Nejodolnější porcelán na světě

Nejodolnější porcelán na světě

Redakce Redakce foto: Steelite International

Jak se to dělá? Vezmete dvoupatrový londýnský autobus double decker a postavíte ho na čtyři hrnky. Vydrží?

Vydrží maximum. „Vývoj materiálu trval sice delší dobu, nicméně značka Steelite je uznávaná nejenom díky neotřelému a stále se vyvíjejícímu designu, ale především z toho důvodu, že její porcelán pravidelně prochází těmi nejnáročnějšími zátěžovými testy a vydrží,“ konstatuje Viktor Hornych ze společnosti Design Gastro, která tuto značku na českém trhu zastupuje.

Historie výroby tohoto porcelánu sahá do druhé poloviny devatenáctého století. Od svého vzniku fabrika i značka prošly několika přerody a rukama několika majitelů. Po celou dobu ale sází na poctivou výrobu ve Velké Británii, neotřelou eleganci, progresivní technologie a samozřejmě klade akcent na kvalitu.

Díky výrobním postupům, vyvíjeným přímo ve Steelite, jejichž receptury si společnost samozřejmě chrání, vychází z britské továrny to nejlepší, co lze na trhu s porcelánem najít. Celý proces začíná mícháním unikátního složení surového materiálu a pokračuje výrobním postupem tak transparentním, že si jej díky virtuální tour můžete prohlédnout na stránkách Steelite. Z toho všeho nakonec vzejde anglický porcelán, který je vitrifikovaný (díky přidanému oxidu hlinitému a dalším přísadám), elegantní, tvrdý, spolehlivý a nepropustný. Tedy pro provoz restaurace či hotelu ideální. Jednotlivé kusy prochází náročnými testy, občas až komickými, jako je například zmíněný zátěžový test s double deckerem.

Vývoj těl talířů byl složitý a dlouhý, aby vychytal všechny nedostatky. U finálních kusů je pak skutečně vidět, že mají talíře Steelite profil velmi odlišný od všech ostatních talířů na trhu,“ doplňuje Viktor Hornych.

Originální složení glazur je vědou a alchymií samo o sobě, což s porcelánem Steelite přináší uživateli další jistoty a záruky. Díky postupnému ručnímu nanášení barev a následné aplikaci glazury je každý kus originál a je také od pohledu atraktivní.

Ať už si vyberete porcelán ze sekce Performance nebo elegantnější Distinction, Steelite vám garantuje doživotní záruku na všechny položky všech řad pro odštěpy okrajů. To nejenom u talířů, ale i u hrnků, misek, u hranatých talířů, jednoduše u všech nabízených položek. Unikátní je také dvouletá záruka na glazuru v jídelní části a celoglazovaná spodní část talíře – noha či podstava. Ta podstatně minimalizuje poškozování nerezových ploch v kuchyních a zároveň i ulpívaní částic kovů na spodní části talířů, eliminuje tedy vzájemné odírání talířů při jejich stohování na sebe.

Kromě toho Steelite deklaruje odolnost vůči teplotním šokům (například v misce zmražené jídlo můžete rovnou ohřívat v troubě), skvělou skladovatelnost talířů, samozřejmostí je odolnost talířů v myčce a odolnost vůči zabarvení povrchu nekvalitními příbory. Společnost recykluje až 99 % veškerého odpadu (je držitelem ocenění Green Apple, které se zaměřuje na podporu životního prostředí), zůstává progresivní a přitom výrobou ve Velké Británii.

Steelite jako první na světě přišel i s dekorací pomocí reaktivní glazury a jejich řada Craft či další příbuzné, čítající celkem 16 odstínů barev, jsou pro ostatní kopírující výrobce inspirací. Originál je však jen jeden.

Produkce chrlí do světa 500 tisíc kusů týdně a bílé, strojově i ručně dekorované kusy porcelánu díky všemu zmíněnému najdete v prestižních hotelech a restauracích po celém světě. Značka má své zastoupení jak ve Spojených státech, kde se jí velmi dobře daří, tak po celé Evropě, včetně České a Slovenské republiky, kde má distributor Design Gastro nově svou bratislavskou pobočku.

„Úmrtnost porcelánu Steelite v restauracích a hotelových provozech se pohybuje v jednotkách procent, jedná se maximálně o tři procenta ročně. Tak nízká čísla žádná jiná značka na trhu nedosahuje,“ dodává Viktor Hornych ze společnosti Design Gastro.

Komerční sdělení

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...