Rekonstrukce hotelu Marriott Praha jde do finále!

Rekonstrukce hotelu Marriott Praha jde do finále!

Michal Günsberger Michal Günsberger foto: Archiv redakce a společnosti

Chodíte často z Masarykova nádraží na Náměstí Republiky? Tak to jste jistě nepřehlédli čilý stavební ruch, kterého byla ulice V Celnici mnoho posledních měsíců plná. Zásadní stavební práce jsou sice již hotové, ale ty dokončovací jsou v plném proudu.

A protože hotel Marriott přes veškerou nepřízeň okolností spojených s pandemií opravdu tlačí na pilu, je již možné do útrob hotelu zavítat a spatřit zcela nemyslitelný obrázek. Tam, kde běžně posedávají američtí důchodci a usrkávají amerikáno, teď pobíhá stavební dělník v reflexní vestě a kontroluje, zda je v pořádku protipožární hlásič. Do toho se hotelem trousí různá jiná řemesla a o štafle zde není nouze.

To vše se ovšem neděje v uzavřeném hotelu, ale v zařízení, které je otevřeno pro veřejnost a mohutnou kampaní láká na svou novou vlajkovou loď – restauraci The Artisan, o které přineseme podrobnou recenzi, až bude plně v provozu. Aby se dalo konstatovat, že se rekonstrukce po stránce estetické povedla (design je velmi příjemný, moderní – přesto šik a elegantní), je ještě třeba dokončit veškeré zařizovací práce.

Všechno bude!

Tomáš Pospíchal, marketingový manažer hotelu říká: „Rekonstruované prostory hotelu měly být otevřené už v průběhu jara, ale protože se ze známých důvodů nepodařilo dodat některé prvky interiérů, byli jsme nuceni učinit kompromis. Hosté se sice mohou ubytovat, stejně tak navštívit naši hlavní restauraci The Artisan, ale například finalizace hlavního baru v lobby se bohužel opozdí až na konec srpna." Stejně tak nová část, o kterou se významně rozšířily ubytovací kapacity hotelu (původně 293 pokojů, nově postavených 123, celkem tedy 416), bude dokončena s několikaměsíčním zpožděním až během listopadu.

Paradoxem celé generální a zásadní rekonstrukce (rozpočet je tajný, rekonstrukce byla zahájena v červenci 2019) hotelu Marriott je, že jeho dokončení se setkalo s naprostou absencí klientely. Hotel byl vždy plný velkých kongresů, obchodních cestujících a nejednu noc zde strávili zámořští cestovatelé, kteří se účastnili tolik populárních River Cruises (oblíbený produkt u amerických důchodců, kteří se mezi evropskými městy přesouvají pomocí plovoucího hotelu). Podíl těchto hostů tvořil 30 %, polovinu pak Evropané a zbytek klientela z Asie.

Za zmínku také stojí trochu nestandardní postavení zmíněné hotelové restaurace The Artisan, kterou má na starosti šéfkuchař David Rejhon. Gigant, jakým je Marriott, má velmi striktní pravidla pro provozování restauračních zařízení ve svých hotelech a odklon od klasického unifikovaného jídla, kterému vévodí americké stejky, je zde patrný na každém kroku. V Praze se bude hrát hlavně na udržitelnost, soběstačnost, regionální suroviny a práci před hostem. A to nebývá v hotelech tohoto řetězce úplně běžné.

Kolem socanů už neprojdete

Samotná rekonstrukce se zásadně dotkla i Pražanů, kteří mohou zapomenout na zkratku z Hybernské ulice, přes pasáž a pak rovně do ulice V Celnici nebo doprava do ulice Havlíčkova. Bývalou pasáž totiž zabírá právě hlavní restaurační část, nový salonek, který bude sloužit i jako privátní Chef’s table a oddělená kavárna s barem pro některé členy programu Marriott Bonvoy a hosty, kteří mají zájem o pokoje kategorie Executive. Veřejnost má do těchto prostor možnost vstoupit za poplatek. Výstup z pasáže (do ulice V Celnici) pak obsadila recepce pro skupiny a kongresy.

U této recepce se pak nachází jedna z podstatných změn celého hotelu. Jak jsme byli zvyklí, hlavnímu vchodu vévodilo trochu obskurní schodiště. Svojí podobou připomínalo film Jih proti Severu. Člověk sedící pod touto dominantou mohl co chvíli čekat, že se z kongresového patra skutálí nějaký nešťastník a rovnou vypadne přes karuselové dveře na ulici. Hotel se schodiště zbavil a k nové recepci přesunul nové, přitom zcela nenápadné schodiště, které dovede účastníky kongresu do prvního patra.

Tam se navázalo na rekonstrukci z roku 2018, která podstatnou měrou přispěla k modernizaci kongresových prostor. Tomáš Pospíchal zná čísla z paměti a pokračuje „Původní kapacita se zvýšila o cca 500 m2 na celkovou plochu 2 000 m2. Přibyly nám 3 menší salonky, celková kapacita konferenčních místností je necelých 700 delegátů a rozšířila se o 60 osob.“ Současný stav zvětšil nejen samotnou kapacitu koridorů u konferenčních místností. Zásadní stavební úprava, která hotel v prvním patře rozšířila o 2 metry do ulice V Celnici, umožnila kompletní přepracování konceptu malých salonků a jejich využití. Celé kongresové patro je tak světlejší i vzdušnější a účastníci konferencí mohou schůzovat zase o něco veseleji a radostněji. Tedy, až se nějaké schůze budou konat.

Prostor u hlavního vchodu do hotelu se tedy zásadně změnil a absence schodiště umožnila architektům lépe pracovat s jednotným stylem hotelové lobby. To již nebude rozděleno do několika různých prostor a úrovní. Kde to šlo jsou plochy jednotné a bezbariérové. Stejně tak doznala kompletní změny kavárna, kterou měli v oblibě naši spoluobčané z kavkazských republik. Ti se zde ostatně hlásí o svá místa jako první a pečlivě vyčkávají, až bude tento prostor úplně dokončen. Kávu si tu již dát mohou. Vznikne zde jednoduché, do ulice otevřené bistro s kavárenskou částí. Bude nabízet rychlé pokrmy i pro ty, co ulicí budou jen procházet a nebudou mít čas se posadit.

Kam se ztratil špalek?

Mimo kompletní přestavby pokojů byla zcela přestavěna i část zázemí kuchyně. Nezůstal kámen na kameni. Tedy pár základních strojů zde zůstalo, ale co rozpočet dovolil, to se nakoupilo. A nebylo to za hubičku. Za zmínku stojí především nově vybavená cukrárna; přípravny masa a ostatních surovin dostaly nové chladicí boxy a zásadně se tak zvětšily skladovací kapacity. Samotné srdce hotelové kuchyně dostalo k narozeninám zbrusu nové okno, takže na sebe hosté a kuchaři uvidí, a kdo bude mít zájem, může se dokonce posadit k varnému bloku, který tvoří hlavní architektonický prvek restaurace The Artisan. Kapacita restaurace je 170 osob, a to jak pro a la carte hosty, tak pro snídaně.

„Koncept restaurace jsme plánovali tak, abychom byli schopni uspokojit veškeré potřeby hotelu, tedy snídaně, kongresy a samozřejmě a la carte servis. Ten je právě potřeba hostům přiblížit co možná nejvíce, proto jsme varný blok postavili přímo do restaurace,“ říká šéfkuchař David Rejhon. V otevřené kuchyni nechybí ani španělský gril Josper na dřevěné uhlí nebo lednice na zrání masa.

Mezi hlavní chloubu kuchyně patří automatizovaný „Urban Cultivator“ z Britské Kolumbie, na který je šéfkuchař patřičně pyšný a dokáže o něm s láskou mluvit dlouhé minuty. „Tuto vnitřní zahrádku jsem si prosadil, protože chci pěstovat naše vlastní bylinky a rostliny Nechci být závislý na nestabilních dodávkách. Asi je to jediný kus v celé republice a pro náš styl vaření zásadní stroj. Vypěstovat klíčky a další rostliny je poměrně snadné, celý systém je zcela automatizovaný,“ popisuje David Rejhon. Se stejnou vášní pak ukazuje lednici na staření masa. Zde přiznává, že je připraven prosazovat především maso z regionálních zdrojů, ale nějakou tu zásobu amerických steaků mít musí, až začnou zase létat letadla ze Spojených států.

Naše exkurze po zbrusu novém hotelu Marriott na tomto místě končí a my se do něj vrátíme hned, jak bude vše na 100 % připravené a naleštěné. Tentokrát to snad již bude bez helmy, roušky a krumpáče. Je zřejmé, že rekonstrukce se povedla a hotel dostal zcela novou tvář, moderní a svěží. Už bylo na čase!

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...