Tekuté zlato. Příběh o tradicích, magické přírodě a kultuře v Kolumbii vypráví rum La Hechicera

Tekuté zlato. Příběh o tradicích, magické přírodě a kultuře v Kolumbii vypráví rum La Hechicera

Redakce Redakce foto: se svolením Jan Becher Pernod Ricard

Čarodějka, tedy La Hechicera, přináší milovníkům a znalcům prémiových rumů mistrovsky namíchaný spirit a s ním také story jedné rodiny a její úspěšné rumové cesty, na jejímž konci stojí jeden z nejoceňovanějších rumů na trhu.

Rum La Hechicera, vznikající v destilerii Casa Santana Ron y Licores ve městě Barranquilla na karibském pobřeží Kolumbie, uvedla na trh v roce 2012 rodina Riascos, která se zabývá výrobou rumu přes tři generace. Miguel Riascos starší započal rodinnou cestu k rumu už v 90. letech minulého století. Tehdy se vydal prozkoumávat nové obchodní příležitosti na Kubě, kde mu bylo umožněno spolupracovat s tamními předními výrobci rumu a investovat do destilerie v Barranquille. Zajímavé je, že Casa Santana Ron y Licores byla založena v roce 1993 jako nezávislý výrobce rumu. Na rozdíl od jiných kolumbijských výrobců lihovin, z nichž většina je kontrolována vládou, je Casa Santana nezávislá díky svému umístění ve svobodné zóně Barranquilla, nazývané také Zona Franca.

Rodina a rum na prvním místě

„Můj otec byl milovníkem zábavy, tance a dobrého pití, byl to velký vtipálek s hlubokými karibskými kořeny,“ řekl při své nedávné návštěvě Prahy spoluzakladatel značky Le Hechicer Miguel Riascos. „To mu jako hlavě rodiny usnadnilo rozhodnutí přejít od zemědělství k rumu,“ dodal tehdy v úvodu svého proslovu a posluchače okamžitě získal svým entuziasmem a srdečností.

La Hechicera se stal jedním z nejlepších rumů na světě a získal mnohá ocenění, například už v roce 2013 v San Franciscu byl vyhlášen rumem roku.

La Hechicera se staří systémem solera a jedná se o blend vyzrálých rumů z kolumbijských a kubánských destilerií. Rum je stařený v malých várkách v jednou použitých sudech z bílého amerického dubu a vyráběný podle tradičních metod bývalých španělských kolonií. Metoda kontinuální destilace přispívá k tomu, že rum La Hechicera je velmi jemný a vybalancovaný, a umožňuje rumu stárnout několik desetiletí, aniž by se stal v sudu příliš agresivním nebo silným. Výsledná tekutina je stoprocentně bez přidaného cukru. „Rum La Hechicera je jako kouzelná esence, která spojuje lidi a rozjasňuje jejich duše. Je mi ctí být ambasadorem rumu La Hechicera, který přináší do každého okamžiku radost a vzrušení,“ říká Jakub Vinš, ambassador této značky ve společnosti Jan Becher Pernod Ricard.

Krása rumu La Hechicera

Konkrétně La Hechicera Reserva Familiar má tmavou mahagonovou barvu s červenými odlesky a vyznačuje se komplexními hlubokými dřevitými tóny. Opojnou vůni karamelu a pomerančové kůry následuje výrazná chuť s tóny tabáku, pražené kávy a kořeněnými notami chilli, černého pepře a skořice. Závěr na patře je příjemný a hladký. Aroma a chuť rumu nejlépe vyniknou v čisté podobě při pokojové teplotě, La Hechicera je však skvělý také pro klasické rumové koktejly. Navíc exkluzivní zdobená láhev s obrázky místní fauny a flóry dělá z tohoto exkluzivního rumu prvotřídní dárek pro každého, kdo ocení prémiový a chuťově vybalancovaný dárek.

Následně přišla čarodějka a vypravěčka příběhů Le Hechicera s novou edicí nazvanou Serie Experimental. Původně měla vycházet v ročních limitovaných edicích. Edice No. 1 zrající v sudech po muškátovém víně i banánová La Hechicera Serie Experimental No. 2 Banana Infused se u milovníků rumů staly tak populárními, že se rodina Riascos rozhodla je zařadit do stálé nabídky destilerie Casa Santana. „Serie Experimental odráží snahu vytvářet co nejlepší rumy a zdůrazňovat tak všestrannost a rozsah značky La Hechicera," vysvětlil zaměření edice Miguel Riascos. „Za každou úspěšnou řadou se skrývá mnoho směsí, které nikdy nespatří světlo světa, a přestože jsou samy o sobě úžasné, nelze je zopakovat. Přidání naší řady rumů Serie Experimental do stálé nabídky nám umožňuje pokračovat ve sdílení našeho příběhu s našimi zákazníky a spotřebiteli jedinečným způsobem,“ dodal spoluzakladatel a současně generální ředitel značky Le Hechicera. Naznačil tím, že tento příběh rozhodně nekončí. Naopak, um a krása tohoto prémiového rumu, který v Česku distribuuje společnost Jan Becher Pernod Ricard, se bude rozvíjet dále. „Pro mě je rum La Hechicera nejen prémiovým rumem, který se krásně hodí do cocktailů, ale osobně si ho rád vychutnám s kvalitním doutníkem. Protože každá degustace je plná magie a vášně, které ukrývá rum La Hehcicera,“ dodává ambassador Jakub Vinš.

Mezitím se rumy La Hechicera Reserva Familiar i La Hechicera Serie Experimental No. 2 Banana Infused úspěšně prosadily na českém trhu, prémiové bary je využívají do svých koktejlů, znalci rumů si je zase vychutnávají v dobré společnosti, ať už v rámci oslav nebo například u privátní degustace. I proto celá rumová story rodiny Riascos kdysi započala. „Čarodějka jednoduše a přesně vyjadřuje vše, co si spojujeme s Kolumbií. V přepočtu na svoji velikost je nejrozmanitější a nejúrodnější zemí světa. Její jedinečné podnebí je ovlivněno karibským pobřežím na severu, Tichým oceánem na západě a Andami vystupujícími z jihu. Všechny tyto proměnné dávají vzniknout zemi, která dokáže vytvořit a udržovat milion různých ekosystémů zcela endemických pouze pro Kolumbii,“ dodává Miguel Riascos a poukazuje na záměr i nadále vyrábět pod značkou Le Hechicera prvotřídní rumy s nekompromisním důrazem na kvalitu a chuť.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...