Tenuta Perano: Toskánské srdce Chianti Classico a mnohem více

Tenuta Perano: Toskánské srdce Chianti Classico a mnohem více

Redakce Redakce foto: se svolením Tenuta Perano

Usedlost Perano se nachází v srdci Chianti Classico v Gaiole a těší se výjimečnému klimatu i půdě. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 500 metrů, tedy vysoko nad nadmořskou výškou obvyklou pro červené odrůdy, zejména Sangiovese s pozdní fází zrání. Konstelace je to tedy zajímavá. A to není vše!

Přírodní amfiteátr s vinicemi s jihozápadní expozicí je ideální pro zachycení tepla a světla a zároveň strmé svahy či kamenité půdy charakterizují tuto kouzelnou krajinu velmi vhodnou právě pro zmíněnou odrůdu Sangiovese. To místo si zamilujete.

Tenuta Perano má štěstí, spadá totiž pod vinařskou společnost Frescobaldi, a o té je známo, že svou filozofií doslova ztělesňuje podstatu Toskánska i jeho mimořádné vinařské nadání, a chce zachovat rozmanitost jeho území. Frescobaldi vychází právě z reprezentace této rozmanitosti, z jejich statků a z vín, která vyjadřují kaleidoskop toskánských vůní a vjemů vycházejících z charakteristik každého jednotlivého terroir. A právě v tomto výjimečném portfoliu nacházíme i Perano, jedinečné panství v zemi mimořádně vhodné pro pěstování vinné révy. A stejně, jako je uchvacující okolí, je okouzlující i samotné stavění usedlosti. Architektura je zde elegantní, luxusní, přitom velmi komfortní, tedy přesně taková, jakou si ji v Toskánsku chcete dopřát.

Perano přitom není pouze vinařství. Své hosty zde vítá i vyhlášená Osteria Perano, kde se připravuje tradiční toskánská kuchyně s víny z portfolia Frescobaldi. A místní kuchaři velmi dobře vědí, které pokrmy se k jejich vínům náležitě hodí.

Pokud si necháte otevřít elegantní typické a intenzivní Perano Chianti Classico DOCG 2020 z přírodních amfiteátrových vinic v Gaiole, dostanete do skleničky víno jiskrné fialovo-červené barvy, středně intenzivní vůně, které nabízí tóny planých třešní, brusinek a malin. Po nadechnutí v pozadí odkryjete květinový nádech a tóny koření. Chuť tohoto Chianti je středně plná, svěží a šťavnatá, primárně ovocná s pěknou kyselinkou, minerální linkou. Dochuť je středně dlouhá s jemnou tříslovinkou. V kuchyni si k němu objednejte dušená masa s rajčaty, sýr pecorino, líčka nebo kolínko, ale klidně si k němu dejte i pizzu a nic tím nezkazíte. Bude to dokonalá kombinace.

O něco zajímavější by mohla být místní Riserva, tedy Perano Chianti Classico Riserva DOCG 2019. Toto víno opět představuje úžasnou eleganci a toskánskou osobitost. Může se pochlubit zářivou rubínově červenou barvou, středně intenzivní, hezky uhlazenou vůní připomínající višně a ostružiny. Díky květinovým a kořeněným tónům je toto víno ale ještě více sexy. Po napití ucítíte elegantní, harmonickou a svěží chuť, která je pěkně vrstvená, s tóny peckového a lesního ovoce. Poměrně dlouhá dochuť se šťavnatou kyselinkou vám nabídne tóny tabákového listu a koření. Co k němu? Zkuste například dušená masa, jehněčí, těstoviny s masovým ragú. A bude to geniální.

A do třetice ještě jeden toskánský trumf – parádní Perano Chianti Classico Rialzi Gran Selezione DOCG 2018. Rozhodně stojí za to. Jedná se totiž o jemné, osobité a elegantní víno, které vyjadřuje dokonalost toskánské vinařské tradice. Gran Selezione je víno intenzivní rubínově červené barvy s granátovými odlesky, které podtrhují jeho eleganci. Jeho vůně je intenzivnější, najdete v ní tóny macerovaných višní, moruší, ušlechtilého dřeva, jemný nádech kakaového prášku, sudu a koření. Je to jednoduše dokonalé toskánské víno, jehož chuť je plná a bohatá, s parádní strukturou a komplexností. Těšte se na tóny třešní, sladkého koření a lehkou stopou cedru, následně na poměrně dlouhý harmonický závěr s uhlazenou tříslovinou a stopou koření. Takto skvělé víno bude u vašeho stolu perfektním parťákem, pokud se na talíři objeví upravená vysoká zvěřina nebo dušená masa, perfektně se s ním snoubí i steaky či pečené hovězí, případně telecí maso. Ovšem úžasné bude i samotné ve skleničce s dobrou společností či výhledem, který umí toto víno ještě více umocnit. Toskánská vína takovou moc rozhodně mají, stejně jako má celé Toskánsko moc uhranout vás natolik, že na něj nikdy nezapomenete. I díky těmto vínům si můžete vychutnat kouzlo kraje, který svými jemnými víny vyjadřuje jemný, elegantní puls Toskánska a přitom nezapomíná ani na intenzivní tóny ovoce.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...