Eizbach má v sobě Z jako Zorro! Naše limonády jsou oldschool a to je sexy

Eizbach má v sobě Z jako Zorro! Naše limonády jsou oldschool a to je sexy

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Vikeza Gastro

Tento rozhovor chcete dělat pořád dokola. Je to totiž sranda. Když se potkají surfeři z řeky, co mají rádi devadesátkový seriál Miami Vice a tu dobu všeobecně, a sednou si lidsky, vzniknou z toho nakonec limonády. „Děláme je tak, jakoby je dělala naše babička,“ říká v rozhovoru pro VisitChef Aleksandar Vulic, zakladatel brandu Eizbach.

Proč Eizbach? Jak jste přišli na to jméno?

Řeka, co protéká Mnichovem, se jmenuje Eisbach. Trénuje se na ní surfing. Je to strašně cool, je to sexy, baví nás to a navíc to člověka refreshne. Stejně, jako Eizbach. Jediné, co jsme udělali jinak je, že jsme tam vložili Z, jako Zorro. Ten ho taky dával všude, když udělal dobrou věc.

Ok, a co ten plameňák v logu?

Hrozně nás v devadesátkách bral seriál Miami Vice. Znáte ho?! Na začátku jedou dva policisté ve svém kabrioletu, svítí slunce a začínají vzlétat plameňáci. Tak jsme si řekli, že to je dokonalý FLAMINGO FEELING, a proto vlastně plameňáky milujeme.

A jak to teda celé začalo?

Jeden večer jsme vypili fakt hodně piv a následně jsme se v tom stavu rozhodli, že začneme dělat ty nejlepší a nejvíc cool limonády na světě. To se psal rok 2014.

To tu tehdy nebyly limonády, které byste prostě rádi pili?

Ale jasně, třeba Coca Cola odvádí docela dobrou práci. Ale jinak mám pocit, že všechny limonády na trhu jsou buď to hodně komplikované s velkým množstvím ingrediencí. A pak je tu ještě skupina výrobců, u kterých mám pocit, že jim na kvalitě jejich limonád zas tak moc nezáleží.

Bylo vám od začátku jasné, že chcete dělat oldschool styl limonád?

Vlastně ano. Totiž některé naše receptury skutečně pochází ze šedesátých let, takže je vyrábíme takové, jako je dělala naše babička – jednoduché. Prostě jenom čerstvá šťáva z ovoce, malinko cukru, žádná barviva. To je celé. To je oldschool.

No a samozřejmě jsme milovali Crystal Coke, kterou Pepsi Cola uvedla na trh v roce 1993. Ale pak ji přestali vyrábět.

Takže takto jednoduché to celé bylo…?

Naše heslo je: dělej si přátele, užívej života a buď v pohodě. Proto k nám třeba sedí Viky Šolc a jeho Vikeza gastro. Máme to podobně.

A samozřejmě drž kvalitu co nejvýše. Takže vlastně ano – je to jednoduché.

Motto na vašich webových stránkách zní: „Be Eizbach and chill like a Boss!“ Cítíte se být tedy komunitním brandem?

Určitě! Lidé, kteří mají rádi Eizbach, mají obvykle hodně podobné zájmy. Cítíme se pak být jednou rodinou, když vidíme jeden druhého pít právě Eizbach.

No a jak se shání suroviny pro výrobu oldschool limonády, abyste nemuseli dělat kompromisy?

(úsměv) Je to všechno o tom, znát ty správné lidi. To je vše, co k tomu můžu říct…

Jak si vybíráte limonádu, na kterou zrovna máte chuť? Je to třeba tak, že si ráno dáte spíše citronovou nebo pomerančovou, a večer pak třeba colu, nebo je to celé jinak?

Ráno si běžně dávám Calypzo, což je mix coly a pomeranče, je to perfektní drink po dlouhé noci. Víte, co tím myslím. (opět úsměv)

K obědu si rádi dáváme Aplengrantler, ty bylinky jsou fakt super. Nebo Rose Lemonade! Ta se zase skvěle hodí k asijským jídlům a taky třeba k salátu.

K burgerům a pizze perfektně pasuje naše Cola nebo průzračná Cryztal Cola.

Mimochodem, pokud plánujete dlouhou cestu autem nebo dlouhý noční tah, budete mít určitě více energie, když si s sebou přibalíte Cryztal Colu Zero. A to fakt nekecám!

No a to mě zajímá – jak se taková průzračná cola vůbec vyrábí?

Cryztal Cola je fakt super věc! A je docela jedno, jestli si jí dáte samotnou nebo si s ní dohromady s rumem namícháte Cryztal Libre.

Ale jak se vyrábí, to je tajné.

No tak dobře. Mimochodem, kolik druhů limonád by měl mít brand v portfoliu, abychom v tom neměli chaos? Kolik je tak akorát?

Aby v tom nebyl chaos? Tak pět. A my jich teď máme jedenáct! (smích)

Ale vážně. Je skutečně těžký říct, kolik je tak akorát. My fakt milujeme limonády a ten proces kolem toho. Aktuálně pracujeme na marakujové limonádě, limonádě z růžového grepu a na Cryztal Cola Cherry. Potřebujeme v průměru tak dva roky na to, abychom je vyladili k dokonalosti, takže uvidíme, co přinese budoucnost.

Vím o vás, že máte nově v portfoliu i hodně zajímavý gin. O co přesně jde?

Coco Chanel říkala, že Jednoduchost je klíčem k opravdové eleganci. Takže my nepoužíváme třeba 47 botanicals, ale jenom dvě, plus vodu.

Jeden z těch našich ginů je Caligo 1720 Mango Dry Gin, druhý Caligo 1720 Watermelon Dry Gin. S těmi třemi složkami, včetně vody, hledáme vlastně balanc mezi britskou drsností jalovce a chutěmi Karibiku. Mimochodem, minulý týden jsme po 18 měsících příprav představili ten melounový gin. Nezůstala nám ani láhev.

Tak to zní skvěle! S jakým nealkem si jej namícháte do sklenice?

K našemu Caligo 1720 Dry Gin dáváme Double Dutch Indian Tonic. Díky němu perfektně rozeznáte v drinku mango nebo meloun a vychutnáte si, jak se ty chutě doslova nadnáší nad chutí jalovce. Jestli budete chtít super melounový, osvěžující koktejl, udělejte to jako my a k melounovému ginu přidejte Double Dutch Cucumber & Watermelon. Nebo v pohodě použijte Double Dutch Skinny Tonic Water. Pokaždé na vás čeká doslova exploze karibských chutí.

Velmi zábavné a snadno pitelné. Někdy až moc snadno pitelné. (opět smích)

No a surfujete ještě? Máte na to ještě vůbec čas?

Ne všichni, bohužel. Ale naši mladší kolegové, naše mladé pušky, všichni.

My ostatní si prostě užíváme a oslavujeme život.

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...