Jaro, léto, podzim, rýma?

Jaro, léto, podzim, rýma?

Gabriela Kolářová Gabriela Kolářová foto: Archiv redakce

Bez ohledu na koronavirus, podzim dorazil a je to tu zas. Rozhozená imunita, nachlazení, únava. Jestli se nehodláte uložit k zimnímu spánku, možná se vám budou hodit „babské rady“, co vám může pomoci jako prevence nebo v okamžiku, kdy se onemocnění teprve hlásí a nemoc je v začátcích.

Zázvor

Zázvor je nejen babskou radou, jeho pozitivní účinky na zdraví potvrzují i lékaři a vědci. Pomáhá proti bolestem hlavy, infekcím horních dýchacích cest, nevolnostem (zejména v těhotenství), nadýmání, pálení žáhy nebo při průjmových onemocněních. Zabírá i při bolestech v krku, rozpouští hleny, má protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na krevní oběh. Zázvor je velkým pomocníkem při potlačení rakoviny.

Na nachlazení skvěle funguje zázvorový čaj s čajem a medem. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Zalejeme horkou vodou, přidáme citron a dosladíme medem. Pozor ať to s množstvím zázvoru nepřeženete, čaj by byl příliš palčivý, na čaj stačí asi pěticentimetrový kousek kořene a litr vody. Pokud máte rádi čaj přece jen silnější, dejte si zázvoru víc, nebo jej nastrouhejte. A kdyby vám chutě nestačily, přidejte si do čaje pár lístků máty.

Můžete si udělat také silnější verzi – naložený zázvor s citronem v medu. 2 větší bio citrony nakrájíme na tenké plátky, kořen zázvoru (cca 10 cm) opatrně oloupeme (pod slupkou je nejvíce léčivých látek) a nakrájíme na drobné kousky. Vše smícháme, dáme do skleničky a zalijeme medem. Citrony a zázvor můžete také rozmixovat.  Necháme tři dny odležet v chladničce a užíváme 1 lžičku denně.

Cibulové variace

Podobně jako se zázvorem můžeme zacházet s cibulí, která obsahuje silice, množství vitamínů a minerály. Obsahuje přírodní antibiotikum alicin, který má antibakteriální a fungicidní účinky. Díky němu se cibule uplatňuje jako pomocná léčba při nachlazení, bolesti horních dýchacích cest a na kašel. Vhodnou formou je cibulový čaj nebo sirup. Cibulový sirup musíme dělat každý den čerstvý, nedá se skladovat déle. Je výborný proti kašli (suchý i vlhký), na bolest v krku, na průdušky (hleny) i na rýmu.

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Cibulový sirup s cukrem

3 cibule nakrájené na kolečka vrstvíme do nádoby a prosypáváme třtinovým cukrem. Přikryjeme a necháme několik hodin odstát. Šťávu, kterou cibule pustí, slijeme do skleničky a užíváme několikrát denně po lžičkách.

Cibulový sirup s medem

1 cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme do misky a zakapeme medem. Přikryté necháme stát asi 2 hodiny. Cibule pustí do medu šťávu, kterou podáváme po lžičkách. Z jedné cibule získáme množství sirupu na jeden den užívání.

Medicína pro dospělé – medvědí mléko

Med je tradičně užíván kvůli jeho antioxidačním, antibakteriálním a antifungálním vlastnostem a má protizánětlivé účinky. Mléko zase obsahuje mnoho vitamínů (A, B, D) a minerálů, vápník, živočišné bílkoviny a kyselinu mléčnou. Výzkum ukázal, že když smícháme mléko a med, mají výraznější účinek, než když se užívají samostatně, zejména při léčbě respiračních poruch jako je nachlazení, kašel, bolest v krku, chrapot a podobně.  A protože je medvědí mléko dobré i na spánek, tak ho pijte klidně až v posteli.
2 dcl mléka ohřejte, přidejte 2 lžíce medu a 0,5 dcl rumu. Stačí večer vypít 2 sklenice a ráno budete jako rybička.

Pro silné nátury - křen s medem

Křen i v menších dávkách působí velmi dobře jako prevence, a když už nemoc propukne, můžete dávky zvýšit, protože křen je přirozené antibiotikum. Okamžitě po jeho konzumaci pocítíme, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
Křen oloupejte, najemno nastrouhejte a smíchejte se stejným množstvím medu. Promíchejte a užívejte po lžičkách 3 krát denně.

Rýmovník – hit českých domácností

Dobrým pomocníkem při nachlazení je rýmovník, bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti.  Má specifickou vůní - připomínající směs máty, eukalyptu, meduňky a kafru. Jak napovídá jeho název, rýmovník účinkuje především při nachlazení, rýmě a bolestech v krku, a to díky obsahu účinných vonných silic. Zároveň má antioxidační vlastnosti. Kromě inhalace rozmačkaných listů rýmovníku si můžete připravit i čaj, sirup anebo jej jednoduše zkusit žvýkat.

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace.

Sirup z rýmovníku

Je zdravý, má jemné aroma rýmovníku a konzistencí a chutí připomíná spíše med.
1 pomeranč, 1 citrón, 30 lístků rýmovníku, 1 litr vody, 1 kg třtinového cukru
Oloupaný pomeranč, citrón a natrhané listy rýmovníku vložíme do hrnce, zalijeme litrem vroucí vody a necháme macerovat pod pokličkou 24 – 48 hodin. Pak obsah scedíme. Postupně přidáváme cukr, přivedeme k varu na mírném ohni a za občasného míchání vaříme. Po asi hodině a půl, když má sirup tu správnou konzistenci, přelijeme do připravených lahviček.

Rýmovníkový čaj

Moc práce vám nedá rýmovníkový čaj. Jeden čerstvý lístek v šálku zalejeme horkou vodou, podle chuti přidáme citron a med.  Spustí se vám po něm rýma a navíc si pochutnáte.

Zkuste bylinnou koupel

Tělo přijímá účinné látky z bylin i pokožkou a tak můžete léčbu podpořit léčbu bylinnou koupelí.
40 g sušených bylin (např. kopřiva, přeslička, heřmánek nebo měsíček) vhodíte do 4 litrů vody a přivedete k varu. Necháte pod pokličkou louhovat 15 minut a scedíte do vany. Koupel si užívejte asi 20 minut, pak se zabalte do osušky a lehněte si pod peřinu.

Teplá inhalace

Můžete také zkusit inhalaci, při které se uvolní dýchací cesty a tlak v oblasti čelních dutin. Sušené nebo čerstvé bylinky svaříte v hrnci a nechte chvíli odstát. Opatrně nakloňte hlavu nad hrnec a přikryjte ji ručníkem tak, aby nám neunikalo příliš moc páry. Zavřete oči a pomalu dýchejte.  Nejprve se pomalu nadechneme ústy, pokud máme inhalátor s maskou, pak nosem. Následuje krátká pauza bez dýchání, při níž se léčivé látky usadí v dýchacích cestách. Pořádně vydechneme ústy, následuje další dechová pauza. Správná inhalace při rýmě nebo kašli by měla trvat asi čtvrt hodiny. Pozor, inhalovat bychom neměli hned po jídle, mohlo by se nám udělat nevolno.

Co inhalovat?

Tymián

2 hrsti čerstvého nebo dvě polévkové lžíce sušeného tymiánu vhoďte do půl litru vařící vody, 1/2 minuty povařte
Umí potlačit prudký kašel a pomáhá při vykašlávání, má příznivé účinky na sliznici nosní a ústní dutiny.

Heřmánek

½ l horké vody, 1 lžíce sušeného heřmánkového květu
Působí protizánětlivě, pomáhá v boji proti bakteriím, zmírňuje rýmu a uvolní ucpaný nos.

Máta

½ l horké vody, 1 hrst máty
Pomáhá léčit horní cesty dýchací, její výpary mají dezinfekční a protizánětlivé účinky. Díky příjemné vůni rovněž dokáže zmírnit, nebo dokonce odstranit bolesti hlavy.

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...