Castelo Nipozzano: bydlet na toskánském hradě a pít víno

Castelo Nipozzano: bydlet na toskánském hradě a pít víno

Redakce Redakce foto: se svolením Premier Wines & Spirits

Ve skleničce fantastické červené víno Chianti rubínové barvy, s vůní ostružin, borůvek, černých višní nebo rybízové marmelády, a výhled do široké toskánské krajiny. Sny se mají plnit a tento moment snem rozhodně je. Jsme na toskánském hradě, jdeme degustovat vína… Nejdříve se ale pojďme ubytovat.

Historické vinařství Castello di Nipozzano s 240 hektary obdělávané půdy, kde se mimo vína dodělává také jedinečný smaragdově zelený olivový olej, se nachází v zóně Chianti-Rufina. Budova vinařství je pevnost postavená na obranu města Florencie. Od roku 1000 ji vlastní rodina Frescobaldi. Oblast ležící východně od Florencie je sice známá nedostatkem vody, ale pro pěstování vína byla vždy ceněna. Nipozzano mimochodem v lidové mluvě znamená „senza pozzo", tedy „bez studny".

Oknem starobylé pevnosti

V Castello di Nipozzano byly v polovině 19. století členem rodiny Frescobaldi poprvé vypěstovány bordeauxské odrůdy Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot a Cabernet Franc. Za částku 1000 stříbrných florénů byly pořízeny nové odrůdy vinné révy, což byla na tehdejší dobu odvážná investice, která se měla vrátit až o 100 let později. Již v období renesance se hovořilo o vysoké kvalitě vín z Nipozzana. Chválu mu pěla slavná jména a to ne ledajaká, místnímu vínu se dostávalo uznání například od velkých umělců, jako byli Donatello či Michelozzo Michelozzi.

Dnes můžete z Castella vidět vinice snad na všechny světové strany. Pěstují se tu odrůdy Chardonnay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera, Merlot, Petit Verdot a Sangiovese. A když budete mít štěstí, můžete vinice pozorovat i z okna svého apartmánu.

Jedná se o jedinečný zážitek. Mimo návštěvu hradu Nipozzano, který je po domluvě veřejnosti přístupný, si můžete v komplexu pronajmout dokonce hned čtyři exkluzivní pokoje. Najdete zde starobylý lis na olivy, vířivku, luxusní zařízení apartmánů a samozřejmě uchvacující výhled. Na vlastní kůži tak máte šanci poznávat krásu tohoto nadčasového místa a kochat se okolními vinicemi Chianti Rufina přímo ze starobylého hradu Castello Nipozzano. Na hosty pak čeká geniální toskánská snídaně, je tu samozřejmě i možnost zajít si do vinného sklepa a degustovat skvělá toskánská vína. Která?

Tak například Chianti Rufina Riserva DOCG 2020, které je bezesporu ikonickým vínem tohoto vinařství. Je symbolem toskánské vinařské tradice a jejího nerozlučného spojení s terroirem. Zářivě rubínová barva, středně intenzivní vůně s tóny ostružin, borůvek, černých višní a rybízové marmelády, v pozadí s nádechem květů a koření. Chuť tohoto vína je středně plná, šťavnatá a ovocná, navíc elegantní a s jemnou mineralitou. Chianti Rufina Riserva DOCG 2020 má středně dlouhý závěr s pevnou tříslovinkou, a je velmi dobře pitelné i jako mladé víno. Vy si jej ale vychutnejte například s jehněčím, zvěřinou, biftekem Fiorentina, s telecím na houbách nebo s pastou s rajčaty.

S erbem rodu z Florencie

Do skleničky si ale určitě nechte nalít také Montesodi Chianti Rufina Riserva DOCG 2020, které je ještě o něco hlubší než předešlé Chianti. Je to víno intenzivní rubínově červené barvy z vinice Montesodi. Ve středně intenzivní vůni nejdříve vyniknou tóny třešní, ostružin, malin a jeřabin, v pozadí s podtóny fialek, kakaového prášku a koření. Chuť vína z vinice Montesodi je plnější, ovocná, svěží a elegantní s dobrou strukturou. Pochlubit se může poměrně dlouhým závěrem s hutnou, nicméně jemnou tříslovinou a lehce minerálními tóny. Opět si jej u stolu dopřejte se skvělou italskou pastou či jehněčím masem. Perfektně bude sedět také ke zvěřině.

Mimochodem, etiketa Nipozzano Riserva má dlouhou historii, která sahá až do poloviny 19. století. Erb florentského rodu Albiziů odkazuje na sňatek mezi Leonií degli Albizi a Angiolem Frescobaldim. Uprostřed erbu jsou dva soustředné kruhy symbolizující kartu používanou k česání vlny. V cechu obchodníků se suknem a kožešinami přišel rod Albiziů k bohatství. Nad erbem je vyobrazena šlechtická koruna, pod níž je osmý kříž řádu Santo Stefano, starobylého papežského rytířského řádu. Uprostřed je nápis „Post Deum", Bůh je na prvním místě.

A třeba až někam na závěr degustace si nechte skvělé víno Mormoreto IGT 2020. Pochází z vinice Mormoreto vysazené v roce 1976 – ano, keře jsou skutečně téměř půlstoletí staré. První ročník pochází ze sklizně roku 1983 a od té doby se toto víno vyrábí pouze v nejlepších letech. Od ročníku 2013 se přidáním elegance odrůdy Sangiovese ještě více umocnila kvalita odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Petit Verdot vysazených před 150 lety a použitých při výrobě, takže výsledkem je víno ještě silněji spjaté se svým terroirem.

Jedná se o rubínově červené víno s fialovými odlesky, vůně je komplexní s ovocnými tóny ostružin, borůvek, malin a černých třešní, v pozadí s tóny koření, hořké čokolády a cedrového dřeva. Chuť Mormoreta IGT 2020 je plná, bohatá s vynikající strukturou, velmi šťavnatá a zároveň hedvábná s pevnou tříslovinkou. Velmi dlouhá, ovocně kořenitá dochuť s lehkou mineralitou. To vše jej předurčuje, aby si toto víno gurmáni vychutnali se steaky, s hovězím masem, dušeným masem na víně, nebo s vysokou zvěřinou. Mormoreto IGT 2020 je vínem s potenciálem ke zrání a věřte, že bude zrát podobně skvěle jako Castello di Nipozzano, tedy místo, kde se toto úžasné víno zrodilo.

Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...