212 Restaurant – jak to vypadá v nové amsterdamské dvojhvězdě?

212 Restaurant – jak to vypadá v nové amsterdamské dvojhvězdě?

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: Archiv restaurace

Otevřeli v roce 2018 a vzápětí od průvodce MICHELIN Guide obdrželi první hvězdu. Letos už mají hvězdy dvě. Dvojice šéfkuchařů Richard van Oostenbrugge a Thomas Groot postavili restauraci, která nemá běžné stoly.

Stojíme uprostřed Amsterdamu, před malou nenápadnou budovou, ulice Amstel, číslo popisné 212. Kolem je rozesetá síť slavných amsterdamských kanálů, nadosah jsou hlavní atrakce města a – 212 Restaurant, což je relativně nový projekt dvou známých nizozemských kuchařů Richarda van Oostenbrugge a Thomase Groota. Letos v rámci udílení MICHELIN Guide Netherlands 2021, o kterém jsme psalli ZDE, obdržela tato restaurace od průvodce dvě prestižní hvězdy.

Restaurace jako jeden chef´s table

Tak nějak by to šlo v jednoduchosti popsat. Třicet míst – vysokých židlí, ze kterých je dvacet čtyři nasměrovaných přímo na otevřenou kuchyň. Ta je ve „dvěstědvanáctce“ dominantní. Z každé židle má host úžasnou možnost vidět, co se děje v kuchyni. V interiéru převažuje dřevo a odstíny šedé barvy (včetně reproduktorů, vypínačů a stínidel) v kombinaci s jemnými liniemi a tlumenými světly. Jednoduše minimalismus. Nic vás nemá rušit od pohledu právě na zmíněnou otevřenou kuchyň. Co se týče hudby, tak milovníci jazzu, chill-outu a deep house budou navýsost spokojeni. Logo 212 je rozděleno vodorovnou osou, čímž vytváří matematický zlomek a může se zdát být symbolem dvou částí, které tvoří dokonalý celek.

Méně pravidel, více zkušeností

Richard van Oostenbrugge a Thomas Groot se nejdříve potkali v restauraci Envy, mnohem zásadnější pro ně ale bylo společné vaření v amsterdamské Bord’Eau. Francouzské kuchařské techniky a akcent na prvotřídní suroviny – základy na celý život a pro kvalitní fine-dining. Restaurace za pár let získala dvě hvězdy MICHELIN Guide. Ovšem ještě před tím oba odjeli za zkušenostmi do Paříže a Hongkongu. Právě proto je kuchyně 212 Restaurantu hodně fusion.

Ve 212 je jejich styl vaření kreativnější a dynamičtější než kdekoli jinde a kdykoli dříve. Kuchyně zde není o lokálních surovinách, naopak – kuchaři stále vyvíjejí nové položky menu a na talíř může host dostat humra, stejně jako třeba štiku nebo kakigori. Oba šéfové kuchyně se snažili o jediné – vytvořit tak kreativní prostředí, aby tým kolem nich mohl vymýšlet jídla mimo styl a posouvat tak své limity. „Méně pravidel, více zkušeností – to je naše heslo,“ shodují se Richar s Thomasem.

Můžete si objednat třeba snack Kuřecí koláč s tekutým shiso, předkrm Krab ze Severního moře, houby, bylinky a omáčka z brzlíku nebo hlavní jídlo Jelen, zelený pepř, olivy, olivová jádra a Lardo di Colonnata. Neméně důležitá je kreativita také u dezertů. Flambované třešně, nakouřený bourbon a spálený citron zní hodně dobře.

Intenzivní a hluboké chutě

Slavný průvodce The World´s 50 best si na restauraci cení „kreativní risk dua“, MICHELIN Guide o restauraci píše jako o „divadle těchto dvou kuchařů, kde oba předvádí svojí vynalézavost, kuchařský cit a důraz na vysoce kvalitní suroviny“, ze kterých každá posouvá konkrétní jídlo na ještě vyšší gurmánskou úroveň. Komisaři vychválili už zmíněné francouzské základy kuchařských technik, díky kterým jsou omáčky chuťově intenzivní. Třeba „vynikající jus z drobů Holuba z Anjou, což dodává masu glazovanému raw-kakaem extra chuťovou hloubku“.

O vína v restauraci pečuje Richardova partnerka Daphne Oudshoorn, která také sbírala zkušenosti ve zmíněné restauraci Bord’Eau. Ve 212 Restaurantu si můžete vybrat z rovných 200 vín po skleničce. Daphne samozřejmě připravuje párování konkrétních vín k pokrmům, ale ani zde není limit toho, co si vyberete. Celkově zde vládne pohoda a uvolněná atmosféra, ve které sami kuchaři hostům servírují a prezentují svá jídla.

Celým svým přístupem, od interiéru až po skladbu menu a vín, je 212 originální restaurací. A navíc v Amsterdamu, v jedné z nejzajímavějších evropských metropolí… Není moc na co čekat. Richard van Oostenbrugge a Thomas Groot vytvořili moderní provoz, kde se podávají sofistikovaná a kreativní jídla s vlivy mezinárodních kuchyní. Pětichodové menu si dáte za 128 €, plus vinné párování k tomu za 58 € nebo šestichodovku za 138 € a k tomu 7 (ano, skutečně 7) různých vín za 78 €. Vítejte v nejnovější michelinské dvojhvězdě Amsterdamu!

Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se...
Místní legenda praví, že obyvatelé vesnice v regionu La Palma jednoho dne objevili terejovo hnízdo s překvapivým obsahem. Místo vajec se v něm nacházela lahev s nejlepším rumem, jaký kdy pili. Díky...
Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku z ní dělají prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.