Trendy v gastronomii 2021

Trendy v gastronomii 2021

Redakce Redakce foto: Archiv redakce

Totálně náročný rok 2020 máme skoro za sebou, proto je na čase dát facku rukavičkou roku 2021 a vyzvat jej. Předpovídáme gastronomické trendy pro příští rok.

Rok 2020 si zapamatujeme z různých důvodů, a to nejen protože v jeho průběhu musel gastrobyznys přečkat doslova megabouři své existence. Byl to rok, kdy jsme znovu nacházeli náš vztah k jídlu, nápojům, stravování a všemu, co s tím souvisí. Byl to rok, kdy kuchaři vyjednávali s vládami po celém světě, kdy jsme hledali nové způsoby, jak nakrmit naše hosty. Že to zní skoro apokalypticky? Ale ano, gastronomická apokalypsa skutečně téměř nastala. V každém případě, rok 2020 možná navždy změnil gastroprostředí a dobu, která je před námi.

Zde je několik našich tipů, co je možné očekávat v gastronomii roku 2021.

1. Milujeme to místní

Jasně, už v roce 2020 a pár let před tím jsme zaznamenávali akcent na lokální suroviny. Toto je ale trochu jiné.

Končící rok se totiž mnohem více nesl ve znamení většího smyslu pro komunitu. Lidé mnohem více vnímali jeden druhého, své okolí, svou komunitu. A ještě více záleželo na surovinách, které jsme měli na talířích. Narušily se mezinárodní dodavatelské řetězce, byť se nadnárodní korporáty snažily, co to šlo, výběr byl užší, čímž jsme byli mnohokrát nuceni více sáhnout po místních produktech od pěstitelů a farmářů. Očekáváme, že tento trend bude posilovat i v roce 2021. Ostatně má to ekologické, ekonomické i sociální výhody.

trendy 21 12

2. Síla rostlin

Uvědomělejší stravování bude dalším trendem roku 2021 a to především proto, že už v letošním roce lidé po celé planetě snížili spotřebu masa a živočišných produktů. Všeobecně více pečujeme o své zdraví a snižujeme přísun masa do organismu. Nikdo neříká, že se máte stát vegany, ale bůček každý den také není to pravé…

Například většina britských supermarketů přišla v roce 2020 (nebo dříve) s vlastním veganským sortimentem a mnoho špičkových restaurací nabídlo i veganské menu. Roste popularita náhražek masa, jakými jsou veganský biftek, kuře v KFC, jehněčí či hamburger.

Trendem roku 2021 bude i chuťově plné a plnohodnotné, prostě uspokojující, veganské jídlo. Dominovat by tak mohly například produkty z cizrny.

trendy 21 3

3. Jídlo + móda = ?

Nákupní chování v potravinářském odvětví se postupně odráží také v módním sektoru. Čím více si spotřebitelé uvědomují etiku potravin, zamýšlí se právě nad oděvy. Móda je čím dál tím víc udržitelná. Znáte to – v každém eshopu s oblečením a obuví už najdete označení udržitelnost.

Potravinářské značky si skrze designové a zároveň udržitelné, mnohokrát limitované, edice oblečení budují svůj lovebrand. A najímají si na to ikony módního i zábavního průmyslu.

Spotřební zboží se ovlivní navzájem. V roce 2021 očekávejte na sociálních sítích silné marketingové kampaně právě s tímto označením.

trendy 21 4

4. Brunchfast? Linner?

Pandemie lidem po celém světě narušila jejich stravovací návyky, ať už byly jakékoliv. V každém případě ale s tradiční snídaní, brunchem, obědem a večeří v restauracích a bistrech rok 2020 pěkně zamával. Restaurace se musely podle vládních nařízení různě přizpůsobovat novým otevíracím hodinám a tím byli nuceni se adaptovat i hosté.

Nestíháte snídani, protože bistro poblíž mělo ještě zavřeno, a kvůli práci jste nezvládli oběd, takže jíte až kolem třetí odpoledne? Existuje pro to nové označení – brunchfast.

Je třeba sobota, snídaně byla a pak jste šli nakupovat. Dáváte si kolem druhé oběd přímo v nákupním mallu? Tak to si dáváte linner.

trendy 21 6

5. Craft, craft, craft

Že už ho máte dost? Bude víc, bude hůř! Světový nárůst řemeslných ginů a u nás také piva urychlí vzestup dalších druhů lihovin, které se budou pyšnit označením craft. Třeba v USA byl v rámci udílení cen Craft Spirits Awards 2020 oproti loňskému roku narůst nových craftových palíren vyšší než 2 tisíce. A stejný trend lze pozorovat u nárůstu počtu řemeslných výrobců lihovin po celém světě, ať už se bavíme o Litvě, JAR, Mexiku nebo třeba Kambodži.

Pokud chcete být fakt napřed, zkuste třeba Kumys. Alkoholický nápoj z kvašeného kobylího mléka ze střední Asie. Pak nám jenom napište, jestli jste měli i vedlejší účinky. Počkáme si na to v redakci.

trendy 21 13

6. Zaměstnanec nad ziskem

Díky pandemii a krizi v gastrosektoru, kterou přinesla, se mnoho provozovatelů restaurací zavázalo více starat o spokojenost svých zaměstnanců. Odborníci odhadují (snad také u nás), že by mohlo dojít i k větší transparentnosti celého odvětví. Teď máme na mysli především globální pohled na věc. Vyplývá to ze skutečnosti, že pokud nemáte hosty, nemáte ani spropitné, které bylo významnou částí příjmu obsluhujícího personálu.

trendy 21 10

7. Ryba přímo od chovatele či rybáře

Lockdown nás naučil nebo ještě naučí přímější cestu k opravdu čerstvému rybímu masu. Po celém světě je právě síť dodávající konečnému spotřebiteli jedním z nejrychleji rostoucích odvětví. Zvedla se poptávka od lidí, kteří prostě nechtějí připravovat doma dokola jenom filet z lososa. V mnoha světových rybářských městech se vytvořily nové rybářské skupiny a společnosti, které jsou schopny komunikovat prostřednictvím kuchařů, webů či dokonce aplikací. Odklonil se tak tok produktů-ryb od zavřených restaurací k domácím spotřebitelům.

Mnohým nová situace poprvé přinesla na domácí pánev do té doby nepoznané druhy ryb. Domácnosti po celém světě se tak vzdělávají, jak danou rybu použít, jak s ní manipulovat, skladovat, jak z ní dostat co nejlahodnější chuť a nejzajímavější texturu.

trendy 21 5

8. Šéfkuchař až k vám domů

Celkem hodně kuchařů si bylo nuceno vytvořit alternativní zdroje příjmů na hony vzdálené vaření v profesionálně zařízené kuchyni. Prodávaly se potravinářské výrobky či polotovary a nabízely se zážitky na míru. Ať už ve formě online vaření nebo vaření pro privátní malé skupiny hostů, které si domácí pozval k sobě do bytu. Pomyslná propast mezi skvělým šéfkuchařem a spotřebiteli se zmenšila a třeba se ještě zmenší…

trendy 21 11

9. Gastrospolupráce

Přepokládáme, že nastavené a domluvené spolupráce různých restaurací a bister, které dohromady vytvořily i delivery službu budou pokračovat i v příštím roce. Proč ne? Zaváží vám někdo domů skvěle připravené, hotové jídlo? Proč si k němu rovnou nenechat ve stejnou dobu zavézt parádní víno od jiného dodavatele nebo sýry na později? To dává smysl.

trendy 21 1

10. Takové to domácí vaření. Verze 2.0

Kuchyně našich domácností byly v roce 2020 mnohem větším místem pro dobrodružství, ať si už pod tím představíte cokoli. Jak to? Restaurace byly zavřené a životní rutina narušena. Mnoho obyvatel začalo svou kuchyni mnohem více vnímat jako prostor pro kreativitu, nejenom jako funkční místo. Internet nás zasypal obrovským množstvím webinářů o vaření, bezplatných online kurzů a instagramových inspirací.

Á propos – právě díky Instragramu se i takoví bohové jako třeba Massimo Buttora či Thomas Keller posunuli do zvláštní, nezvyklé pozice, když jsme je viděli, jak si doma v kuchyni vaří třeba špagety.

Příprava a konzumace většího množství jídel doma tak bude pokračovat i v roce 2021. Ti, co mají hlad po cestování, vymetou pavučiny a doplní zásoby orientálních exotických koření a budou stimulovat chutě i vzpomínky. Mnoho lidí vykročí ze svých komfortních zón. Pozvedne se naše kulinářské sebevědomí a budeme se snažit připravit podobné pokrmy, na jaké jsme byli zvyklí z restaurací.

trendy 21 8

11. I to superluxusní delivery zůstane

Pandemie s sebou přinesla hodně teorií o gastrosektoru a jednou z nich je, že podniky střední cenové kategorie zaniknou. Věnovali jsme se tomu nedávno ZDE v redakčním článku. Jednoduše - buď si to budete chtít užít se vším všudy a taky si za to patřičně zaplatíte, nebo se půjdete prostě jenom někam najíst. Nic mezitím.

I špičkové finediningové restaurace našly způsob, jak připravit jídla po zákazníky domů v odpovídající kvalitě. Proč v tom nepokračovat i v roce 2021? Neznamená to přece, že když má někdo plnou restauraci, nepošle vám svůj produkt také domů, i když by to v roce 2019 třeba ještě nikoho nenapadlo. Mnoho restaurací krizi přežije na pokraji bankrotu a tak bude každá koruna dobrá. Gastrosektor se změní a každý se bude muset sakra snažit.

trendy 21 2

12. Ghostronomy

Neznáte? Tak třeba brzy poznáte.

Mnoho restaurací začne využívat komerční kuchyně, které nemají místo k sezení, aby si usnadnily svoji delivery část podnikání. Prostor v kuchyni je u dobrého hospodáře využitý na maximum s akcentem na přípravu a výdej jídla pro hosty, kteří v restauraci právě sedí. Pokud ale delivery pojede natolik, že by to kuchařům a provozovateli mělo negativně omezit provoz restaurační kuchyně, prostě si pronajmou další. Takovou, kde se jenom vaří a nesedí. Stínovou kuchyni. A tam pod svým brandem budou vařit pro rozvozy.

trendy 21 9


 

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...