Recepty navržené umělou inteligencí. Vyjdou z toho amarouny?

Recepty navržené umělou inteligencí. Vyjdou z toho amarouny?

Gabriela Kolářová Gabriela Kolářová foto: Archiv společnosti

Jsou kuchařky z módy? Appka mrkne do vaší lednice a navrhne, co máte uvařit.

Umělá inteligence zasahuje do našich životů čím dál víc a může mít nejrůznější podoby. Tak třeba aplikace, které vám vyhledají, nebo dokonce vymyslí recepty podle toho, co zrovna máte v lednici.

K dispozici jsou mraky aplikací, které vám vyhledají recept podle toho, na co máte chuť. Další se vypořádají s různými stravovacími omezeními, jiné vyhledávají podle ingrediencí, které máte zrovna po ruce. Z nich se trošku vymyká aplikace Plant Jammer. Zatímco většina aplikací vybírá z již hotové databáze receptů, Plant Jammer má díky AI ambice navrhovat vlastní recepty.

Aplikace má k dispozici tři miliony receptů, ve kterých vyhledává často párované položky. Poté nahlíží do knihovny ingrediencí, seskupených dle chutí inspirovaných profesionálními kuchaři - slanou, umami, kyselou, mastnou, křupavou, jemnou, sladkou, hořkou nebo kořeněnou. Do aplikace lze také zadat informace, zda jste vegan či vegetarián, nebo že máte alergii na ořechy či mléko. V rámci generování receptu může uživatel uvést potraviny, které preferuje a má rád, a naopak i ty, které by v životě nepozřel. Software se pak z těchto dat učí a navrhuje nové recepty.
Na podobném principu funguje i Chefling. Aplikace umí navíc utvářet i nákupní seznam a spolupracuje s drobnými domácími spotřebiči, například s ledničkou a troubou. Systém je kompatibilní i s Google Assistant a s hlasovým asistentem Alexa od Amazonu.


No a když už budete pojídat jídlo, které vám vymyslela AI, můžete si k němu dát skleničku ginu. Samozřejmě ginu, který také navrhla AI. Circumstance Distillery v Bristolu uvedla na trh Monker‘s Garkel, první gin na světě vyvinutý pomocí umělé inteligence. Vědci vytvořili neuronovou síť Ginette, do které vložili tisíce přísad, aby ji naučili porozumět složení ginu. Tím vznikl katalog značek, vzorů a receptů. Ginette objevila přísady, které se dosud při výrobě ginu nepoužívaly - malinový list, angrešt a měsíček. Umělá inteligence navrhla za dohledu výtvarníka také etikety.


Díky londýnskému startupu IntelligentX si zase můžete dát pivo, při jehož vaření se rovněž používá umělá inteligence. IntelligentX nabízí čtyři základní piva, a to klasické britské zlaté pivo, britské pivo s hořkým polibkem grapefruitu, chmelové americké světlé pivo a kouřové pivo. Když některé z piv ochutnáte, můžete společnosti odeslat svůj názor přes Messenger. Po zpracování ohromného balíku dat nabídne umělá inteligence sérii doporučení pro vylepšení chuti piva. Každá várka je tak jedinečná.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...