Gin&tonic jinak aneb Ginový bar jaký tu ještě nebyl!

Gin&tonic jinak aneb Ginový bar jaký tu ještě nebyl!

Redakce Redakce foto: se svolením The Monkey Baru

Elegantní, přitom moderní interiér a špičkový gin už v základu. Pražský The Monkey Bar otevřel dveře nejen pro znalce prémiových ginů.

Pražská barová scéna se může pochlubit další exkluzivní záležitostí, kterou jen tak někde nenajdete. Nově má totiž svůj The Monkey Bar. Ano, je to podnik, který je svou prezentací a odkazem přímo navázaný na populární super-prémiový gin Monkey 47. A je to bar přesně takový, jaký je i tento legendární gin – elegantní, přitom divoce barevný; sofistikovaný, přitom přístupný každému; jeho chutě jsou čitelné, přitom hodně vrstevnaté. The Monkey Bar má stejně tak svá skrytá místa a nejedno překvapení pro milovníky ginů.

Giny navíc pro ginlovers

Není běžné, že by měl bar svůj základní gin, ze kterého běžně míchá vlastně všechny své signature drinky, na takto vysokém levelu. Přece jen, Monkey 47 nepatří k levným ginům, naopak je jedním z lídrů prémiové kategorie. A tak si dát gin&tonic právě na této bázi je samo o sobě malou ginovou oslavou. Ovšem není to ledajaký gin&tonic! Překvapí, zaujme a rozhodně potěší vás v něm list shiso, který byste běžně hledali spíš v asijské kuchyni než v pražském koktejlovém baru. Monkey&tonic je hodně dobrý začátek.

„Hosté mají stále větší touhu objevovat nové věci. Koktejlové menu je postavené tak, aby mohli ochutnat něco nového, něco, co ještě v Praze nebylo k mání. Chceme jim našimi drinky přinést zážitek navíc. Jsme The Monkey Bar, odkazujeme na exotiku a džungli, takže používáme i suroviny, které u nás třeba ještě nikdo nepoužil,“ vysvětluje u baru Benedikt Houda, Director of Bar, a ukazuje na koktejl Madagascar Mule, což je twist na klasiku Moscow Mule. Barmani v The Monkey Baru do něj ale používají Soursup, tedy Graviolu, což skutečně není zrovna ovoce, které byste v drinku běžně našli. Kalamansi, další orientální ovoce, v Monkey Baru nahrazuje klasické citrusy, jak je známe. A vy si ho vychutnáte třeba v koktejlu Blue Monkey.

Bergamot, Vetiver, tedy Vousatka, koriandr, ale i zázvor nebo čokoládové tóny – to všechno se ukrývá v koktejlovém menu zbrusu nového pražského The Monkey Baru. Barmani míchají čokoládu s bourbonem, vodku se zázvorem, koriandr s tequilou. Základ baru ale zůstává neměnný a tím je skvělý Monkey 47 gin.

Bar má dvě diametrálně rozdílná místa, kde vám drinky připraví. Klasický barový pult a pak jednu z dominant hlavní místnosti – obrovský černý mramorový stůl, který má uprostřed regulované chlazení. Předpřipravené koktejly tak mají ideální teplotu. Sedíme kolem černého stolu a sledujeme barmana při práci. Efektním způsobem nachladí skleničku, vloží do ní led a připravuje drink. Navrch přidá něco navíc – bublinu, otisk loga baru pomocí horkého razítka do kostky ledu, nebo třeba několik jemných kapek olivové esence do twistu na Martini koktejl. Právě ony mají ve sklenici nahradit klasickou olivu.

„Inspirací pro nás jsou londýnské bary, kde jsou koktejly předmíchané a před hostem se především finišují, jako třeba v baru Termini,“ zmiňuje Ben jeden z nejslavnějších barů světa.

Eau de Monkey se zmíněnou Vousatkou, Bursting Monkey s Bergamotem nebo Bitter Monkey, tedy parádní Negroni doladěné trnkou a dubovým dřevem – objevovat neotřelé kombinace tu lze celý večer.

A nejen to! The Monkey Bar je skutečně podnikem pro ginlovers. Jenom tady totiž můžete ochutnat giny, za kterými byste jinak museli do zahraničí. Díky přímé spolupráci se společností Pernod-Ricard, která má v portfoliu i gin Monkey 47, je toto místo unikátní adresou, kde si můžete nechat nalít takové rarity jako novinku, ve které se spojují do jedné láhve Monkey 47 a značka oblečení A Bathing Ape. V nabídce Monkey Baru je samozřejmě unikátní Distiller´s Cut a nemůžeme se dočkat Monkey 47 Experimentum Series!

Máte ne na chvíli dost experimentů? Ok, tak co si dát skleničku champagne Perier-Jouët nebo Ruinarta? Sáhnete po láhvi champagne od growera Andre Jacquarta?

Ta pohoda!

Můžete si sednout do komfortních židlí, sledovat barmany při míchání drinků na baru nebo si užívat sezonního posezení na zahrádce baru. Ta je totálně odříznutá od ruchu metropole, navíc decentně doladěná exotickými prvky. Nic není přeplácané, vše zůstává decentní, přitom velmi trefné.

„Líbí se mi, jak si tu dokázali elegantně vyhrát s prvky, které ladí s vizuálem ginu Monkey 47, přitom zůstávají nenucení a interiér nepřeplácaný,“ říká nám Jirka Richter, ginový ambassador Pernod-Ricard. „Ne všude se to takto podaří,“ usmívá se.

Do The Monkey Baru je to ze všech stran blízko. Pět minut od Václaváku nebo od Jindřišské věže, na Hlavní nádraží je to snad ještě blíž, na Staré Město se z Monkey Baru dostanete taky za pár minut. Až budete mít hlad nebo chuť na dobré jídlo, je Monkey Bar rozhodně dobrou adresou; když si budete chtít užít neotřelé chutě, je tu zase Monkey Bar; a pokud budete hledat další zastávku nočního tahu po barech, do Monkey Baru to není daleko. Nejblíže k nám ale rozhodně má díky parádnímu základu, kterým je gin Monkey 47. Ty koktejly z něj prostě musíte ochutnat.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...