Zlatá kráva, Prádlo a Fernet. Legendární bitter boduje svým programem

Zlatá kráva, Prádlo a Fernet. Legendární bitter boduje svým programem

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Mniši, kteří už před dvěma stovkami let pili hořký bylinný likér na trávení, by koukali, a milánský lékař, jenž později vyvinul originální recepturu, by se nestačil divit. Fernet začal motivovat úplně novým způsobem.

Na jaře letošního roku přišla společnost Fernet Stock s dalším inspirativním nápadem. Fernet Working je akcí, která má za úkol barmany nebo manažery restaurací, bister či hospod nejen pobavit, ale má jim dodat i jistou dávku znalostí, které mohou následně využít ve svých podnicích.

Fernet je všeobecně velmi oblíbený bitter, který milují lidé v Čechách i na Slovensku. Dokazují to čísla prodejů stejně jako zvyšující se zájem samotných barmanů o tento destilát. Fernet je u toho, když barman připravuje lehký letní osvěžující drink, je po ruce také u těžších, plnějších koktejlů a třeba jako bitter je Fernet k dispozici i ve chvíli, kdy je potřeba míchaný nápoj doladit do dokonalejší formy. Díky práci ambasadorů a profesionálů ze společnosti Fernet Stock tato značka každým rokem rozkrývá další nové vrstvy a překvapuje svým potenciálem.

 

A právě proto letos přišel na řadu také Fernet working. Akce, která baví a vzdělává současně. Fernet working je motivační, inspirativní, ukazuje další možnosti, jak s Fernetem pracovat. A redakce VisitChef byla u toho.

Vše začíná v Nepomuckém hotelu Zlatá kráva, kde první návštěvníky z gastropodniků vítají ambasadoři Peter Bobula a Pavel Mandrla. Nechybí občerstvení, seznamování kolegů a první rozhovory. Na ty plynule navazuje úvodní prezentace a po ní oběd v restauraci U Zeleného stromu. Nutno podotknout, že klasická česká kuchyně Fernetu sluší stejně dobře, jako se lehčí snacky středomořského typu perfektně doplňují s míchanými drinky na bázi bylinného Fernetu.

Pak už přichází na řadu rozdělení do týmů a program začíná v několika úrovních. Na návštěvníky čeká prohlídka výrobny Fernetu v nedalekém Prádle, kde mají jedinečnou možnost nahlédnout do procesu poctivé výroby tohoto bylinného likéru, jiný tým právě probírá mixologii s ambasadorem Pavlem Mandrlou, nebo ladí své dovednosti v „opileckém kličkování“ přímo na ploše přilehlého tenisového hřiště. O účastníky je skvěle postaráno po všech stránkách, je vidět, že Fernet si svých kolegů považuje. Hodně z profesionálů je stále překvapeno, jakým způsobem dochází k výrobě destilátu, kolik se na něj vynaloží energie i umu. a jak dlouho trvá, než je klasický Fernet takový, jak ho známe - připravený vyrazit do barů, hospod či restaurací.

Tak který z rodiny Fernetů je vám nejbližší? Po kterém sáhnete nejčastěji? Je to Fernet Stock Citrus? Original? Nebo dáte přednost prémiovější variantě Barrel Editon? Ať vaše volba padne na kterýkoli z těchto likérů pod značkou Fernet, bude to pokaždé poctivý bitter, jehož výrobu jsme měli v Prádle možnost vidět na vlastní oči. Tam se tajná směs maceruje, tam leží několik měsíců, než může po téměř rok trvajícím výrobním procesu ke svým fanouškům. A právě o to na akci Fernet Working jde. Ukázat profesionálům, že Fernet je víc než jenom shot či jedna ze složek koktejlu. Je to především adekvátní partner každodenní práce barmana nebo číšníka, který chce své řemeslo znát dokonale a nabídnout hostům skutečně plnohodnotný zážitek i zábavu. A to opilecké kličkování s tácem plným panáků se k tomu může občas náramně hodit, stejně jako cesta k zodpovědné konzumaci alkoholu.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...