Alex Kratěna: Sedíme v letadle, kterému je souzeno se zřítit

Alex Kratěna: Sedíme v letadle, kterému je souzeno se zřítit

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv Tayēr + Elementary

„Vláda UK selhala v testování i v trasování, a aby neztratila tvář, využívá pohostinství jako obětního beránka,“ říká Alex Kratěna, jeden z nejvlivnějších a nejvíce oceňovaných barmanů světa, v rozhovoru pro VisitChef.

Všechny hospody, bary, restaurace a další pohostinství ve Velké Británii musí od čtvrtka upravit svou otvírací dobu a s hosty se rozloučit nejpozději ve 22 hodin. Mají tak dle vlády pomoct k omezením šíření koronaviru.

Alexi, co tato situace pro londýnskou, potažmo britskou gastroscénu znamená?

Bary v UK jsou novými restrikcemi pobouřené. Zákaz totiž bude mít absolutně zničující dopad na pohostinství a speciálně pro provozy, kde se pití nalévá a konzumuje, což jsou bary a restaurace. Pro představu, běžný londýnský bar generuje 70 % svých prodejů po 22. hodině. Od znovuotevření jsme v nejlepším případě mohli dosáhnout na 60 % prodejů oproti loňskému roku. Od chvíle, kdy se v médiích objevily informace o nových opatřeních, jsme svědky totálního kolapsu. Dnešní situace připomíná dobu prvního lockdownu. Tisíce podniků budou opět vystaveny existenčnímu riziku a stovky tisíc lidí přijdou o práci.

Centrum Prahy v podstatě od letošního jara gastronomicky nefunguje a nepomohlo ani letní rozvolnění, kdy restrikce vláda uvolnila. Turisté nepřijeli. Mimo Prahu fungují restaurace, hospody a bary o něco lépe. Je to tak i u vás? Mám na mysli Londýn vs. venkov.

Celkově lépe se drží podniky v rezidenčních čtvrtích.

Jak vnímáš zavedení pravidla zavřít bary a restaurace ve 22 hodin?

Zákaz není pro covid-19 řešením a nic nezlepší. Vládní údaje jasně ukazují, že riziko infekce v pohostinství je menší než 5 %, což je daleko za jinými odvětvími. Pohostinství je šikanováno a penalizace nic nezlepší. Zákaz dá naopak prostor nelegálním aktivitám a shromažďování. Okamžitě je potřeba zavést specifickou podporu pro konkrétní sektory.

Ve svých postech na Instagramu píšeš, že vláda UK selhala. V čem přesně z tvého pohledu?

Vláda UK selhala v testování i v trasování, a aby neztratila tvář, využívá pohostinství jako obětního beránka. Vláda má velmi omezenou představu o tom, jak barová scéna funguje, a právě proto dělá extrémně špatná rozhodnutí, což povede ke ztrátám stovek tisíc pracovních míst.

Mají stejný názor všichni kolegové, se kterými o situaci mluvíte? Nemají naopak strach z nákazy, a proto někteří z nich opatření vítají?

Jsme odborníci ohledně bezpečnosti jídla a nápojů, a také z hlediska bezpečnosti hostů a zaměstnanců. Dezinfikujeme a čistíme naše provozovny více, než jiná odvětví. Víme, jak ochránit lidi, a čísla statistik to dokazují. Jak jsem už říkal, je prokázané, že riziko infekce v pohostinství je pod 5 %. Gastronomický byznys v UK je profesionálně na perfektní úrovni, vše je propojené a nikdo z nás aktuální pravidla nevítá.

Jak se tomuto nařízení dalo v minulých týdnech či měsících předejít?

Kdyby vláda poskytla kvalitní funkční testování a trasování a kdyby se zaměřila na ochranu nejzranitelnějších, udělala by mnohem lépe. Potlačit vir nepomůže, musíme se s ním naučit žít.

Když ne zavíračka ve 22 hodin, jaké řešení byste s kolegy považovali za správné?

Nejvyšší míry infekce dosahují školy, pracoviště a pečovatelské domy. Úsilí by mělo směřovat tam, kde je to nejvíce potřeba.

Je jasné, že tak mladý bar, jakým je Tayēr + Elementary potřebuje mít otevřeno a plno. Kdy tato situace pro vás začne (nebo už začala?) být skutečně likvidační a neúnosná?

Sedíme v letadle, kterému je souzeno se zřítit, a minulou noc (21. 9. 2020, pozn. red.) nad námi vláda Spojeného království vynesla rozsudek smrti. Tato vláda nese odpovědnost za pracovní místa a všeobecně živobytí, které v následujících týdnech a měsících ztratíme.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...