Preciznost a moderní chutě. Špičkový český L´Fleur bar představuje nové koktejlové menu

Preciznost a moderní chutě. Špičkový český L´Fleur bar představuje nové koktejlové menu

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením L´Fleur baru

Čeká na vás kouzlo chutí, vítejte na neobyčejné cestě naším novým koktejlovým menu – slibují barmani z legendárního pražského baru L´Fleur. Nová nabídka je založená na dvanácti drincích, které mohou s přehledem konkurovat nejlepším barům světa.

„Představte si symfonii chutí, které jsou v kontrastu nebo v souznění, neočekávané součásti tančí v harmonii, vytváří souhru pro vaši chuťovou paletu. Každý koktejl říká vlastní příběh, proplétá dohromady dvě hlavní ingredience, které se navzájem doplňují a podporují. Výsledkem má být zážitek, který, doufejme, zanechá nesmazatelnou stopu na vašem večeru.“ Takto zní úvod do nového menu Dualism & Duets, pražského L´Fleur baru. Ta slova jsou krásně teatrální. Představte si, že je říká principál cirkusu nebo divadla magie, které vás má ohromit, okouzlit, a které si máte nadlouho zapamatovat. A kde jinde by to tak v Praze mělo fungovat, když ne právě v L´Fleur baru, který zrodil či vychoval špičku světové barmanské scény, kde champagne teče proudem a koktejly nastavují laťku jiným českým barům?

„Pro mě dualismus znamená dva oproti sobě stojící aspekty, kdežto u duetů jsou tyto dva aspekty ve shodě,“ komentuje název nového menu místní head bartender Luca Cerqueglini. Ano, Luca je Ital, je kreativní, expresivní, jeho role v barmanském týmu je tedy celkem jasně daná. Vedle něj sedí Miloš Danihelka, barový matador, autor celého konceptu L´Fleur baru a navíc jeden z předních českých odborníků na champagne. Ale to je možná v této chvíli vedlejší. Miloš dělal v tomto případě větší suport, radil, dotahoval drinky v chutích, byl supervizorem. Základ je ale od Lucy.

„Na menu se to střídá, chutě se v některých nových koktejlech snoubí, v jiných stojí spíše proti sobě,“ vysvětluje Luca. „Není přece nutné přidávat do koktejlu desítky ingrediencí. Chci je postavit na dvou základních chuťových profilech a s nimi pracovat,“ dodává. Podle tohoto klíče jsou také jednotlivé koktejly nazvané. V menu najdete Grain-Coconut, Grapefruit-Agave, Peat-Peach nebo třeba Banana-Sea. Schválně, který z dvanácti názvů vás osloví na první dobrou nejvíce?

„Není to jenom dvanáct koktejlů,“ usmívají se barmani. „Ano, základ je dvanáct, pak je ale v nabídce šest drinků stařených v soudku. Díky této metodě si hosté mohou vychutnat perfektní Dark Cherry Negroni nebo stále svěží a ovocný Pear Mint Julep.“ Nutno dodat, že na konci menu jsou ještě tři stálé nealkoholické drinky Floral, Fruity a Bitter, svým názvem už evokují, kam jejich chuťový profil směřuje. Nezapomínejme ani na sezonní koktejly. Ty jsou vždy vypsané na tabuli uvnitř baru.

Ale zpátky k menu Dualism & Duets. Na menu host najde několik berliček, ty ho na jeho drink mají navést. Mimo siluety skleničky, která hostu naznačí, jaký asi přibližně servis jeho drinku bude, dostanete i profil koktejlu ve třech slovech. Při výběru tak mohou pomoct hesla jako savoury-dry-zesty, complex-delicate-nutty, ovšem nejpůsobivěji zní floral-sexy-sophisticated, což je popsaný chuťový profil pod koktejlem Flower-Champagne.

„Navzdory tomu, že jsme uprostřed Prahy, tak toto není menu určené pouze pro cizince. Jeho záběr je mnohem širší. L´Fler bar má od svého otevření napojení na Francii, francouzské suroviny a styl,“ říká Miloš Danihelka. „Vždy tam bude nějaký dotek Francie.“ Někde se tak objevuje například verjus, francouzský gin G´Vine, nebo třeba dijonská hořčice, které mají na tuto světovou gastronomickou destinaci odkazovat. „L´Fleur má samozřejmě k dispozici i lokální destiláty, postupně jsme navázali spolupráci s palírnami jako třeba Dlabka, Garage 22 či se Žufánkem, a pokud host hledá něco lokálního, není problém tomu drink uzpůsobit,“ dodává principál slavného pražského baru Miloš Danihelka.

Skvělou nápovědou jsou ale především anotace k jednotlivým koktejlům. „Podmanivý koktejl, který podtrhuje harmonické spojení grapefruitu a kouřové soli,“ píše se u drinku Grapefruit-Smoked salt. „Růžový grapefruitový gin přináší jasnou citrusovou chuť, zatímco Pampelle dodává hořký nádech. Kapka sody dodává šumivost a umocňuje celkový zážitek… …tento koktejl přináší kontrast mezi pikantním grapefruitem a výraznou hloubkou uzené soli,“ končí svou anotaci tento drink, který host dostane do jednoduché whisky skleničky.

Naopak do highball sklenice dostanete koktejl Strawberry-Orange, ve kterém podle anotace „botanická bohatost ginu připravuje scénu, zatímco fermentované jahody dodávají nápoji šťavnatou ovocnou chuť. Vše završuje napěněný, sametový Aperol a pomerančová pěna přidává hořkosladký citrusový twist, který dokonale ladí s každým prvkem. V tomto hořkosladkém koktejlu najdete dokonalou rovnováhu chutí a textur,“ uzavírají barmani v anotaci pro tento drink, jehož pěna z espumy není jen na první pohled líbivá, ale i jednoduše chuťově skvělá.

A takto bychom mohli pokračovat dál, ovšem je především na hostu, aby přišel nové menu ochutnat. Začněte třeba skleničkou champagne a pomalu se skrze lehčí, ovocnější chuť propracujte například k něčemu závažnějšímu. Dualism & Duets toto všechno nabízí. L´Fleur bar přišel s novým menu v pravý čas, silnější část roku – podzim a zima tamní barmany zastihne připravené. A na novém menu se opět potvrzuje, že tento podnik nepatří jenom mezi to nejlepší, co na české nebo československé barové scéně máme, ale že nabídka L´Fleur baru může směle konkurovat kterémukoli ze známých světových barů.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...