Nejslavnější hospodský na světě bude promlouvat k pražským cestujícím

Nejslavnější hospodský na světě bude promlouvat k pražským cestujícím

Redakce Redakce foto: se svolením The Simpsons

Vočko, neboli Moe Szyslak bude promlouvat k cestujícím v pražské hromadné dopravě. Přinášíme vám detaily z jeho života a mnoho dalších zajímavostí o jeho kariéře.

Původ a mládí slavného barmana

Vočko se buď ilegálně přistěhoval do Spojených států z Nizozemska, nebo se narodil 24. listopadu v Indianě. Co víme jistě je, že Moeovi je v současnosti 54 let. Míval ovšem italský přízvuk, což naznačuje italský původ. V novější epizodě Moe uvádí, že jeho narození bylo výsledkem "woodoo kletby", která byla uvalena na jeho matku, která po pěti letech těhotenství porodila Vočka obráceně a hořícího. Aktuálně má však newyorský přízvuk a Szyslak je jasně jméno polského původu.

V blíže neurčené době jeho dětství ho rodiče odložili na letním táboře, odkud se už nikdy nevrátil, a tak mu zůstal tábor See-a-Tree jako nejbližší místo, kterému mohl říkat domov. Vočko ukradl mnoho věcí, z nichž asi nejvýznamnější je pytel zlatých aztéckých mincí mladému ambicióznímu Hadovi, čímž ho obrátil na dráhu zločince. V mládí se Vočko stal profesionálním boxerem a vystupoval pod jmény "Kid Gorgeous", "Kid Presentable", "Kid Gruesome" a "Kid Vočko". Moe viní svou boxerskou kariéru z toho, že ho učinila ošklivým. Podle Moeho skončila jeho boxerská kariéra kvůli politice a kvůli tomu, že byl čtyřicetkrát za sebou knokautován.

Jeho současný vzhled byl popsán jako sestávající z "květákového ucha, ještěřích rtů, malých krysích očí, obočí jeskynního muže a rybího čumáku". Po absolvování školy pro barmany na Swigmore Universit si Vočko otevřel vlastní hospodu, ačkoli často fungoval na základě prošlých, nestátních nebo padělaných licencí na prodej alkoholu. Mimochodem vyšlo najevo, že Vočko založil sektu, zabýval se také satanismem, ale byl požádán, aby toho zanechal.

Osobnostní rysy

Vočko se vyznačuje krátkou, násilnickou povahou (zejména mířením provizorní brokovnicí na zákazníky), poněkud nízkým sebevědomím spojeným s vražednými a sebevražednými sklony, a sklonem k obsedantnímu chování. Jeho každoroční vánoční tradicí je pokus o sebevraždu, ale jeho pokusy jsou komicky neúspěšné. Na linku pro sebevrahy volal tolikrát, že jeho číslo zablokovali.

Vočko je obzvlášť zatrpklý, proto si vede seznam nepřátel. Převzal vedoucí úlohu v mnoha springfieldských násilných davových akcích (včetně občasného vyvolávání nepokojů) a únosu zpěváka skupiny Talking Heads. Dopouští se také bizarního chování, například střílí na Carla, okrádá Homera o drahé kalhoty, drží Hanse Molemana za mřížemi v podzemní mučírně, dopouští se pojišťovacích podvodů a pronásleduje různé obyvatele města.

Vočko má kvůli svému vulgárnímu chování napjatý milostný život. Přesto má za sebou řadu romantických zážitků, včetně aférky se servírkou Colette, randění se ženou jménem Renee a užívání si společnosti mnoha žen poté, co podstoupil plastickou operaci, aby si upravil svůj ošklivý vzhled.

Novým hlasem pražské MHD bude herec a dabér Jan Vondráček. Ten byl zvolen hlasy cestujících a jeho úkolem bude namluvit všechna provozní hlášení a názvy zastávek. Celkem jde zhruba o 10 tisíc nahrávek.

Vočkova hospoda

Vočko je majitelem a kromě několika případů, kdy si najímá brigádníky, jediným zaměstnancem vlastní putyky. Jeho nejvěrnějším zákazníkem je Barney Gumble, mezi další štamgasty patří Homer Simpson, Lenny Leonard, Carl Carlson, Sam a Larry. Vočko je notoricky lakomý, odmítá jim dávat nápoje zdarma nebo je vyhazuje, když nemají peníze. Dokonce jednou jednou řekl Homerovi, když mu dával pivo, zatímco ten čekal na čtyřnásobnou operaci srdce, že to není pivo zadarmo. Své zákazníky nabádá, aby pili co nejvíc a narostl účet. Barneyho účet musela spočítat NASA; celková částka vyšla na 14 miliard dolarů. Vočko odstranil z baru hry s tím, že "lidé pijí méně, když se baví".

Moe většinou podává točené pivo Duff, o likérech a vínech má jen malé znalosti; láhve s alkoholem, které jsou za barem vidět, jsou prý "pomalované" a v jednom případě nevědomky prodává drahou láhev Château Latour z roku 1888 za pár dolarů. Nadšeně opouští svůj bar, jeho stálé zákazníky i své přátele, kdykoliv se mu naskytne lepší příležitost, například nápoj "The Flaming Moe", otevření postmoderního baru "M" a přeměna jeho baru na restauraci s rodinnou tematikou nazvanou Uncle Moe's Family Feedbag.

Vočko se ve svém hostinci často věnuje pochybným nebo nezákonným činnostem, včetně pašování pand a kosatek, pořádání her s ruskou ruletou, provozování kasina bez licence, podávání alkoholu bez licence (ta jeho vypršela v roce 1973 a je platná pouze na Rhode Islandu a stejně je podepsána samotným Vočkem), provozování speakeasy baru během krátkého springfieldského flirtu s prohibicí a provádění chirurgických zákroků bez licence. Ačkoli si Vočko a jeho bar získali příležitostnou popularitu, tento fenomén bývá krátkodobý.

Pár zajímavostí závěrem

  • Vočko je prokazatelně úchyl, protiirský, xenofobní, přestože je sám přistěhovalec, dříve homofobní, přestože krátce vlastnil gay bar, a dokonce rasistický.
  • Vočko se přestěhoval do Springfieldu, protože poštovní směrovací číslo (na kalkulačce) se psalo "BOOBS", což znamená česky "KOZY".
  • Je levák, ačkoli střílí pravou rukou.
  • Má Facebook a zdá se, že se přátelí s Markem Zuckerbergem a Pepto Bizmo.
  • Telefonní číslo do baru je pravděpodobně 763-83277.
  • Vočko mluví plynně čínsky.
  • Vlastní modrý náklaďák, kterému přezdívá Betsy.
  • Vočko mohl být v armádě; v některých záběrech je na obrázku ve vojenské uniformě.
  • Jednou se nazval "Bart ender".
  • Vočko je (ne tak úplně) tajně zamilovaný do Marge Simpsonové, které říká "Midge".
  • Jeho twitterový účet se jmenuje "Malý podnikatel s brokovnicí pod pultem".
  • Vočko je narozen ve znamení Střelce.

 

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...