Ketogenní dieta - krutá pro tělo i duši

Ketogenní dieta - krutá pro tělo i duši

Petr Králík Petr Králík foto: Shutterstock

Léto je tu a s ním plavková sezóna … A mnoho lidí před dovolenou začíná uvažovat, že by se měli “hodit do formy”. Bohužel ne vždy tyto úvahy doprovází myšlenky na zvýšení pohybu. Leckdo si myslí, že vánoční stravovací prohřešky napraví některá ze „zaručených” diet.

Jedním z hitů posledních sezon je i ketodieta, ačkoliv se nejedná o žádnou novinku. Její moderní historie sahá až do 20. let dvacátého století a pozvolný comeback zažívá od 90. let, kdy se častěji skloňuje v souvislosti s léčbou a zmírněním epilepsie. Nejde tedy o dietu z rozmaru, ale o dietu v léčebném smyslu. Mimochodem, dle mého názoru, právě toto je správná pozice každé racionálně založené diety. Ta se má držet ze zdravotních důvodů, nikoli kvůli plavkové sezoně!

Podstata ketodiety

Ale zpět ke ketodietě. Je založena na nízkém příjmu sacharidů (pod cca 50g/den) a její základ je v docílení změny metabolického stavu organismu v reakci na nedostatek cukrů – v tzv. stav ketózy. Během tohoto stavu dojde ke zvýšení ketolátek v krvi, tedy látek (organických sloučenin – acetoacetát, aceton a β-hydroxybutyrát), které jsou produktem rozkladu mastných kyselin. Pokud tedy po určitou dobu výrazně snížíme příjem sacharidů, náš organismus začne reagovat na nedostatek glukózy v krvi tak, že si nahradí tento chybějící zdroj energie uloženou energií v tukových zásobách. Aby mohla být tato energie uvolněna, je nutné oxidací mastné kyseliny přeměnit právě na ketolátky. Ty vznikají pouze v játrech a následně jsou využívány jako dočasný zdroj energie některými tkáněmi.

Tedy, stav ketózy nastává (a hladina ketolátek v krvi se zvyšuje) během hladovění při nedostatečném přísunu sacharidů. Velmi zjednodušeně řečeno, ketodieta je založená na výrazné změně dosavadní skladby výživy, kdy musíte maximálně omezit přísun sacharidů. Vaše tělo po určité době (v řádu dnů) v reakci na tuto změnu přehodí výhybku a začne jako zdroj energie namísto sacharidů (resp. glukózy) používat ketolátky, které si vytvoří z mastných kyselin (tuků).

Je ketodieta vhodná právě pro vás?

V tomto stravovacím režimu je velice důležité ani na jediný den nepřesáhnout maximální povolené množství přijatých sacharidů, dle slovníku dietáře nezhřešit. A ruku na srdce, tento samotný fakt je velkou překážkou pro mnoho těch, kteří se dobrovolně rozhodnou držet ketodietu bez skutečně vážného důvodu. Jakmile kdykoliv v době delší než dva měsíce porušíte hranici množství přijatých sacharidů, metabolismus vypadne ze stavu ketózy a vy se vracíte na start a můžete jít od začátku. Proto je dobré nejprve vážně zvážit, jestli jste dostatečně motivovaní začít si s ketodietou, a zda je to zrovna pro vás ta správná cesta.

Jste natolik disciplinovaní, že řadu týdnů vydržíte na dortík maximálně koukat přes výlohu? Pokud ještě nemáte zkušenosti s výrazným snížením sacharidů ve stravě, určitě myslete i na efekty tím doprovázené. Váš partner asi příliš neocení častou podrážděnost a náladovost. Hlavně ale počítejte se značným poklesem energie a častou únavou během dne. Je to logické, tělo si metabolické procesy nepřeorganizuje lusknutím prstu a ketolátky jako zdroj energie nejsou pro naše tělo zrovna to ideální. Jde spíše o takový nouzový režim.

Pokud by mi tedy někdo začal vykládat něco o skvělých referencích na ketodietu od vrcholových sportovců, ještě k tomu v přípravě na sezonu, raději bych dále neztrácel čas a šel bych od něj pryč. Při snaze prodat vám různé keto balíčky a podobně se dozvíte vůbec spoustu “zajímavostí”. Občas je dobré použít vlastní rozum a trochu se zamyslet. Zásadní pravidla ketodiety jako např. jíst každé 2 až 3 hodiny, snídat nejpozději 30 min po probuzení, dodržovat pitný režim, atd. No jasně, jak jinak, obecné zásady zdravého stravování platí vždy a přímo s ketodietou až tak moc nesouvisí.

Jedině s kvalitním dietologem nebo nutričním specialistou

Než se rozhodnete držet ketodietu proto, abyste na letní sezonu shodili několik kil, zvažte nejprve, zda vám právě ketodieta za to stojí (a obzvlášť pak speciální keto balíčky, které v důsledku opravdu něco stojí…). Není lepší, než trápit tělo pokusy, raději se třeba začít více hýbat? Co vaše dnešní cesta do kanceláře, jeli jste výtahem, nebo jste si vyšlápli schody? Možná že celá úvaha jak se hodit do formy je v podstatě dost jednoduchá. Prostě být na sebe trochu přísnější a být více disciplinovaný. Dost možná už jen to postačí. Pokud ale i přesto uznáte, že ketodieta je to, co potřebujete, je rozhodně vhodné mít při ruce kvalitního dietologa nebo nutričního specialistu. Ten vám sestaví jídelníček přizpůsobený na míru vašim specifickým potřebám.

Ketodieta rozhodně funguje, musí však být správně nastavena a striktně dodržována.  Znovu se vrátím k již dříve napsanému článku ZDE, dieta je určena především nemocným lidem, nikoli lidem toužícím po hubnutí. V případě zdravého člověka, který chce zhubnout (redukovat váhu) často stačí úprava stravovacího režimu a změna zažitých stereotypů.

Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...
Nový bar v baru pomalu nabírá konkrétní podobu. Má budit zvědavost, průhled do interiéru bude částečně zahalený tajemstvím, inspirován má být Jamesem Bondem. Šéfbarman Jan Šebek nás provedl...
Rádi byste si zkrátili čekání na jaro a utekli alespoň na malou chvíli do teplých krajů? Máme pro vás prémiové drinky, které v sobě snoubí ty nejlepší ingredience z různých kontinentů. Inspirujte se...