Chablis trip: Končíme v Německu

Chablis trip: Končíme v Německu

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: VisitChef.com

A končíme slavně. Máme za sebou dny plné skvělých vín a autentických vinařství vybudovaných tak, jak si je vinaři sami představují. Možná po tom všem víně myslím tak trochu i na pivo, které by určitě bodlo. Ovšem naše průvodkyně přichází a nese… magnumku.

Za těch pár dní nám ve vinařství Louis Michel & Fils vysvětlili vše od Petit Chablis až po Grand Crue, a to docela přesně, o dobrých a těch náročnějších ročnících v Chablis jsme si popovídali asi nejvíce v Domaine Denis Race, prolezli jsme vinice Chablis a viděli stoleté keře díky úžasnému Gilbert Picq et Fils a namíchali si koktejl Kir Royale s našim průvodcem Benoit de Truchis v legendární J. Cartron Distillateur. Ve skleničkách jsme měli skvostná, mnohokrát už nezopakovatelná vína. A pak jsme zvedli kotvy a přijeli do Německa.

Ta paní, která nese tu magnumku, je Monika Schmid a šéfuje exportu jednoho z nejlepších německých vinařství, Reichsrat Von Buhl. A ta magnumka také není ledajaká. Jedná se o sekt Suez Vintage 2015 Riesling Brut Nature, který odkazuje na listopad 1969, kdy se slavnostně otvíral Suezský průplav. „Šest tisíc hostů si tam tehdy připíjelo vínem z našeho Von Buhl. Ne vínem ze Chablis nebo z Bordeaux, a nebylo to ani šampaňské, ale víno z  Von Buhl. Od té chvíle jsou naše vína slavná a uznávaní jsme především jako přední německý producent ryzlinku,“ popisuje Monika, když nám z magnumky rozlévá víno do skleniček.

Ta více než stopadesátiletá historie je fascinující a hrozně nás baví. Patina a zkušenost, německá preciznost a současně láska k vínu a jeho výrobě, skvělý styl s akcentem na terroir. Ano, právě terroir je to slovo, které se s vinařstvím Reichsrat Von Buhl skloňuje celá ta desetiletí. Navíc má od roku 2009 toto vinařství certifikát BIO a je důležitým německým lídrem i co se týče udržitelného přístupu k vinohradnictví.

Naše průvodkyně nás nejdříve zavede do obrovských sklepů, do labyrintu, kde by se neznalý mohl i ztratit. Ale věřte, že na chvíli by to bylo moc fajn. Sklepy jsou samozřejmě plné stovek sudů a ty jsou naplněné víny. Monika vypráví o historii a současně nalévá první vzorky. Něco ze sudů, něco z lahví… Každý ten vzorek promlouvá jinak, každý popisuje jiný terroir.

Ale až když prohlídku sklepů skončíme a z bludiště vyjdeme na světlo světa, začne ta pravá degustace. Historická reprezentativní místnost s krbem a dalšími náležitostmi, ve které (nevím proč) chybí snad už jenom pár rytířů ve zbroji, čeká na svou další degustaci. Ale nenechte se ošálit! Vinařství Reichsrat Von Buhl je progresivní a jeho vína jsou mnohem zajímavější a modernější ve svém stylu, než u kdejakého mnohem mladšího kolegy.

A přesvědčí nás o tom hned první degustované Von Buhl Riesling Pfalz trocken 2021. Svěží víno plné života, balanc mezi mineralitou a kyselinkou tak akorát. Pokud bychom měli jednoduše toto víno popsat, tak je to každodenní skvělé víno za pár korun. S přehledem ho můžete zařadit do vašeho „každodenního repertoáru“, stejně jako další degustovaný Riesling Pfalz trocken 2021. Parádní, šťavnatý ryzlink, jak má být.

Právě u přechutnání vín vidíme, jak je portfolio Reichsrat Von Buhl široké. Od těchto základních a přitom skvělých vín se dostaneme až po Riesling Forst Pechstein Grosses Gewächs 2019 nebo Riesling Kirchenstück Forst Grosses Gewächs 2018. To první je považováno za jedno z největších vín oblasti Pfalz. Ten jeho terroir je skutečně unikátní a černý čedič tomu celému nasazuje královskou korunu. To druhé víno pochází z nejlépe hodnocené vinice ve stejné oblasti, v regionu Pfalz. Znalci ocení jeho až neuvěřitelnou plnost, eleganci, ovocný charakter a mineralitu. Obě vína jsou dražší, ale rozhodně stojí za to!

A zpátky k bublinám! K té magnumce ze začátku tohoto textu se budete jenom těžko dostávat, ovšem Riesling Sekt b.A. Pfalz brut 2018 máte díky dovozci Premier Wines & Spirits doslova na dosah. A věřte, že je to kolikrát mnohem lepší volba, než levné šampaňské. Tento sekt je vyrobený stejnou metodou sekundárního kvašení v lahvi, má krásnou svěžest, ovocitost a díky svému terroir i oblasti navíc i parádní mineralitu. Díky této zajímavé kombinaci s ním neprohloupíte ani na okázalejší oslavě, a stále zůstane dobrým parťákem i pro večerní domácí pohodu.

No, a aby zůstali v pohodě i řidiči, ti naši řidiči, kteří nás ty stovky kilometrů vozili, měli po ruce Reichsrat Von Buhl Zero Secco alcohol free. Ano – sekt s nula procenty alkoholu, který ale překvapil i samotné řidiče! Tomu nápoji snad (kromě alkoholu) fakt nic nechybí! Svojí ovocitostí a svěžestí se hodně blíží ke skutečným sektům a je tedy naprosto v pohodě i do nealko koktejlů. Díky němu se i řidič cítí naprosto adekvátním členem party, která se vydala třeba právě do Chablis, aby postupně nasbírala zkušenosti a zážitky z vinařství, která jsou i pro české milovníky a znalce vín doslova na dosah. Stačí mrknout na nabídku Premier Wines & Spirits.

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...