic ozářených sluncem, jako by si představoval den, kdy budou plné vojáků, a ne rodin hledajících pozdní snídani. „Když budu muset vařit pro armádu, budu vařit pro armádu."

Jsem Britka, ale také Ukrajinka

„Narodila jsem se na jihu Ukrajiny, ale stejně jako dalších 18 tisíc Ukrajinců, i já nazývám svým domovem Velkou Británii,“ napsala ve své jenom několik dní staré zpovědi pro britský The Sun známá kuchařka, lektorka a autorka populárních kuchařských knížek, Olia Hercules. „Ale zatímco jsme zde doma, jsme také v pekle. Včera jsem se probudila se zprávou, že Kyjev byl znovu bombardován, a že do mého rodného města přijela Putinova armáda, a na hydroelektrárnu nalepila ruskou vlajku. Mezitím se tanky převalily na frontovou linii v Chersonu.

Teď se na chvíli zastavte. Nahraďte Kyjev Londýnem,“ vyzývá Brity prostřednictvím v interview kuchařka. „Cherson za Birmingham nebo Manchester a Kachovku za Billericay nebo Worksop či jiné město, kde máte přátele a rodinu. A teď si představte, že se to děje tam. Moji rodiče jsou stále v Kachovce. Mají britská víza a klidně by tu mohli být se mnou a svými milovanými vnoučaty.

Ale řekli si, že potřebují být doma, a zůstávají doma navzdory hrozící a nyní i skutečné katastrofě. Můj táta řekl, že se nehodlá hnout z místa. Máma žertovala, že se bude bránit litinovou pánví, když bude třeba. Pokud jejich dům nebude skutečně bombardován, neutečou. Proč by měli!? Je to jejich země, jejich domov,“ popisuje Hercules situaci kolem své rodiny pro The Sun. Mezitím poskytla další rozhovor pro britský The Telegraph, organizuje protesty proti ruské invazi na Ukrajinu přímo ve Velké Británii a založila vlastní nadační sbírku. „Někdo se mě právě zeptal, proč žádám o zaslání přímo na můj účet, protože budu mít právní problémy. S někým jsem to konzultovala a budu se o to starat později. JustGive a další platformy uvolňují peníze do 10 dnů a my tolik času nemáme. Moc vám děkuji za dary, nyní jsem založila účet Revolut. A ještě jednou - jakmile budeme mít výsledek, ukážu, kam peníze půjdou. Já a moje rodina pracujeme nepřetržitě a snažíme se vymyslet, jak poslat vybavení (helmy, boty, vesty, vysílačky) mému bratrovi a dalším 130 městským bojovníkům (lidem jako já a vy, pacifistům, profesionálům, dělníkům, studentům). Protože kromě zbraně nemají nic. Pokud se nám tuto misi nepodaří dokončit, přispěji na britskou charitu,“ píše ve svém instagramovém postu Olia Hercules. Má cca 100 tis. sledujících.

Jsi opravdový válečník – píší jí pod její příspěvky sympatizanti její iniciativy. „Moje máma včera večer řekla tu nejsrdceryvnější a nejobětavější mateřskou radu – Jsme šťastní, protože jsme doma, jsme naživu a pořád s vámi můžeme mluvit. Ale ty máš dvě děti a ty tě potřebují, o nás se nestarej."

Russkaja armija, idi na chuj!

Obrovskou sounáležitost se strastiplnou situací projevuje sociálních sítích i původně kanadský šéfkuchař, narozený v Kolumbii, Hector Jimenez-Bravo, kterého život zavál na Ukrajinu, a to do zcela do lidských i kuchařských důsledků. Od roku 2011 je porotcem MasterChef Ukraine, porotcoval i jednomu ročníku Ukraine's Got Talent. Jimenez má ukrajinské občanství a jako mediálně hodně výrazná osobnost má jenom na svém instagramovém profilu celý milion sledujících. A tak se zdá jako docela praktické jej v této chvíli, mimo jiné, využít a přes video vzkázat – „Russkaja armija, idi na chuj!“

Doporučujeme video shlédnout do konce:

Video mělo za zhruba hodinu asi 35 tis. zhlédnutí. Vzkaz od přítele ukrajinského prezidenta je v těchto dnech skutečně emotivní a věta, kterou zde vyslovil, zní jako přímý odkaz na tragické události, které se odehrály Zmijím ostrově. A není to jeho jediný vzkaz a projev podpory. „Jsem hrdý na to, že se známe,“ píše Jimenez o svém vztahu s Volodymyrem Zelenskym. „Jsem hrdý na tohoto muže z oceli. Neviděl jsem jediného prezidenta na světě, který by bránil svou zemi v čele! Náš ochránce! Jsi nejlepší na světě! Ukrajinci, jste nepřekonatelní! Společně zvítězíme!“

Jimenez vyzývá své kolegy po celém světě, ať pomohou podpořit odříznutí Ruska od zahraničních finančních zdrojů, sdílí videa, na kterých ruská armáda rabuje ukrajinské banky a prodejny, sdílí aktuální informace přímo z Ukrajiny a vyzývá k zastavení války.

„Ruská vojska na Ukrajině ohrožují nejen tuto zemi, ale také celý svět. Bombardovali sklad radioaktivního odpadu v Kyjevě, zničili systémy monitorování radiace, vyhodili do povětří plynovod v Charkově a sklad ropy v Kyjevě. Zasahují raketami a nelegálními zbraněmi mateřské školy, nemocnice a domy, zabíjejí civilisty a děti. Ruští okupanti se zmocnili černobylské elektrárny a dnes mají atomovou bombu s kapacitou 500 Hirošim. Pokud ji aktivují, čeká celý svět jaderná apokalypsa! Ukrajina jaderné katastrofě zabrání, ale potřebujeme vaši pomoc. Zavřete oblohu! O zbytek se postará ukrajinská armáda,“ vyzývá i Hector Jimenez-Bravo.

 

To jsou tři příklady z mnoha. Máte-li další podobné příběhy, kdy ukrajinští lidé z gastra popisují situaci a snaží se zabránit nejhoršímu, budeme rádi, pokud se s námi o ně podělíte.

Redakce VisitChef

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...