Nemíchej mi Gin&Tonic!

Nemíchej mi Gin&Tonic!

Redakce Redakce foto: Archiv barů a barmanů

Ginová anketa VisitChef. Zadání je jednoduché – namíchej nám svěží letní drink, jehož bází bude gin. Co jiného taky? Ale hlavně – ať to není Gin&Tonic! Nabídni něco jiného!

GIMME

Dominik Ceľuch, AnonymouS Bar

4 cl Peaky Blinder gin

3 cl koriandrový cordial

10 cl pomerančová soda

Garnish: lístek koriandru

 

Ginová limonáda na bázi ginu Peaky Blinder s koriandrovým cordialem a sodou z pomerančového čaje je lehký osvěžující drink, který se skvěle hodí do těchto letních dnů. 

V ginu Peaky Blinder je jednou z hlavních botanicals právě koriandr a cordial z něj krásně vyzdvihne chuť ginu. Pomerančová soda na závěr to celé skvěle zakulatí.

FIELD

Jan Šebek, Apollo Bar & Beverage Consulting

30ml OMG 

30ml heřmánkovo-kopřivový cordial

60ml karbonovaná březová voda

Garnish: heřmánek

 

Chuť:

Drink reflektuje svěží snadno pitelný drink s primární florální chutí heřmánku a kopřiv, které jsou podpořeny typicky českým lokálním ginem s příjemnými tóny levandule, skvěle doplňujícími květinový podtext koktejlu. Díky karbonované březové vodě dostává drink na jedinečné lehkosti s příjemně kyselkavými tóny.

Gin:

OMG je typický český zástupce skvělého ginu. Moje volba padla na něj díky jeho florální chuti, které dominuje vůně a chuť levandule, a tak se skvěle hodil pro můj výsledný koktejl inspirovaný lokálními ingrediencemi.

Inspirace:

Koktejlové receptury mnohdy nesmyslně sahají po těžko dostupných či exotických surovinách, které nám kvalitou ani  cenou do drinku nevyhovují. Jelikož se právě v současné době rád zaměřuji na lokální a především sezonní ingredience, tak jsem tentokrát výjimečně nevyrazil za inspirací ani na internet, ani do obchodu, ale do přírody! Letní počasí a úžasně barevná příroda nám dává širokou škálu chutí a vůní, kterou můžeme snadno přetvořit k obrazu svému a vytvořit z nich úžasné suroviny s výjimečnou chutí. 

CHOCO GIMLET

Pavel Bondarenko, MR. BRUT!

Hayman’s London Dry Gin 50ml

Supasawa 10ml

Choco Sirup 15ml

Choco Bitter zástřik

 

Choco gimlet má vyvážený poměr kyselosti, sladkosti a lehké hořkosti, kterou dodává čokoláda. Je připravený právě pro letní dny. Choco Gimlet je totiž osvěžující a se sladkým podtextem. Ale pozor!  Na slunci také lehce zákeřný drink.

Hayman´s London gin je můj favorit mezi základními giny. A opět mě nezklamal. Při mém experimentu krásně spojil všechny chutě.

ICE TEA 24

Ondřej Stuchlík, Bugsy´s Bar

Beefeater 24 – 5cl

Zelený čaj sencha – 6cl

Medová voda – 2cl

Citrónová šťáva – 1,5cl

Čerstvá malina – 4ks

Garnish: Máta – 5x lísteček

 

Svěží spojení zeleného čaje, malin a medu, drink je sladkokyselý, krásně v něm vyniká gin.

Díky čaji a malinám působí hodně svěže a fresh.

Beefeater 24 jsem použil, protože je v něm kromě klasických 9 bylin přidán právě i zelený čaj (konkrétně japonská Sencha). Tento gin je vynikající pro mixologii, ovocný, svěží. Pro letní drinky rozhodně jako stvořený.

 

Pokud byste si jej chtěli připravit:

Nejdříve uvaříme čaj: 1 porce čaje na 1 dcl vody – čaj musí být silný, aby po naředění stále vynikal. Do shakeru vložíme 4 ks malin, které rozmačkáme (lze použít i mražené maliny). Poté vložíme lístky máty a postupně dávkujeme všechny ingredience. Zasypeme ledem a cca 10 sekund silně třepeme. Přes sítko nalijeme do longové sklenice plné ledu. 

DON’T LEAF ME

Tomáš Melzer, Blind Lion

30 ml Beefeater

10 ml peach

30 ml cordial

dolít sodou - přímo do skla - na kostky

Garnish: ibišek

 

Drink DON’T LEAF ME je kombinací ginu, broskvového likéru, levandulově-ibiškového cordialu a sody. Je to letní varianta na náš drink LEAF ME, kde byl Shiso cordial. Celkově je koktejl hodně lehký, jemně levandulový s troškou broskví na závěr. Ibišek nám slouží především jako barvící složka.

DON’T LEAF ME je postavený na ginu Beefeater. Nejraději pracuji s klasickými London dry giny, kde jalovec a citrusy hraji prim, a Beefeater je pro mne srdcová značka.

OUT OF ORIENTAL

Pavel Weiss, ambassador Premier Wines & Spirits

3cl Opihr Spiced Gin

2cl June G’vine Liqueure

1,5cl limetová šťáva

Garnish: list bazalky

 

Sladkost broskví skvěle doplňuje kořenitost a orientálnost ginu OPHIR. Bazalka podporuje botanicals zastoupené v obou produktech a limeta dokresluje komplexní chuťový projev cocktailu. Cocktail je bez přidaného sladidla. Servis do namražená koktejlová sklenice, příprava: Hard shake.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...